Hyppää sisältöön

Fysioterapia tukee työkykyä ja vähentää poissaoloja

Fysioterapia tukee työkykyä ja vähentää poissaoloja

22.11.2022

Kuntoaskeleen fysioterapeutti Niko Rouvali opastaa asiakas Tapio Tourua.

Työnantajan järjestämä fysioterapia on verovapaa henkilöstöetu. Suora sopimus palveluntarjoajan kanssa poistaa turhat kulut.

TEKSTI | MAISA LAMPINEN   KUVA | EINO ANSIO

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat mielenterveysongelmien ohella yleisimpiä syitä työntekijöiden ennenaikaiselle eläköitymiselle. Ne lisäävät sairauspoissaoloja, mikä on työnantajalle kallista. Henkilöstö on yrityksen tärkein resurssi, ja siksi työntekijöiden työ- ja toimintakykyisenä pitäminen on menestyksen kannalta kriittistä. Kun henkilökunta kokee yrityksen panostavan henkilöstöön, panostaa se myös yritykseen. Tehokas keino huolehtia työntekijöistään on tarjota kuntoutuspalveluita verovapaana henkilöstöetuna. 

Verovapauden myötä työnantaja ei maksa edusta palkan sivukuluja, eikä edun arvo ole veronalaista tuloa työntekijälle. Työnantaja voi solmia sopimuksia työterveyshuollon ulkopuolella suoraan palveluntarjoajien kanssa ilman kalliita välikäsiä. Aktiivista edunvalvontatyötä kansalaisten työ- ja toimintakyvyn palauttamiseksi ja edistämiseksi tekevä Suomen Kuntoutusyrittäjät ry tarjoaa mallisopimuksen, jolla terveydenhuoltoyritys ja työnantaja voivat sopia edun järjestämisestä. 

– Henkilöstöetuja voidaan antaa myös erilaisten kohdennettujen maksuvälineiden kautta, mutta ne ovat etenkin pienille yrityksille kalliita ja vaativat hallinnollista työtä. Setelit ja passit jäävät usein myös käyttämättä. Suoran sopimuksen kautta järjestetyn henkilöstöedun ylikäytön ehkäisemisesi työnantaja asettaa käyttökaton palveluiden hyödyntämiselle, selventää Kuntoutusyrittäjien toiminnanjohtaja Satu Grekin.

Oma kuntoutus kannusti tarjoamaan fysioterapiaa

Lääkärit ovat terveydenhuollon kalleinta resurssia, ja on olemassa kustannustehokkaampia tapoja huolehtia henkilöstöstä. Liian usein työntekijät ohjataan työterveyslääkäriin vasta sairauden ilmetessä, kun kuntoutuspalveluiden tavoitteena on työkyvyn palauttamisen lisäksi hoitaa ennaltaehkäisevästi. Toiminta- ja psykoterapia tukevat ihmisen hyvinvointia ja jaksamista, ravitsemusterapia puolestaan auttaa terveellisten elämäntapojen rakentamisessa. Fysioterapeutti näkee asiakkaassa alttiuksia kehittyville vaivoille, ja siten niiden etenemisen hidastamiseen voidaan tarttua hyvissä ajoin. Kuntoutusalan ammattilainen osaa tarvittaessa ohjata lääkäriin jatkotutkimuksiin. 

Valkokangas.net suunnittelee ja toteuttaa audiovisuaalisia ratkaisuja yrityksille, julkisille toimijoille ja yksityisasiakkaille. Pienyrityksessä kaikkia käsipareja tarvitaan, ja pahimmassa tapauksessa sairauspoissaolot ovat liiketoiminnalle lamauttavia. Kun Valkokangas.netin Tapio Touru mursi olkapäänsä, fysioterapeutti sai hänet pian takaisin työkuntoon.

– Oma tapaturma sai miettimään, millaisia henkilöstöetuja tarjoan työntekijöilleni. Työntekoa haittaavien vaivojen helpottaminen ja toimintaohjeiden saaminen kohentavat toimintakykyä. Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n mallisopimuksen avulla paikallisen yrityksen kanssa sovittu verovapaa henkilöstöetu fysioterapiaan on kuin vakuutus, joka sitouttaa työhön ja parantaa hyvinvointia nopeasti.

Haku