Hyppää sisältöön

Halpakauppa näyttää suuntaa vastuullisempiin valintoihin

Halpakauppa näyttää suuntaa vastuullisempiin valintoihin

23.02.2021

Vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski ja osastovastaava Milla Tahvanainen kertovat Tokmannin tekevän vastuullisuustyötä tukemalla muun muassa Itämeren suojelua sekä SPR:n toimintaa.

Ilmastotavoitteisiin ja ihmisoikeuskysymyksiin voi vaikuttaa kaupan alalla monin keinoin. Tokmanni ottaa vastuullisuustyön tosissaan kotimaassa ja ulkomailla.

Teksti Helen Partti  Kuva Juha Arvid Helminen

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen voi suhtautua kunnianhimoisesti ja asettaa riman korkealle. Näin ajattelee Suomen suurin, valtakunnallinen halpakauppa Tokmanni. Se on mukana muun muassa kansainvälisessä Tieteeseen perustuvat tavoitteet -aloitteessa (Science Based Targets Initiative) ja yksi kolmesta ensimmäisestä pohjoismaisesta kaupan alan yrityksestä, jonka tavoitteena on pitää maapallon lämpenemisraja korkeintaan 1,5 asteessa. Moni muu alan yritys tähtää helpommin toteutettavaan 2 asteeseen. 

Jatkuvasti tiukentuvat ilmastotavoitteet vaativat käytännön toimia ja näkemyksellisyyttä. Tokmannin ketterä toimintamalli taipuu moneen. Päästöjä vähentääkseen yritys on muun muassa optimoinut koti- ja ulkomaan kuljetuksia. Vuonna 2020 Tokmanni karsi lentorahdit minimiin ja lisäsi junakuljetuksia Kiinasta Suomeen.  

– Lentorahteja oli alle puoli prosenttia ulkomaan toimituksista. Vain kasvomaskit toimitettiin kiireellisesti lentoteitse Aasiasta. Valtaosa toimituksista tulee meriteitse, korostaa yrityksen vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski.

Auringon voimalla

Kotimaassa päästöjä syntyy Tokmannille eniten paikallisesta lämmön tuotannosta. Tulevaisuuden tavoitteena on kasvattaa uusiutuvan lämmön määrää, mikä on iso ponnistus yrityksessä, jolla on lähes 200 myymälää eri puolilla Suomea ja yli 60 lämmöntoimittajaa.  

Aurinkovoiman käyttö on tehokas keino vähentää ympäristövaikutuksia. Vuonna 2020 Tokmanni asennutti 14 myymälän katolle aurinkovoimalan. Nyt jo viidesosa myymälöistä käyttää aurinkovoimaa. Lisäksi kaikki myymälöiden käyttämä sähkö on uusiutuvaa.

– LED-valaistuksella on iso rooli energiankulutuksen vähentämisessä. Se on vähentänyt sähkönkulutusta myymälöissä jopa 30 prosenttia. Nyt neljässä viidestä myymälästämme on käytössä LED-valot.

Kestävät toimitusketjut 

Kauppaketjun tuotevalikoima kattaa tuhansia tuotteita, joista yli 75 prosenttia on suomalaisilta tavarantoimittajilta. Seuraavaksi suurin toimittajamaa on Kiina, jonka osuus hankinnoista on lähes 12 prosenttia. Tokmannin hankinta perustuu pitkäaikaisiin toimittajasuhteisiin, jotka luovat luottamusta ja auttavat riskienhallinnassa. 

Vuonna 2020 Tokmanni työsti tavoitteitaan riskiraaka-aineiden, muun muassa puuvillan ja kalan, käytössä ja otti käyttöön toimittajahallintajärjestelmän Shanghain hankintatoimistossa.

Tokmanni osallistuu Aalto-yliopiston FINIX-tutkimushankkeeseen, jossa kehitetään välineitä tekstiilien vastuullisuuden varmistamiseen ja kehittämiseen. Hankkeen tarkoitus on tehostaa tekstiilien jäljitettävyyttä. Hanke selvittää materiaalin alkuperän, valmistuspaikan, mahdolliset käytetyt kemikaalit sekä työolot.

Tänä keväänä yritys esittelee kestävään tekstiilituotantoon perustuvan vaatemalliston. Jokaiseen vaatteeseen kiinnitetään lappu, jossa on verkkolinkki tuotantoon. 

Toimitusketjuja arvioidakseen yritys tekee myös itse tarkastuskäyntejä valikoituihin tehtaisiin.

– Vuonna 2020 teimme 60 tehdasvierailua. Tavoitteenamme on hankkia lisäymmärrystä työskentelyoloista, lisätä tuotteiden laatuun liittyvää osaamista ja selvittää toimitusvarmuutta. Priorisoimme tehtaita, joissa ihmisoikeusriski on keskimääräistä suurempi, esimerkiksi vaateteollisuutta, jonka parissa tehdään usein työtä käsin. Lisäksi kaikki tehtaamme ovat kolmannen osapuolen tarkastamia. 

Tehdasvierailujen yhteydessä on mahdollista nostaa esiin myös hankalia asioita. Bangladeshissa voi esimerkiksi kysyä, miksi tehtaiden malliompelijoista tai kaavoittajista niin harva on nainen. Se helpottaisi monen perheen tilannetta paljon, sillä kaavoittajan palkka on kolminkertainen tavalliseen ompelijaan verrattuna.

Vastuullinen työnantaja

Henkilöstön kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää myös kotimaassa. Vuonna 2020 koronapandemian iskettyä Tokmanni teki kaikkensa välttyäkseen lomautuksilta ja onnistui siinä. 

Tokmannilla työskentelee tällä hetkellä yli 4 000 henkilöä. Etenkin monelle nuorelle halpakauppa on ensimmäinen työpaikka, jossa voi opetella työelämän perussääntöjä. Monimuotoisuutta edistääkseen Tokmanni pilotoi viime vuonna anonyymiä rekrytointia. Sen opit huomioidaan vuonna 2021, kun rekrytointijärjestelmä uudistetaan. 

Tokmannin vastuullisuusraportti:

ir.tokmanni.fi/fi/vastuullisuus

Haku