Hyppää sisältöön

Espoosta tehdään sähköpyöräilyn paratiisia

Espoosta tehdään sähköpyöräilyn paratiisia

4.05.2021

Espoon kaupunki tarjoaa sähköpyörien akkujen lataukseen turvallisia säilytyskaappeja.

Espoon kaupunki tavoittelee pienempiä ilmastopäästöjä uusilla liikkumisen palveluilla. Tänä keväänä kokeillaan sähköpyörien akkujen latauspisteitä kolmessa liikenteen solmukohdassa. 

Teksti Outi Karilahti  Kuva Patrik Pesonen

Liki kolmannes Espoon ilmastopäästöistä on liikenteen aiheuttamia. Kaupunki kannustaa nyt yrityksiä innovoimaan ratkaisuja, joilla liikenteen päästöjä pystyttäisiin pienentämään sekä tarjoamaan kaupunkilaisille parempia liikkumisen palveluita.

– Liikenne on ollut pitkään sektori, jossa päästöjä on ollut kaikkein vaikeinta ja hitainta laskea, sanoo Espoon kaupungin projektipäällikkö Tuomas Kiuru.

Liikenteen päästöjen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on asetettu valtakunnalliseksi tavoitteeksi. Espoon kaupunki aikoo myös olla hiilineutraali vuonna 2030. 

– Liikenne on merkittävä päästölähde, joten kestävän liikkumisen edistäminen on hyvin tärkeää. Liikkuminen koskettaa myös jokaista kaupunkilaista, sillä tyypillisesti ihmiset käyttävät tunnin päivästään paikasta toiseen liikkumiseen.

Turvallinen latauspaikka

Espoossa lähes joka toinen matka tehdään autolla. Kaupungin tavoitteena on pyörämatkojen kasvattaminen 15 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä. Sähköpyörä on loistava kulkuväline lyhyillekin matkoille.

– Sähköpyöräily on usein nopeampaa kuin joukkoliikenne. Pyörällä matkustavan ei tarvitse etsiä parkkiruutua tai skrapata talvisin auton ikkunoita jäästä, Kiuru sanoo.

Sähköpyörällä liikkuvat pääsevät tänä keväänä kokeilemaan Espoossa LatausPolku Oy:n kehittämiä sähköpyörän akkujen latauskaappeja. Sähköpyörän käyttäjä voi jättää pyöränsä parkkiin ja akun lukittuun lokeroon latautumaan. Mukana on oltava oma verkkopistokkeeseen kiinnitettävä laturi, sillä sähköpyörissä on erilaisia latureita.

Sähköpyörän akut kelpaavat pitkäkyntisille, joten lukollinen latauskaappi mahdollistaa myös sen, ettei pyörän omistajan tarvitse vaihtoehtoisesti kuljettaa akkua mukanaan esimerkiksi työpaikalle.

– Sähköpyörien räjähdysmäinen kasvu on tuonut mukanaan haasteen: missä säilyttää ja ladata pyörän akkua turvallisesti? Ratkaisuksi kehitimme paloturvallisen, akkupalon tunnistavan ja sammuttavan säilytyskaapin, joka on helppo asentaa niin julkisille paikoille kuin kiinteistöjen pyöräkellareihinkin, kertoo LatausPolku Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pajamies.

TAVOITTEENA on pyörämatkojen kasvattaminen 15 prosenttiin.

Alusta kokeilulle

Latauskaappien kokeilu on osa käynnissä olevaa 6Aika-verkoston hanketta Vähähiilinen liikkuminen -liikennehubeissa. Liikennehubeilla tarkoitetaan liikkumisen keskuksia, joissa on suuria kävijämääriä ja vahva julkinen liikenne.

Hankkeen myötä Espoon kaupunki kannustaa yrityksiä, yhteisöjä tai muita toimittajia innovoimaan ja tarjoamaan omia ratkaisujaan erilaisiin liikkumisen ongelmiin.

– Yritys pääsee kokeilun myötä testaamaan oman tuotteensa tai palvelunsa toimivuutta aidossa ympäristössä. Ihannetilanteessa kaupunki puolestaan pystyisi tarjoamaan tulevaisuudessa parempia liikkumisen palveluita, Kiuru sanoo.

Espoon kaupunki on hankkeen päätoteuttaja. Mukana ovat myös Business Tampere, Oulun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu sekä Turun kaupunki.

Haku