Fotoniikka on kaikkialla

Valotieteen alalle tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia, sillä se on tämän hetken nopeimmin kasvava tieteen ja tekniikan ala Suomessa.
TEKSTI | NIINA LINNA KUVA | EINO ANSIO
Fotoniikka eli valotiede on osa jokapäiväistä elämäämme. Mihin vain katsot, fotoniikka on läsnä. Älypuhelin, internet, tietokone, näytöt, lamput ja esimerkiksi aurinkopaneelit käyttävät kaikki fotoniikkaa hyväkseen.
Fotoniikka tarkoittaa sähkömagneettista säteilyä, joka etenee valokvantteina eli fotoneina. Se korvaa jo nyt elektroniikkaa ja sen merkitys tulee jatkossa vain kasvamaan. Valon avulla välitetään informaatiota nopeasti ja energiatehokkaasti. Tämä mahdollistaa tarkempia tuloksia esimerkiksi lääketeollisuudessa ja maataloudessa.
Suomi on yksi edelläkävijöistä fotoniikan tutkimuksessa. Erityisesti viimeisen 12 vuoden aikana kehitys on ollut huimaa. Suomi on nopeaan tahtiin noussut merkittäväksi ja arvostetuksi tekijäksi fotoniikan alalla.
Fotoniikkaan investoiminen kantaa hedelmää
Tampereen yliopiston fotoniikan professori Goëry Genty kertoo, että fotoniikka on parantanut elämämme laatua huomattavasti.
– Ilman fotoniikkaa eläisimme edelleen 1970-luvulla.
Genty sanoo, että Suomella on loistava maine fotoniikan osaamisessa. Investointeja alaan tarvitaan edelleen, jotta Suomi ei putoa pois alan toimijoiden kärkijoukosta.
– Investoinnit johtavat taloudelliseen kasvuun ja ekonomiseen asemaan maailmalla. Suomi on tällä hetkellä kärjessä Saksan, Ranskan, Sveitsin, Iso-Britannian, USA:n ja Japanin kanssa. Meillä on suuri potentiaali ja osaamistamme arvostetaan.
Suomessa fotoniikkaa voi opiskella yliopistossa Tampereella, Joensuussa, Espoossa ja Oulussa. Kasvava ala kiinnostaa opiskelijoita, sillä osaajia tarvitaan jatkuvasti lisää.
Gentyn johtama PREIN on fotoniikan tutkimuksen lippulaiva, verkosto, jossa Suomen fotoniikan tutkimuksen keskeiset toimijat kehittävät seuraavan sukupolven valoon perustuvia teknologioita. PREIN edistää suomalaista osaamista uraauurtavalla tutkimuksella, laajentamalla liiketoimintamahdollisuuksia, kehittämällä koulutusohjelmia ja lisäämällä tietoisuutta valoon perustuvan teknologian kriittisestä roolista yhteiskunnassamme.
Haastavinta on saada ala niin houkuttelevaksi, että muualta Suomeen opiskelemaan tulevat haluavat myös jäädä töihin tänne.
– Osaajista on suuri kilpailu monessa maassa ja eniten palkkaa tarjoava voittaa usein. Olisi tärkeää, että opiskelija saataisiin integroitua Suomeen pysyvästi.
Genty kertoo, että fotoniikan alan arvo on Suomessa nyt noin 1,2 miljardia. Maailmanlaajuisesti sen arvo tulee nousemaan viiden vuoden päästä 1000 miljardiin euroon.
– Fotoniikan avulla voidaan tulevaisuudessa myös ratkaista ongelmia, joihin ei vielä ole ratkaisuja. Esimerkiksi energiatuotannon haasteisiin tulee luultavasti löytymään ratkaisu fotoniikasta.
PREIN -LIPPULAIVA
- Fotoniikan tutkimuksen lippulaiva PREIN on suomalainen fotoniikan tutkimuksen verkosto.
- Sen tutkimuskärkien sovelluksia ovat muun muassa anturit terveydentilan seurantaan, autoteollisuuden LIDAR-tekniikka ja ympäristön monitorointi sekä tehokkaat aurinkosähköratkaisut.