Erheet ovat osa ihmisyyttä

Mänttä-Vilppulan kaupunki on taiteen pikkujättiläinen, joka houkuttaa kesäretkelle Kuvataideviikkojen pariin.
Teksti Elina Teerijoki Kuva Sanni Hirvonen
Pieni Mänttä-Vilppulan kaupunki on kesäisin kuvataiteen suurkaupunki. Mäntän kuvataideviikot kokoaa suomalaista nykytaidetta suojiinsa tulevana kesänä jo 25. kertaa.
Näyttelyn on koonnut kuvataiteilija, kuraattori Anna Ruth. Hänen valintansa näyttelyn teemaksi on Erehtyminen – To Err is Human.
– Mietin ihmisen ja luonnon suhdetta ja päädyin pohtimaan, mikä tekee meistä ihmisiä. Mikä on esimerkiksi vahvuutemme tekoälyyn verrattuna? Sanotaan, että erehtyminen on inhimillistä. Virheitä tehdään ja niistä voi oppia. Virheet ovat ihmisyyden ydintä.
Ruthilla on pitkä kokemus nykytaiteen kuratoimisesta. Jyväskylässä 2000-luvun alusta asuneen taiteilijan kotikin on saanut toimia galleriana. Hän on kutsunut Äkkigalleriaansa taiteilijoita niin eri puolilta maailmaa kuin Suomestakin.
Tällä kertaa Ruth lähti etsimään Suomessa työskenteleviä taiteilijoita, jotka tavalla tai toisella hyödyntävät virheitä osana työtään. Mukaan valikoitui 47 taiteilijaa, ja useiden taiteilijanimien takana on työryhmä. Tällainen on esimerkiksi Sami Lukkarisen ja Roope Mokan projekti, jossa koulutetaan tekoälyä tunnistamaan ihmiskasvoja kuvantunnistuksen avulla.
– Toivomme, että taiteilijoille lähetettäisiin kuvia epäonnistuneista selfieistä, jotta tekoälyn käsitys ihmisyydestä olisi nykyistä laajempi. Yleensähän somessa julkaistaan vain onnistuneet kuvat, ja se kaventaa käsitystä siitä, miten ihminen nähdään, Ruth huomauttaa.
Ahvenanmaalainen valokuvaaja Nayab Ikram taas pohtii sitä, miten kieli luo ihmisyyttä. Hänen teoksessaan tietokoneen modeemin äänet muuttuvat tarkan kielellistämisen tuloksena omaksi viestinnäkseen.
Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2019 nimetty Nastja Säde Rönkkö tutkii inhimillisyyttä työn tekemisen kautta: hän vaihtaa päiväksi rooleja eri alojen työntekijöiden kanssa.
Vanhin taiteilijoista on 94-vuotias Aaron Hiltunen, joka perinteisissä maalauksissaan käsittelee metsien suojelua ja ihmisen metsänhoidossa tekemiä virheitä.
EI TARVITSE käydä korkeakoulua, että taiteesta voi nauttia.
Opastus usealla kielellä
Taiteilijoiden monipuolinen kulttuuritausta näkyy opastuksissa: korona-aikana opastukset toteutetaan verkossa, mutta suomen ja englannin lisäksi ne tehdään kaikilla näyttelyn taiteilijoiden puhumilla kielillä, joita on kaikkiaan 15.
Ruth on halunnut rakentaa Kuvataideviikkojen näyttelystä helposti lähestyttävän kokonaisuuden.
– Ei tarvitse korkeakoulututkintoa, että taiteesta voisi kiinnostua ja nauttia. Eikä teoksille ole yhtä oikeaa tulkintatapaa, vaan kaikki tulkinnat ovat yhtä hyviä.
Mäntän kesää valmistellaan optimistisena myös Serlachius-museo Göstassa, jossa on Kuvataideviikkojen kanssa samaan aikaan esillä maailman kenties tunnetuimman katutaiteilijan Banksyn taidetta.