Haavakoulutus säästää satoja miljoonia

Haavojen hoidosta aiheutuu vuosittain satojen miljoonien kustannukset. Kristiinankaupungissa hoidon kokonaiskustannukset pienenivät peräti 90 prosenttia, kun hoitajia alettiin kouluttaa.
TEKSTI | SAILA AARNIO KUVA | MIKKO KUPARINEN
Terveydenhoidon tarvikkeita toimittava OneMed on kehittänyt hoitajille koulutuksen, joka vähentää haavanhoidon kustannuksia, vapauttaa hoitajien työaikaa ja parantaa potilaiden elämänlaatua.
Hoitajien osaamisen vahvistaminen on tärkeää, sillä krooniset haavat aiheuttavat terveydenhuollolle vuosittain satojen miljoonien eurojen kulut sekä kärsimystä potilaille.
– Laadukkaat hoitotuotteet ja haavalähtöinen koulutus kohentavat potilaiden elämänlaatua, sanoo OneMedin haavanhoidon asiantuntija Piia Grek-Stjernberg.
Neljän kuukauden mittaisessa koulutusohjelmassa haavanhoidon asiantuntija opastaa hoitajia haavojen hoidossa. Hoidon seuranta tapahtuu OneWound-sovelluksen avulla, jonne hoitajat toimittavat kuvat haavoista ja keskustelevat näistä yhdessä asiantuntijan kanssa.
Suomessa on tähän mennessä toteutettu seitsemän koulutusohjelmaa. Tulokset näistä ovat vakuuttavia: Haavojen keskimääräinen paranemisaika oli kuusi viikkoa. Kokonaiskulut laskivat vuositasolla 85 prosenttia, matkakulut 80 prosenttia ja materiaalikustannuksissa säästöä tuli 86 prosenttia.
Parempia hoitotuloksia
OneMedilla uskotaan, että hankintaa keskittämällä säästöä syntyy vieläkin enemmän.
– Säästöjä saavutetaan tilanteessa, jossa yksi vastuutoimittaja huolehtii perusterveydenhuollon tuotteiden toimituksesta sekä haavanhoidon koulutuksesta hyödyntäen kaikkien markkinoilla olevien valmistajien tuotevalikoimaa – näin löydetään paras tuote kullekin haavalle, toteaa OneMedin toimitusjohtaja Markus Henriksson.

Henrikssonin mukaan tavarantoimittajilla ei ole kokonaisvastuuta haavalähtöisestä koulutuksesta, sillä terveydenhoidon tuotteiden hankinta on pirstaloitunut.
– Haluamme tukea hoitajia parempien hoitotulosten saavuttamisessa haavalähtöisen koulutuksen avulla, Henriksson jatkaa.
Koulutus mullisti käytännöt
Kristiinankaupunki on osallistunut koulutukseen kaksi kertaa. Vuonna 2017 toteutetun pilotin jälkeen 6500 asukkaan pikkukaupungissa järjestettiin toinen koulutus, johon osallistui kymmeniä hoitajia kahdesta palvelutalosta, kuntoutusosastolta ja kotihoidosta. Koulutuksen ansiosta hoidon kokonaiskustannukset pienenivät vuositasolla peräti 90 prosenttia. Lisäksi koulutus muutti koko haavanhoidon kulttuurin.
– Aiemmin vaihdoimme sidoksia turhan usein. Opimme, että haava paranee, kun tuote saa vaikuttaa useamman päivän, sanoo kaupungin hoitotyön johtajana toimiva Elisabeth Sjöberg.
Sidosvaihtokerrat vähenivät 53 kerrasta yhdeksään kertaan viikossa. Vuositasolla materiaalikustannukset pienenivät merkittävästi.
– Meille kävi selväksi, että tietyn haavan hoito tehdään tietyllä tavalla. Meillä on nyt yhtenäiset hoitokäytännöt, kertoo kuntoutusosaston osastonhoitajana työskentelevä Eeva-Liisa Vainioranta.
Materiaalitoimen esimies Pirjo Ulfves arvostaa, että OneMed toimi neutraalisti tuotteiden suhteen.
– He eivät suosineet omia tuotteitaan, vaan esittelivät monen valmistajan tuotteita. Tuotteet tulee valita sen mukaan, mitä haava tarvitsee. Myös koulutuksen kaksikielisyys oli meille tärkeää. Suurin osa henkilökunnastamme on ruotsinkielisiä, joten he arvostivat sitä, että koulutuksen sai omalla äidinkielellään, Ulfves kertoo.
Sjöberg ja Ulfves ovat olleet tyytyväisiä OneMedin tarjoamaan kokonaisuuteen.
– Hoitajamme saivat arvokasta tietoa haava-asiantuntijalta. He pitivät siitä, että saivat soittaa asiantuntijalle milloin vain. Koulutus ylitti odotuksemme, Sjöberg toteaa.
Vainioranta puolestaan kannustaa kuntia ottamaan etenkin osastonhoitajien näkökulmasta hyödyllisenä koetun haavanhoitokoulutuksen osaksi toimintaansa.
Haavanhoito
- Vaikeasti paranevat haavat kuormittavat terveydenhuoltoa Suomessa.
- Haavanhoidon tuloksellisuus ja potilaiden elämänlaatu kohenevat edistämällä haavanhoidon osaamista.
- Hankintaan voi sisällyttää valmistajariippumatonta, haavalähtöistä koulutusta.
- Vaikuttavuusperusteinen haavanhoitotuotteiden hankinta tuo jopa 100 miljoonan euron säästöt.
Hunaja paransi haavat
Saarijärveläinen Pauli Pohjonen, 82, on tänään tyytyväinen mies. Tilanne oli toinen vuonna 2018, kun hänelle oli tehty paksusuolisyövän vuoksi leikkaus, jonka jäljiltä vatsan alueella oli kaksi tulehtunutta haavaa. Ne rajoittivat arkea merkittävästi.
– Pukeminen oli hankalaa, eikä voinut koukistella. Haavoista tuli hajuhaittaa. En voinut lähteä pihaa pidemmälle. Olo oli epätoivoinen, Pohjonen kertoo.
Infektioita hoidettiin antibiootilla, jota hän söi useamman kuurin. Urheilullisen miehen yleiskunto laski, eikä maha pelittänyt. Kotihoitaja järjesti Pohjosen OneMedin koulutusohjelmaan, jossa haavoja alettiin hoitaa haavahunajalla. Se oli käännekohta – haavat menivät parissa kuukaudessa kiinni.
– Haju hävisi, ja oli mukavampi olla. Oli ihmeellistä, että vatsanahka lopulta parani, kuvaa Pohjonen.
Myös vaimo Marjatta Pohjonen muistelee tilannetta hyvillään.
– Kun haavat paranivat, Pauli virkistyi ja kävi kävelyllä aamuin illoin. Kesällä hän ajoi pyörälläkin! Elämme nyt melko normaalia elämää ja voimme käydä tutuissa paikoissa kylässä, hän toteaa.
Uudenlaista ajattelua hankintojen kilpailutukseen
OneMedilla on kuntapäättäjille ja sairaanhoitopiirien hankintavastaaville radikaali ehdotus haavanhoitotarvikkeiden kilpailutukseen: siirtymä pirstaloituneesta ja tuotelähtöisestä hankinnasta kokonaishankintaan, jonka myötä haavat paranevat nopeammin ja pienemmillä kustannuksilla.
Kilpailutuksessa tavarantoimittajia pyydetään antamaan tarvikkeille hinnat sekä kuvaus siitä, miten he kehittäisivät perusterveydenhuollon hoitajien osaamista ja edistäisivät haavojen paranemista. Hankintaorganisaation tehtävänä on arvioida tarjoukset ja laskea kunkin tarjoajan hinta- ja laatupisteet yhteen.
Näin syntyy vaikuttavuusperusteinen hankinta, jossa tehtävään valitaan toimittaja, joka vastaa kokonaisuudesta ja jonka ratkaisu hyödyttää kaikkia osapuolia: Potilaiden elämänlaatu paranee, kun kivuliaat krooniset haavat saadaan paranemaan. Haavojen hoitokerrat vähenevät olennaisesti, jolloin hoitajien aikaa vapautuu muiden potilaiden hoitoon. Samalla hoitajien työkuorma pienenee, mikä lisää heidän työtyytyväisyyttään.
Kunnille tulee suuri taloudellinen hyöty siitä, että haavojen hoitoon sitoutuu vähemmän aikaa ja rahaa. Myös luvut tulevat näkyviksi, kun haavojen paranemista aletaan seurata ja tuloksia mitata. Sairaanhoitopiireille kokonaishankinta näkyy siten, että perusterveydenhuollosta tulee vähemmän haavapotilaita erikoissairaanhoitoa kuormittamaan.
OneMed voitti muutama vuosi sitten kokonaiskilpailutuksen Etelä-Ruotsissa sijaitsevassa Skånen maakunnassa.
– Sopimuksen aikana maakunta sai 1,3 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Asiakas oli tuloksiin niin tyytyväinen, että myös tämän jälkeen hankinta on kilpailutettu samalla mallilla, kertoo Markus Henriksson.
Uudenlaisessa hankintamallissa ratkaiseva tekijä on perusterveydenhuollon hoitajien kouluttaminen. OneMedin haavanhoidon asiantuntija työskentelee yhdessä hoitajien kanssa ja opastaa heitä haavojen hoidossa.
– Olemme mukana tukemassa hyvien haavanhoitokäytäntöjen toteuttamista. Tarkoituksena on saada ne siirrettyä hoitajien arkeen, Henriksson sanoo.
OneMedin koulutuksen kantavia periaatteita ovat haavalähtöisyys ja valmistajariippumaton toimintatapa. Kutakin haavaa hoidetaan sillä tavalla ja sellaisilla tuotteilla, jotka ovat sille tarkoituksenmukaisia.
– Tuotevalikoima koostuu usean eri valmistajan tuotteista. Silloin jokaiseen haavaan valitaan sopiva tuote, jolla saadaan tuloksia aikaan, Henriksson painottaa.