Hyppää sisältöön

Erikoissuunnittelija tuntee vaativatkin rakennuskohteet

Erikoissuunnittelija tuntee vaativatkin rakennuskohteet

31.10.2022

Toimitusjohtaja Juhani Takkinen vertaa logistiikkarakennusta koneeseen. Ammattimaisessa logistiikkarakentamisessa on ymmärrettävä koneen jokaisen osan toimintaa.

Suunnittelutoimisto RE-Suunnittelu Oy tunnetaan logistiikkarakentamisen ammattilaisena, jonka osaaminen käsittää niin tuotantoprosessiin, varastointiin kuin saapuvan ja lähtevän materiaalin käsittelyyn tarvittavat ratkaisut.

TEKSTI | SAANA LEHTINEN   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Yhä useampi ihminen haluaa tehdä ostoksensa kivijalan sijasta verkossa. Muutos on paitsi moninkertaistanut kuljetettavien tavaroiden määrän, myös kasvattanut tarvetta entistä tehokkaammin toimiville logistiikkakeskuksille ja varastoille. Toimintaa optimoivaa logistiikan suunnittelua tarvitaan verkkokaupan lisäksi lukuisilla eri teollisuuden aloilla: logistiikkaketjut ovat keskeinen osa esimerkiksi laboratorioiden ja elintarvikealan tuotantolaitosten arkea. 

Rakennusalan suunnittelupalveluita laajalla skaalalla tarjoavalle RE-Suunnittelu Oy:lle kokemusta logistiikkarakentamisesta on kertynyt jo usealta vuosikymmeneltä. Alan läpikotaisin tuntevassa yrityksessä tiedetään toimivan logistiikan tuomat liiketoimintahyödyt – ja se, mitä voi seurata, jos logistiikkatilan suunnittelu ja toteutus päätyvät osaamattoman tekijän käsiin. 

– Logistiikkarakentaminen on muuhun arkkitehtisuunnitteluun verrattuna aivan oma maailmansa. Logistiikkarakennus on kone, jonka toimintaan liittyy valtavasti erikoisosaamista aina tavaran ja raskaan liikenteen liikkumisesta sprinklerisuunnittelun kautta kuljetinratkaisuihin ja automaatioon, kuvailee arkkitehtisuunnittelun osastopäällikkö Juha Arohonka

Erikoisosaamisen piiriin kuuluvat elintarvike- ja hygieniatilat 

RE-Suunnittelun osaamisen erikoisuutena ovat hygienia- ja lämpötilavaatimuksiltaan poikkeukselliset tilat. Yritys on toteuttanut mittavia hankkeita muun muassa Valiolle, Keskolle ja HUSLAB:ille. Tällä hetkellä työn alla on logistiikkakeskus Onniselle.

– Esimerkiksi elintarvikealalla on paljon erilaisia olosuhdevaatimuksia. Myös hygienia on tärkeässä roolissa, sillä materiaalien tulee olla puhtaita ja tavaroiden on liikuttava siten, etteivät ne pääse kontaminoitumaan. Erityisen tärkeään rooliin hygienia nousee kuitenkin laboratorio-olosuhteissa, toimitusjohtaja Juhani Takkinen taustoittaa. 

Elintarvikkeita ja laboratorionäytteitä varastoitaessa on varmistettava myös, että rakennusmateriaalit ja asennustavat soveltuvat poikkeuksellisiin olosuhteisiin. 

– Jos ulkona on +30 astetta ja sisällä -20, väärin tehdyt rakenteet ja vähäiselle huomiolle jäänyt rakennusfysiikka voivat aiheuttaa monenlaisia kauhun paikkoja, yrityksen varatoimitusjohtaja ja sähkösuunnitteluosaston vetäjä Jukka Heikkinen sanoo. 

Kun logistiikkatilan materiaalivalintoihin ja olosuhdehallintaan satsataan, säästytään monilta, nopeasti kalliiksi käyviltä korjaustöiltä. Pitkän elinkaaren mahdollistaminen ja kestävyysajattelu ovatkin osa jokaista RE-Suunnittelun toteuttamaa projektia.

– Kalleinta rakentamista on sellainen, joka tehdään huonoja materiaaleja käyttäen ja jota joudutaan myöhemmin korjaamaan, Takkinen muistuttaa.

Kaikki suunnittelu saman katon alta 

Jo lähes 30 vuotta toimineen Re-Suunnittelun tarjoamat palvelut kattavat muun muassa arkkitehti-, rakenne- sekä LVI- ja sähkösuunnittelun. Lisäksi apua on tarjolla rakennuttamiseen, työmaavalvontaan ja kilpailutuksiin.

– Sen, mitä emme itse toteuta tarjoamme kumppaneidemme kautta, Takkinen lisää.

Noin 50 työntekijän yrityksen ammattitaitoa vahvistaa myös sen työskentelytapa.

– Kaikki suunnittelijamme työskentelevät saman katon alla, joten kommunikaatio on aina sujuvaa. Lisäksi kohdallamme voi luottaa siihen, että kuhunkin projektiin valitut työntekijät ovat mukana alusta loppuun saakka, Heikkinen painottaa.

Haku