Etäpalvelulla lisää energiatehokkuutta

Kiinteistövahti on taloyhtiöiden lämmityksen optimointipalvelu, joka auttaa säätämään toivotun lämpötilatason koko taloon. Samalla säästyy paljon energiaa.
TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON KUVA | PATRIK PESONEN
Monissa suomalaisissa kerrostaloissa on tuttu ongelma. Lämpö ei jakaudu asuntojen kesken tasaisesti, toisissa kärsitään kylmästä ja samaan aikaan toisessa asunnossa avataan ikkunoita, jotta lämpötilaa saataisiin alemmas. Helen tarjoaa taloyhtiöille ratkaisuksi Kiinteistövahtia. Palvelussa osaan taloyhtiön asunnoista asennetaan kiinteät anturit, jotka mittaavat kotien lämpötilaa ja ilmankosteutta.
– Mittareita ei ole tarpeen asentaa jokaiseen asuntoon, vaan riittää että niitä löytyy ääriasunnoista, esimerkiksi niistä, joissa on kaikkein kylmintä, kertoo palvelun kehittämisessä mukana ollut Helenin kehityspäällikkö Pekka Takki.
Kiinteistövahti analysoi antureiden dataa ja tiedon perusteella ohjeistaa taloyhtiötä lämmityksessä. Kun säädöt on tehty oikein, kerrostalon asuntojen sisälämpötilojen keskiarvo voidaan pitää toivotulla tasolla. Tämä parantaa asumismukavuutta huomattavasti ja tuo kustannussäästöjä turhaa lämmitystä karsimalla.
– Säästö lämmityskustannuksissa voi olla melkoinen, riippuen siitä, miten korkealla lämpötila asunnoissa on ollut alun perin. Nyrkkisääntönä on, että lämpötilan alentaminen asteen verran on viiden prosentin säästö kuluissa vuositasolla.
Kiinteistövahti auttaa myös huomaamaan kosteudesta johtuvat ongelmat ajoissa, jolloin niihin voidaan puuttua nopeammin.
– Asumisen osuus hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa on merkittävä. Siksi asumisen energiatehokkuuteen kannattaa panostaa. Lämmityksen säätäminen vastaamaan todellista tarvetta on varsin helppo ja kustannustehokas tapa, Takki kuvaa.
Energiansäästö kiinnostaa
Takki vei ensimmäiset Kiinteistövahti-anturit itse taloyhtiöihin polkupyörällä ajellen. Nyt samoja mittareita on asennettu jo 2000 Helsingin kaupungin vuokrakerrostaloon. Kiinteistövahdin on ottanut hiljattain käyttöön myös LähiTapiola sekä Riihimäen vuokra-asunnot. Kiinteistövahti on tarjolla koko Suomessa.
Kiinteistövahdin keräämä data on saatavilla verkkopalvelussa, jossa voi tarkastella koko kiinteistön olosuhteita reaaliajassa.
– Palvelun avulla on mahdollista säätää kiinteistön lämpötilaa mahdollisimman energiatehokkaaksi. Energiansäästö on yhtä kuin kustannussäästö, kiteyttää Helenin asiakkuuspäällikkö Reijo Lemetyinen.
– Asumisen kustannusten alentaminen kiinnostaa luonnollisesti kaikkia, mutta nouseva trendi on ehdottomasti ilmastotietoisuus. Nyt halutaan säästää energiaa myös siksi, että se on ilmastoteko.
Asumisen älyratkaisut
Moni meistä miettii, tuleeko asumisen älyratkaisuista lopulta niin monimutkaisia, että niiden hallitsemisesta tulee tavalliselle ihmiselle liian hankalaa. Lemetyinen hälventää pelkoja.
– Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että energiansäästön vastuu ja ylläpito siirtyy näin alan ammattilaiselle. Raportoimme kaiken antureista saadun datatiedon asiakkaille selkokielisellä tekstillä, jossa kerrotaan helposti ymmärrettävällä tavalla, mitä toimenpiteitä asunnossa kannattaisi tehdä energiansäästön eteen juuri nyt.