Haitallinen stressi on kesytettävissä

Pitkään jatkunut stressi vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Apua kuormitukseen kannattaa hakea matalalla kynnyksellä.
Yöt kuluvat sängyssä pyöriskellen ja koko ajan väsyttää. Vatsaan koskee. Päätä särkee. Työkavereiden ja perheenjäsenten jutut ärsyttävät. Silmuke Oy:ssä työskentelevän psykoterapeutti Pirjo Timperin mukaan ihmiset reagoivat stressiin yksilöllisesti, mutta edellä kuvatut oireet ovat varsin tyypillisiä.
– Kun stressi etenee pidemmälle, tulee usein tunne, että toiset ihmiset ovat tyhmiä. Pienetkin asiat koetaan todella kuormittaviksi. Lapsilla stressi saattaa näkyä levottomuutena, univaikeuksina tai hermostuneisuutena, kuvaa Timperi.
Pitkään jatkunut stressi heikentää terveyttä ja nostaa esimerkiksi verenpainetta. Se horjuttaa mielenterveyttä ja voi saada aikaan alakuloisuutta, ahdistusta sekä uupumusta. Ajatustyö hidastuu, sillä aivot eivät jaksa suorittaa koko ajan. Sosiaaliset suhteetkin kaventuvat, kun kontaktit koetaan rasittavina.
Pysähtyminen on tärkeää
Timperi kannustaa hakemaan apua stressiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Yöunien menetys on jo vakava hälytysmerkki. Vastaanotollaan Timperi aloittaa käynnin kartoittamalla asiakkaan tilanteen ja avuntarpeen.
– Autan asiakastani pysähtymään itsensä äärelle. Keskustelun avulla syntyy ymmärrys siitä, mitkä asiat kuormittavat ja rasittavat, miten niitä voi purkaa ja mihin itse pystyy vaikuttamaan. Toinen ihminen voi toimia peilinä ja auttaa löytämään itsemyötätunnon sekä armollisuuden itseään kohtaan. Puhuminen on kaiken a ja o. Opetellaan kertomaan omista tarpeista ja mietitään, mitä minä tarvitsen tässä hetkessä, kuvailee Timperi.
Korona-aika ja siihen liittyvä epävarmuus ovat tuoneet ihmisille aivan uudenlaisia stressinaiheuttajia. Huoli omasta ja läheisten terveydestä, poisjääneet henkilökohtaiset kontaktit työssä ja vapaa-ajalla, lisääntynyt päätetyöskentely ja harrastusten loppuminen ovat hyviä esimerkkejä ihmisten lisääntyneestä kuormituksesta.
Ulkopuolisten tekijöiden lisäksi stressiä aiheuttavat myös oman mielen vaatimukset täydellisyydestä. Vertailemme itseämme muihin ja koemme herkästi olevamme huonoja, kun tulkitsemme ettemme pysty samaan kuin joku toinen.
Kurssit ja tutkimukset apuna
Silmuke tarjoaa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita etänä suojatulla videoyhteydellä ja kasvokkain usealla paikkakunnalla. Stressin kesytys -verkkokurssilta on helppoa lähteä liikkeelle, jos olo on rasittunut tai haluaa rauhoittaa elämäänsä ja tuntea itsensä tyytyväisemmäksi.
Silmukkeen palvelut kattavat niin tukikeskustelut sairaanhoitajan kanssa, ratkaisukeskeisen valmennuksen, neuropsykiatrisen valmennuksen, NLP-ohjauksen, neuropsykologisen kuntoutuksen, lyhytterapian kuin psykoterapian. Nuorille aikuisille Silmuke järjestää Kelan Nuotti-valmennusta ja lapsille toimintaterapiaa. Silmuke tarjoaa kaikenikäisille myös psykologisia ja neuropsykologisia tutkimuksia sekä ADHD- ja autismikirjon tutkimuksia.