Hyppää sisältöön

Gourmet-makkara tehdään käsityönä

Gourmet-makkara tehdään käsityönä

6.05.2021

Feri’s Sausagesin perustaja Ferenc Vilisics valmistaa kaikki makkarat suomalaisesta lihasta.

Punavuorelainen Feri’s Sausages valmistaa käsityönä raakamakkaroita, jotka kelpaavat kaikkein vaativimpaankin makuun.

Teksti Mari Laaksonen  Kuva Outi Neuvonen

Feri’s Sausagesin tarina on kiehtova. Unkarilainen biologian tohtori, nykyinen makkaratehtailija Ferenc Vilisics haki jatkoa apurahalleen Helsingin yliopistossa puolitoista vuotta tuloksetta, kunnes päästi irti koko akateemisesta maailmasta ja siirtyi yrittäjyyden polulle ruokaharrastuksensa rohkaisemana. Kuudessa vuodessa Feri’s Sausages on valloittanut pääkaupunkiseutulaisten sydämet ja sementoinut asemansa gourmet-makkaroiden markkinoilla.

– Olin työttömänä apurahan hakijanakin aktiivinen. Kävin vapaaehtoistyössä, pidin unkarilaisia kokkauskursseja ja järjestin yliopistokollegoiden kanssa makkarajuhlia. Niillä ei kuitenkaan maksanut vuokraa ja elättänyt perhettä. Kun huomasin, että suomalaiset pitivät makkaroistamme ja kyselivät niiden perään, vastasin kysyntään ja aloin valmistaa makkaraa tuttaville tilauksesta. En ollut mikään makkaramestari, mutta minulla oli hyvä resepti, Vilisics kertoo.

Tutkijana hän oli haltioissaan siitä, että ihmiset arvostivat hänen tekemäänsä työtä. 

– Koin, että ihmiset arvostivat makkaroitani enemmän kuin yhteiskunta oli koskaan arvostanut tutkimustani. Toisin kuin tutkimustyöstäni, makkaroista oltiin myös valmiita maksamaan. Tajusin, että voin tuoda jotain uutta suomalaisille makkaramarkkinoille. 

Vuonna 2015 Vilisics haki starttirahaa, perusti toiminimen ja vuokrasi keittiön Laajasalosta. Vankka asiakaskunta löytyi jo kauan ennen kuin tuore yrittäjä oli ehtinyt miettiä yrityksen nettisivuja tai brändiä.

– Minulla oli heti alussa viisi hyvää tuotetta, jotka menestyivät myös paikallisissa makkarakilpailuissa. Kaikki muu tuli vasta myöhemmin, Vilisics muistelee.

Nykyään Feri’s Sausagesin makkaroita myydään Punavuoren myymälän lisäksi muun muassa K-ketjun, HOK:n ja S-ketjun kaupoissa. Edessä on positiivinen ongelma. 

– Tilaukset ovat isoja, emmekä enää mahdu kivijalkakeittiöömme. Tarvitsemme lisää tekijöitä ja tilaa.

Makuja ympäri maailman

Feri’s Sausages ravistelee suomalaista makkarakulttuuria, jonka painopiste on kesän grillikaudessa. Jatkuva kehitys ja monipuolinen makumaailma tuovat kaivattua vaihtelua makkaramarkkinoille. 

– Tuomme makkaramaailmaan makuja muun muassa Unkarista, Italiasta, Ranskasta ja Meksikosta. Annamme asiakkaillemme mahdollisuuden myös itse räätälöidä oman makkaramakunsa. Makkaroissa on loputtomasti mahdollisuuksia, makuelämyksiä riittää ympäri vuoden. 

Jokaista makkaraa yhdistää yksi ratkaiseva tekijä: laatu.

– Emme pihistele raaka-aineissa kustannussäästöt mielessämme. Makkaramme valmistetaan aina suomalaisesta lihasta, emmekä koskaan korvaa arvokkaita raaka-aineita halvoilla korvikkeilla.

Raakamakkara taipuu moneksi ruoaksi ilman poppakonsteja.

– Raakamakkara on kuin makkaramuotoinen jauhelihapihvi, jonka voi kypsentää yhtä lailla pannussa, grillissä tai uunissa. Jokainen voi valita omat herkkunsa osoitteesta feris.fi, Vilisics toteaa.

Haku