Hyppää sisältöön

Haastava maaperä vaatii erikoisosaamista

Haastava maaperä vaatii erikoisosaamista

5.05.2022

STM Infran toimitusjohtaja Kimmo Annala ja työnjohtaja Jari “Nalle” Karhunen ovat työmaalla haluttuja kuokkavieraita.

Kiinteistöjä rakennetaan entistä haastavammalle maaperälle, mikä nostaa kysyntää ammattitaitoisemmalle sekä monipuolisemmalle maa- ja pohjarakentajalle.

TEKSTI | JOONAS RANTA KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Kehä III:n varrelle, Vantaan Ikean naapuriin aikataulussa nouseva Helsinki Outlet on pääkaupunkiseudun ensimmäinen outlet-kylä. Marraskuun alussa auenneen ostoskylän työmaa on lokakuisena iltapäivänä viimeistä silausta vaille valmis. Parkkipaikalla puita istuttavien työmiesten keskellä kävellessä on vaikea kuvitella, että todellisuudessa tässä kuljetaan kolme metriä suon päällä.

– Hyvät tontit pääkaupunkiseudun alueella alkavat loppua, toteaa pääkaupunkiseudulla toimivan maarakennusliike STM Infra Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Annala.

Koska asiakkaat haluavat silti kiinteistölle hyvän sijainnin, sijoittuvat urakat entistä useammin hyvin vaativille maapohjille. Perusmaarakentamisen taidot eivät enää välttämättä riitä.

Koko projektin mahdollistaa laadukas ja alueella oleskellessa näkymätön paalutustyö, jonka päälle on valettu betonilaatta. Helsinki Outletin maa- ja pohjarakennustyö ansaitsi vuoden 2018 paalutustyömaan tittelin. Paaluja on maassa yhteensä kymmeniä kilometrejä. Jos paalut asettaisi jonoon, yltäisi se työmaalta Porvooseen asti.

STM Infra on maa- ja pohjarakentamisen erikoisosaaja, joka on työmaalla aina ensimmäisenä paikalla – ja kasvavissa määrin osana suunnittelutyötä jo ennen työmaan aukeamista. Pelkän rakennusosaamisen lisäksi Annala kollegoineen painottaa ihmisten välistä kommunikointia.


Hyvä pohja hyvissä ajoin

– Kun hyviä hiekkatontteja oli vielä vapaana, piti alueelle käytännössä saada vain koneet. Siitä sitten kaivamaan ja taputtelemaan. Nyt hyvä pohjatyö vaatii entistä kokonaisvaltaisempaa työtä suunnittelusta alkaen. Sellaisesta asenteesta, että maarakentaja pitää saada alta pois ennen kuin varsinainen rakentaminen alkaa, täytyy nyt luopua, Annala muistelee.

Haastavien tonttien lisääntyessä Annala harmittelee sitä, miten usein pohjarakentamisen suunnitelmissa on puutteita vielä toteutusvaiheessa. 

– Meidän tehtävämme on ennakoida hyvissä ajoin, missä mahdollisia ongelmia tai kipupisteitä ilmenee. Mitä aiemmin maa- ja pohjarakentaja pääsee käsiksi suunnitelmiin ja ratkaisuihin, sen parempi lopputulos tulee olemaan, Annala havainnollistaa.  

Työmaata esitellessä STM:n työnjohtaja Jari “Nalle” Karhunen tervehtii ja keskustelee usean kierroksella vastaan tulevan urakoitsijan ja työmiehen kanssa.

– Pohjarakentaminen on usein pirstaloitunut alan erikoisurakoitsijoiden kesken. Tämä vaatii hyvää ja jatkuvaa koordinointia työmaalla, Annala painottaa.


Keskiössä yhteistyö 

Suunnittelu- ja koordinointityö vaatii yhä enemmän myös taitoja toimia erilaisten ihmisten kanssa.

– Kun aliurakoitsijat lasketaan mukaan, meillä on ollut tällä työmaalla lähes 300 eri yritystä edustettuna. En ole kenenkään muun esimies. On silti suuri ilo huomata, että aikataulujen, suunnitelmien sekä työnjaon avoin, selkeä sopiminen sekä kommunikointi on saanut paljon kiitosta. Eihän tämä muuten onnistuisi, Karhunen iloitsee.

Maa- ja pohjarakentaminen on täynnä odottamattomia yllätyksiä, joihin pitää varautua jo ennakoivasti. Proaktiivinen ote mahdollistaa joustavan ja tuloksekkaan työskentelytavan.


Helsinki Outletin maa- ja pohjarakennustyö huomioitiin vuoden 2018 paalutustyömaan tittelillä. 

Työturvallisuus on tärkeä osa hankkeiden suunnittelua

KUVA | STM INFRA

STM yrityksenä muistuttaa enemmän startup-yritystä kuin rakennusalan toimijaa. Esimerkiksi Helsinki Outletin urakan koon huomioiden on yllättävä huomata, että yrityksen toimistossa työskentelee alle 10 ihmistä. Avainsana on sopeutuminen.

– Joustava toimija mahdollistaa ennakkoluulottoman, modernin tekemisen. Tulevaisuus tuo uusia mahdollisuuksia niin organisaation kuin teknologian saralla. Pienenä organisaationa haluamme olla valmiina tarttumaan mahdollisuuksiin välittömästi, toimitusjohtaja Annala kertoo.

Toinen tärkeä asia on työturvallisuus. STM ottaa sen äärimmäisen vakavasti. Sitä odottavat myös asiakkaat enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Suunnittelusta toteutukseen ja päivittäisestä kommunikoinnista työturvallisuuteen. Jatkuvan dialogin ja erikoisosaamisen kautta myös maarakentaminen luo entistä laadukkaampia tuloksia – yhdessä sekä tilaajan että muiden urakoitsijoiden kanssa. Tavoitteemme on olla jatkossakin työmaiden haluttu kuokkavieras, Annala kiteyttää.

Haku