Hyppää sisältöön

Gluteenitonkin voi yllättää maullaan

Gluteenitonkin voi yllättää maullaan

29.10.2021

Kahvilan omistaja Marianne Surakan mielestä gluteenittomuuden ei tarvitse tarkoittaa vaihtoehtojen vähyyttä. Tästä kertoo myös se, että kahvila tarjoaa herkkuja jopa koirille. 

Gluteenittomat tuotteet sopivat jokaiseen ruokavalioon. Lauttasaarelaiskahvilassa valittavaa riittää, sillä koko sen tarjonta on gluteenitonta.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Patrik Pesonen

Tuumasta toimeen oli kuvaava sanonta, kun Marianne Surakka avasi Gluteeniton Unelma -kahvilansa kauppakeskus Lauttikseen joulukuussa 2020. Kahvilan leivonnaisvalikoima koostuu lempääläläisen Gluteeniton Leipomo Ilonan tuotteista, jotka ovat paitsi gluteenittomia myös laktoosittomia tai maidottomia. 

– Kolmisen vuotta sitten menin käymään Ilona-leipomon myymälässä Lempäälässä. Se oli kuin taivas. Ei tarvinnut kysyä erikseen tuotteiden gluteenittomuudesta. Monessa paikassa on tarjolla vain yksi tai kaksi gluteenitonta vaihtoehtoa, jotka vielä ovat usein ne samat. Otin yhteyttä Ilonaan yhteistyön merkeissä ja ilokseni sain myöntävän vastauksen, Surakka kertoo.

Gluteenittomassa Unelmassa on tarjolla laaja valikoima gluteenittomia leivonnaisia, jäätelöä, makeisia ja erikoiskahveja sekä kahvilan erikoisuutta, paahtopullaa jäätelön kera. Tilauksesta on saatavilla sekä suolaisia että makeita kakkuja. Myös vegaanit on huomioitu – tiskistä löytyy vegaaneille useaa lajia leivoksia. Lisäksi kahvilassa myydään lauantai-iltapäivisin myös paikan päällä valmistettua popcornia, ja kesäksi avautuneella terassilla voi nauttia alkoholittomasta siideristä ja lonkerosta tai gluteenittomasta oluesta.

Keliakialiitto on myöntänyt kahvilalle Gluteenittoman palvelun merkin, joka takaa asiakkaille, että tarjottavat tuotteet ovat turvallisia ilman kontaminaatioriskiä. 

EI TARVITSE olla keliaakikko valitakseen gluteenitonta.

Vähintään vehnän vertaista 

Surakka toteaa, kahvila on koko perheen paikka, lemmikit mukaan lukien.

– Myyn koirille ja kissoille laadukkaita gluteenittomia ruokia, joissa on hyvät raaka-aineet eikä halpoja täyte- tai lisäaineita. Myynnissä on myös koirille tehtyjä täytekakkuja, pizzoja ja muffinsseja, jotka niitä valmistava yritys on suunnitellut yhdessä eläinlääkärin kanssa. 

Gluteenittomuuden ohella kahvilassa on huomioitu muutkin ruokarajoitteet. Kaikki tuotteet ovat joko laktoosittomia tai maidottomia. Leivonnaiset sopivat kaikille eivätkä häviä maussa tai rakenteessa vehnä-, ohra- ja ruisjauhoista leivotuille tuotteille.

– Leipomossa on tehty hirveästi kehitystyötä, ja tuotteet maistuvat samanlaisilta, jos eivät paremmilta, kuin alkuperäiset. Vaikka ei käytetä gluteeniviljoja, ei tämä ole terveysruokaa. Idea on, ettei tarvitse olla keliaakikko valitakseen gluteenittoman tuotteen ja että kaikki saavat nauttia tasavertaisesti, Surakka summaa.

Kierrätyksellä persoonallisuutta

Gluteeniton Unelma -kahvila on sisustusta myöten täysin omistajan itsensä ideoima ja toteuttama. Ympäristöarvot ovat Surakalle tärkeitä, joten myös kahvilan koko kalusto on koneita lukuun ottamatta käytettynä hankittu. 

– Minulle on tärkeää, että hyödynnetään, mitä on tarjolla. En osta mitään uutena. On myös tärkeää, että tila on persoonallisen näköinen, Surakka toteaa.

Juhlatilaisuuksia varten kannattaa jättää ennakkotilaus vähintään viisi arkipäivää aiemmin. Joidenkin vuosien päästä Surakan haaveena on perustaa gluteeniton, wau-efektin tuottava kahvila myös Lohjalle. 

Haku