Hyppää sisältöön

Epäpuhtaudet pois huoneilmasta

Epäpuhtaudet pois huoneilmasta

17.12.2021

Genanon operatiivinen johtaja Aleksi Ahti, toimitusjohtaja Niklas Skogster sekä myyntijohtaja Tommi Mikkonen nauttivat toimistollaan ilmanpuhdistimen puhdistamasta hengitysilmasta.

Alun perin sairaaloiden eristystiloissa käytetty ilmanpuhdistuslaite toimii kaikissa tiloissa. Laite tuhoaa hengitysilmasta pienimmätkin haitalliset partikkelit.


TEKSTI | OUTI RANTALA KUVA | PATRIK PESONEN

Turvallisuus puhuttaa monella tavalla ihmisiä tällä hetkellä, kun koronapandemia yritetään saada hallintaan. Ilmavälitteisesti leviävän viruksen torjunnassa on tärkeää huolehtia ilmanpuhdistuksesta. Suomalaisyritys Genano on ylpeä maailmanlaajuisesti patentoiduista ilmanpuhdistuslaitteistaan. 

– Laitteella voidaan suodattaa ilmasta pienimpiäkin hiukkasia. Samalla kun ilmaa suodatetaan sähköisellä suodatuksella, eliminoidaan kaikki eloperäinen, toimitusjohtaja Niklas Skogster kertoo.

Genano on perustettu vuonna 1999, jolloin suodatustekniikka sai ensimmäisen patenttinsa. Suomalaisyrityksen laitteissaan käyttämä tekniikka on kotimaassa kehitetty.

– Alussa laitteet kehitettiin lääketieteen tarpeisiin, esimerkiksi sairaaloiden eristystiloihin, joissa sairas ihminen suojataan muualta tulevilta tartunnoilta, tai joissa hoidetaan tarttuvaa tautia sairastavaa potilasta ja halutaan estää taudin leviäminen muihin ihmisiin. Teknikkaa on sovellettu laajasti myös rakennusten sisäilmaongelmiin työpaikoilla ja kouluissa.

Turvallisesti toimistoon

Genano on toimittanut ilmanpuhdistuslaitteita noin viiteenkymmeneen maahan, kaikkiin maanosiin.

– Saimme edellisen pandemian jälkeen Saudi-Arabian terveysministeriltä suosituskirjeenkin hyvin hoidetusta työstä tautitilanteen taltuttamisessa. Ilmeisesti Genanon tekniikalla epidemia saatiin siellä otettua haltuun.

Skogster lisää, että Genanon tekniikkaa käytetään tulevaisuudessa yhä enemmän esimerkiksi toimistotiloissa. 

– Kun ilmanpuhdistuksesta huolehditaan, ihmiset voivat palata töihin turvallisin mielin. Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä ja ihmisten kohtaaminen on suurin riskitekijä tällä hetkellä maailmassa.

Skogster luettelee kriittisiksi kohteiksi myös julkiset paikat joissa liikkuu paljon ihmisiä.

– Laite voi ehkäistä virusten ja infektioiden leviämistä myös kouluissa ja päiväkodeissa. Laitteita on esimerkiksi myös osteopaateilla ja fysioterapeuteilla, jotka ovat asiakasta hoitaessaan lähikontaktissa.

Genanon ilmanpuhdistuslaitteen hankkinut espoolainen osteopaatti kertoo yrityksen nettisivuilla positiivisista kokemuksistaan.

– Hän on kertonut, miten asiakkaat ovat kokeneet käynnit turvallisiksi ilmanlaitteen ansiosta.

Virus pois ionisoimalla

Sähköinen ionisointi on tunnettu jo sata vuotta ja teknologia, johon Genanon laitteiden toiminta perustuu, on sekin kehitetty jo 1960-luvulla. Genanon kehittämiä laitteita on kolmentyyppisiä.

– Suurin on ihmisen korkuinen, satakiloinen laite. Pienempi laite painaa parikymmentä kiloa.

Kolmas laitetyyppi voidaan asentaa suoraan ilmastointikanaviin. 

– Ilmastointiputkistoista voi tulla ilmavälitteisenä mikrobeja hengitysilmaan, jos esimerkiksi esilämmitys ei toimi tai suodattimet ovat käyneet vanhoiksi. Laitteillamme saadaan tällaiset mikrobit eliminoitua, kertoo Genanon tekninen johtaja Juhani Tulkki.

Kaiken, mikä lentää ilmassa, laite ionisoi korkealla jännitteellä.

– Virus kiinnittyy ilmassa leijuvaan hiukkaseen. Kun hiukkaset hävitetään, myös virus tuhoutuu.

Haku