Hyppää sisältöön

Etähoito lemmikin terveyden tukena

Etähoito lemmikin terveyden tukena

1.03.2022

Ihmiset jakavat eläinten kanssa hoitotarpeen ja ravintoketjun lisäksi jopa 95 prosenttia samoja geenejä.

Uudenlainen terveydenhuollon portaali mahdollistaa lemmikin etähoidon ensiarvioinnista kontrollikäyntiin. Samalla edistetään myös ihmisten hyvinvointia. 


TEKSTI | NAN EKBLOM   KUVA | ANNIKA SEGERSTRÅLE-LÖTJÖNEN

Moni on saattanut sairastuessaan asioida etälääkärillä. Saman voi tehdä nykyään myös lemmikin kanssa. Petsofi on eläinten terveydenhuollon portaali, josta löytyy jo yli 20 eri klinikan asiantuntijat ortopediasta neurologiaan ja käärmeistä koiranpentuun. 

Etälääketiede on muutakin kuin videokeskustelu lääkärin kanssa. Työkalupakkiin kuuluu etäseuranta, hoitohistoria, etädiagnostiikka, tai hoitotiimiltä toiselle tapahtuva tuki. Datatyökalut auttavat lääkäreitä yksilöllisessä päätöksenteossa. Ne nopeuttavat vastaanoton kulkua ja mahdollistavat asiakkaan paremman huomioimisen ja osallistamisen. 

Moni applikaatio nostaa silti niin lääkäreiden kuin asiakkaidenkin niskakarvat pystyyn. Jo muutaman kymmenen sekunnin lisätyön hintalappu on merkittävä, kun se kertautuu useita kertoja päivässä. IT-ratkaisut lääketieteessä oikeuttavat itsensä vain, jos ne parantavat hoidon laatua ja sujuvoittavat sitä.

Petsofi Oy:n toimitusjohtaja Laura Laakso korostaa, että yhtiö tekee digitaalisia ratkaisuja, jotka lääketieteen ongelman lisäksi tepsivät myös hoitoketjun hidasteisiin. 

– Lääkärit kärsivät tietoähkystä, asiakkaan kertomaa tietoa häviää. Kenenkään aivot eivät pysty hoitotilanteessa laskemaan kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella, mikä juuri tälle potilaalle on oikea vaihtoehto. Potilaan oma kokemus, potilashistoria, esidiagnoosit ja lääkitykset pitää entistä paremmin tuoda tiivistetyssä paketissa hoitoprosessiin.

Taustalla tutkimustyö 

Petsofissa etälääkinnän kehittämisen katalyyttinä toimii yliopistojen ja klinikoiden kanssa tehtävä tutkimustyö. Ainutlaatuisen tutkimusalustan avulla omistaja voi osallistua eläimelleen sopiviin tutkimuksiin, ja hyötyä siitä heti: tutkimustiedosta tuotettu yksilöanalyysi lemmikille auttaa eläinlääkärikäynnillä tai vaikkapa eläinkouluttajien apuna. Tätä uutta etädiagnostiikkaa edustavat Petsofissa muun muassa lemmikkien käyttäytymis-, ja persoonallisuusanalyysit, joiden kautta kerätty tieto hyödyttää lemmikin lisäksi Helsingin yliopiston tutkijoita. Käyttäytymistutkimuksen tulokset tuovat aikanaan hyötyjä myös esimerkiksi ADHDsta tai muistihäiriöstä kärsiville ihmisille.

– Eläinlääkintä on erinomainen paikka kehittää datapohjaisia digitaalisia palveluita. Eläinlääkäripalvelut ovat kehitystyöystävällisemmät byrokratian vähyyden vuoksi. Pystymme kehittämään kevyellä organisaatiolla palveluja, joita voidaan soveltaa humaanilääketieteeseenkin. 

Merkittäviä yhtäläisyyksiä

Eläinlääkintä kohtaa samat haasteet kuin ihmislääkintä, mutta monta kertaa nopeammassa tahdissa. Jaamme eläinten kanssa yksilöllisen hoitotarpeen, ympäristön, ravintoketjut, 95 prosenttia samoja geenejä, mutta yhden ihmiselämän aikana koirasukupolvia ehtii elää 10. Terveyden muutostekijöitä voi tarkkailla eläimien elämän varrella nopeutetussa tahdissa. 

Löydökset esimerkiksi koirien neurologisissa sairauksissa johtavat myös ihmisten neurologisten ongelmien hoidossa uusille urille. Yritys aloittaa kevään aikana yhteistyön eläinneurologien kanssa.  

– Nopeutamme diagnoosin saantia, parannamme lääkityksen tehon seurantaa ja vähennämme stressaavien klinikkakäyntien määrää.

Haku