Erämaan ja kullan kutsumus

Nelostien tuntumassa avautuu Sompion alue, jonka laajat maastot, tunturit ja vesistöt kutsuvat retkeilijöitä luokseen.
Teksti Ritva-Liisa Sannemann Kuva Pohjois-Sodankylän Matkailuyhdistys
Sompio kattaa laajoja erämaita Itä- ja Koillis-Lapissa, Sodankylän, Inarin ja Savukosken kuntien alueella. Sieltä löytyy kiinnostavia kohteita legendaarisista kultakentistä aina kansallis- ja luonnonpuistoihin. Niihin on helppo saapua, sillä kohteisiin pääsee kätevästi suoraan nelostieltä niin autolla kuin bussillakin.
– Monet matkailijat ovat kulkeneet valtatietä kohti pohjoista pysähtymättä Sompion alueelle, vaikka täällä on ainutlaatuista nähtävää, kertoo Pohjois-Sodankylän Matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Marko Touru.
Siksi alueen toimijat päättivät koota voimansa ja markkinoivat aluetta nyt yhteisesti Visit Sompiona. Tutustuminen Sompion kohteisiin on helppo aloittaa Kultakylästä. Sieltä lähtee eri pituisia reittejä Urho Kekkosen kansallispuistoon ja Sompion luonnonpuistoon. Kultakylästä voi ostaa myös opastettuja retkiä alueelle.
Kullanhuuhdonta tutuksi
Kesällä Tankavaarassa pääsee kokeilemaan kullanhuuhdontaa ulkona. Jos joutuu kultakuumeen valtaan, paikan voi varata oikealta valtaukselta haluamalleen ajalle. Opas neuvoo alkuun kullanhuuhdonnassa ja ohjeistaa tarvittaessa.
– Kultaa tosiaan löytyy, ja kaiken löytämänsä kullan saa pitää itse.
Tankavaarassa on ravintola- ja majoituspalveluita sekä matkamuistoputiikki. Siellä on myös Sompio-talo, jossa on meneillään eräluontonäyttely. Kultakylässä järjestetään jälleen tänä kesänä kullanhuuhdonnan SM-kilpailut heinä-elokuun vaihteessa ja viikkoa aiemmin Kultamölkky-tapahtuma. Juhannuksena pidetään kullanhuuhdonnan juhannuskisat.
Helpoiten Sompion luonnonpuistoon pääsee kesällä autotietä, joka alkaa läheltä Vuotson majaa. Siellä voi viettää yönsä aamiaismajoituksessa tai leiriytyä camping-alueella. Vuotson Maja on avoinna ympäri vuoden ja palvelee matkailijoita jo vuosien kokemuksella.Yksi luonnonpuiston erikoisimmista kohteista on Pyhä-Nattasen tunturi, jonka laelle jääkausi on muotoillut graniittiset toorit eli liuskemaisen kivimuodostelman. Sen päältä aukeaa näköala kaikkiin ilmansuuntiin. Toorit ovat saamelaisille pyhä paikka, jossa jumalolennot asuvat.
Koska Pyhä-Nattanen sijaitsee luonnonsuojelualueella, sinne kuljetaan vain merkittyjä reittejä pitkin, joko omatoimisesti tai oppaan johdolla. Vaikka olisi tottunut retkeilijä, opastusten kautta on mahdollista saada syvempää tietoa alueesta ja päästä kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita.
– Tarinat antavat sisältöä luontoretkeilyyn. Kultakylässä järjestetään tilauksesta myös kotailtoja, joissa kerrotaan tarinoita shamaaneista ja kuuluisasta Akmeeli-noidasta, Touru vinkkaa.
Melontaretkiä ja kalastusta
Savukoskella lukuisat joet houkuttelevat melontaretkille ja kalastamaan. Kemijoen äärellä sijaitseva Samperin Savotta tarjoaa monipuolisesti majoitusta, välineitä melontaan ja opaspalveluita vaellusretkille. Talvella yritys järjestää rekiretkiä Korvatunturille.
Savukoskelta löytyvät myös hyvät maastopyöräreitit. Pyöriä ja kanootteja voi vuokrata käyttöön paikallisilta matkailuyrittäjiltä.
Sodankylän puolella on mahdollisuus päästä Lokan ja Porttipahdan tekojärville. Venekuljetuksia järjestää Purnumukan mökki- ja poropalvelut. Yrityksellä on lisäksi vuokramökkejä Tankajoen ja Iso-ojan varrella.
Ivalojoen Matkailupalvelut kunnioittaa erämaaluontoa järjestämällä retkeilijöille hiljaisia elämyksiä luontoon. Kesällä yritys tarjoaa melontapalveluita, luonto- ja kalastusretkiä, vaelluksia ja kullanhuuhdontaa eri menetelmin.