Hyppää sisältöön

Gluteenittomasta kahvilasta löytyy jokaiselle jotakin

Gluteenittomasta kahvilasta löytyy jokaiselle jotakin

4.06.2021

Yrittäjä Marianne Surakka haluaa tarjota asiakkailleen laadukkaita gluteenittomia tuotteita sekä viihtyisän ja mukavan kahvilakokemuksen. 

Lauttasaaren kauppakeskuksen kahvilassa riittää vaihtoehtoja ja valittavaa koko perheelle. Kahvilan tuotevalikoima on kokonaan gluteeniton. 

Teksti Vilma Timonen  Kuva Patrik Pesonen

Gluteeniton Unelma -kahvila avautui kauppakeskus Lauttikseen joulukuussa 2020. Kahvilan leivonnaisvalikoima koostuu lempääläläisen Gluteeniton Leipomo Ilonan tuotteista, jotka ovat paitsi gluteenittomia myös laktoosittomia tai täysin maidottomia, kertoo yrittäjä Marianne Surakka. Leipomon valikoimassa on noin 70–80 tuotetta, joita kaikkia on mahdollista saada Gluteenittomasta Unelmasta. Samainen leipomo oli alkusysäys Surakan idealle perustaa ainoastaan gluteenittomia tuotteita tarjoava kahvila.

– Kolmisen vuotta sitten, kun itse aloin syödä gluteenitonta ruokaa, menin käymään Ilona-leipomon myymälässä Lempäälässä. Se oli kuin taivas. Ei tarvinnut kysyä erikseen, että onko tämä gluteeniton ja onko tämä gluteeniton. Monessa paikassa on tarjolla vain yksi tai kaksi gluteenitonta vaihtoehtoa, jotka vielä ovat usein ne samat. Minulle tuli ajatus, että on pakko saada tällainen ihanuus muidenkin saataville tänne päin.

Yhtä hyvää kuin vehnästä

Gluteenittomassa Unelmassa on tarjolla laaja valikoima gluteenittomia leivonnaisia, jäätelöä, makeisia ja erikoiskahveja sekä kahvilan erikoisuutta, paahtopullaa jäätelön kera. Tilauksesta on saatavilla sekä suolaisia että makeita kakkuja. Myös vegaanit on huomioitu, tiskistä löytyy gluteenia välttäville vegaaneille muun muassa useaa lajia leivoksia. Lisäksi kahvilassa myydään laadukasta gluteenitonta koiran- ja kissanruokaa ja lauantai-iltapäivisin myös paikan päällä valmistettua popcornia. Kesäksi avautuneella terassilla voi nauttia alkoholittomasta siideristä ja lonkerosta tai gluteenittomasta oluesta.

Keliakialiitto on myöntänyt kahvilalle Gluteenittoman palvelun merkin, joka takaa asiakkaille, että tarjottavat tuotteet ovat turvallisia ilman kontaminaatioriskiä. 

Surakka toteaa, että hän haluaa kahvilansa olevan koko perheen paikka, lemmikit mukaan lukien. Lemmikit ovat tervetulleita kahvilan terassille, ja myös sisällä kahvilassa on yksi asiakaspaikka koiran kanssa liikkuville.

– Myyn koirille ja kissoille gluteenittomia ruokia, joissa on laadukkaat raaka-aineet eikä halpoja täyte- tai lisäaineita. Juuri sain myyntiin myös koirille tehtyjä täytekakkuja, pizzoja ja muffinsseja. Niitä valmistava yritys on suunnitellut tuotteet yhdessä eläinlääkärin kanssa. 

Gluteenittomuuden lisäksi kahvilassa on huomioitu muutkin ruokarajoitteet. Kaikki tuotteet ovat joko laktoosittomia tai maidottomia ja osa vegaanisia. Tarjolla on myös kotimaista marjajäätelöä, jossa ei ole maitoa, soijaa tai kauraa. 

Surakka korostaa, että gluteenittomat leivonnaiset sopivat kaikille, eivätkä häviä maussa tai rakenteessa vehnä-, ohra- ja ruisjauhoista leivotuille tuotteille.

Turvallisia leivoksia

  • Kahvilan tuotevalikoima koostuu monipuolisesti eri leivonnaisista, jäätelöstä, makeisista ja kahvista. 
  • Kaikki leivonnaiset ovat paitsi gluteenittomia myös laktoosittomia tai täysin maidottomia.
  • Eläinystävällinen kahvila myy gluteenittomia, turvallisia herkkuja myös kissoille ja koirille.

Ympäristöarvot huomioon

Kahvila on sisustusta myöten täysin omistajan itsensä ideoima ja toteuttama. Ympäristöarvot ovat Surakalle tärkeitä, joten kahvilan koko kalusto on koneita lukuun ottamatta käytettynä hankittu. 

– Minulle on tärkeää hyödyntää mitä on tarjolla. En osta mitään uutena. On myös tärkeää, että tila on persoonallisen näköinen. 

Koronapandemian liennyttyä kahvilassa on mahdollista järjestää myös pieniä yksityistilaisuuksia, kuten yhdistysten tai työpaikkojen kokouksia. 

Haku