Etähoitoratkaisusta vientituote Japaniin

Kotimainen Emtele on ottamassa jalansijaa Japanin markkinoilla digitaalisella etähoitoratkaisullaan, joka vastaa samoihin haasteisiin, joiden kanssa terveydenhuolto painii myös Suomessa.
TEKSTI | LIISA JOENSUU KUVA | JOONA RAEVUORI
Japanin ja Suomen terveydenhuollolla on yllättävän paljon yhteistä, sillä molemmissa maissa terveydenhuollon kustannukset ovat kasvussa ikääntyvän väestön ja kroonisten sairauksien kasvun vuoksi. Kummassakin maassa on tarve löytää vastaus resurssipulaan, tehostaa ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa ja parantaa potilaalle annetun hoidon vaikuttavuutta. Tästä syystä etähoidon mahdollisuudet kiinnostavat niin meillä kuin nousevan auringon maassa.
Tampereella päämajaansa pitävä Emtele on viimeisimmän vuoden ajan tutkinut Japanin terveysalan markkinoita ja tehnyt yhteistyötä paikallisen Kameda Healthcare Informatics -yhtiön kanssa. Kameda Healthcare Informatics, KHI, on terveydenhuollon IT-järjestelmiin keskittynyt yritys ja osa Kameda-yhtiöitä. Samaan yritysryhmään kuuluva Kameda Medical Centre on rankattu Japanin neljän parhaan sairaalan joukkoon. Kanssakäymisen hedelmänä on syntynyt yhteisyritys Telehealth Japan, jonka toiminta on lähtökuopissa.
– Japanissa arvostetaan pohjoismaisia ratkaisuja ja korkealla tasolla olevaa terveydenhuoltoamme. Emtele on ollut Japanissa pioneeriasemassa, ja eHealth-ratkaisu on herättänyt paljon mielenkiintoa. Alustan kehitti aikanaan tanskalainen yritys. Siitä on jo runsaasti kansainvälistä käyttökokemusta, kertoo Emtelen varatoimitusjohtaja Hanna Ekman.
Emtele on keskittynyt palvelumuotoiluun ja palvelun tuottamiseen asiakkaalle. Se auttaa asiakkaita ottamaan pilvipohjaisen ratkaisun käyttöön ja hyödyntämään sitä tehokkaasti.
– Voimme rakentaa valmiiksi hoito-ohjelmat, mutta asiakas pystyy helposti muokkaamaan niitä itsekin. Emtelen eHealth-ratkaisu mahdollistaa potilaan hoito-ohjelman digitalisoinnin, eli potilaan hoitamisen ja tilan seuraamisen etänä älylaitteiden sekä ohjelmistojen avulla. Ratkaisu voidaan integroida olemassa olevaan potilastietojärjestelmään.
eHealth-ratkaisumahdollistaa hoito-ohjelman digitalisoinnin.
Emtelen varatoimitusjohtaja Hanna Ekman
Terveystietoisuus kasvuun
Ohjelman tarkoituksena on ohjata potilasta tekemään itsenäisesti sovitut mittaukset ja harjoitukset sekä vastaamaan kyselyihin ja täyttämään päiväkirjaa. Tällä hetkellä terveydenhuollon asiakkaat voivat mitata runsasta 40 asiaa itse etänä. Tämä vapauttaa terveydenhuollon henkilöstöä tavallisimpien mittausten tekemisestä ja kirjaamisrutiineista. Tarvittaessa potilas voi olla yhteydessä hoitajaan tai lääkäriin videoyhteyden avulla. Sen ansiosta lääkärien ja hoitajien ajankäyttö tehostuu ja he voivat hoitaa useaa potilasta yhtaikaa.
Työkalu soveltuu niin etämonitorointiin, -diagnosointiin kuin etänä tapahtuvaan kuntoutukseenkin. Se helpottaa erityisesti pitkäaikaissairaiden hoidon seurantaa. Ekmanin mukaan hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi päihdekuntoutujien ja mielenterveyspotilaiden voinnin seurannassa. Etähoito on omiaan myös raskauden edistymisen tarkkailemiseen.
– Ratkaisu vähentää tarpeettomia päivystyskäyntejä ja kallista laitoshoitoa. Hoito-ohjelma voidaan muokata helposti ja nopeasti joko potilaskohtaiseksi tai tietylle potilasryhmälle. Ratkaisu huomioi asetettujen kynnysarvojen ylittymisen ja ohjaa hoitokontaktin ottamiseen tarvittaessa. Omaseuranta kasvattaa kansalaisten terveystietoisuutta ja vie kohti ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, kertoo Ekman.