Hyppää sisältöön

Ennenaikaista hiustenlähtöä voi hoitaa ilman lääkkeitä

Ennenaikaista hiustenlähtöä voi hoitaa ilman lääkkeitä

11.02.2021

Sairaanhoitaja Tuija Lindström ihmettelee Suomessa vallitsevaa tapaa harventaa hiusten pesukertoja ja kertoo, että päivittäinen hiuspohjan peseminen ehkäisee hiustenlähtöä.

Ennenaikainen hiustenlähtö voi olla kolaus itsetunnolle. Usein ongelmaan puututaan lääkeainein, mutta hiustenlähtöä voidaan hoitaa myös turvallisesti ja lääkkeettömästi.

Teksti Anne Koivisto  Kuva Juho Länsiharju

Suomalainen hiusasiantuntija, hiussoluihin perehtynyt sairaanhoitaja Tuija Lindström on hoitanut hiustenlähtöä ja hiuspohjaongelmia muun muassa Iso-Britanniassa, Dubaissa ja Itävallassa. Ennenaikainen hiustenlähtö on yleinen ongelma iästä tai sukupuolesta riippumatta.

– Hiuksilla on vahva symbolinen merkitys eri kulttuureissa. Tämän vuoksi on ymmärrettävää, että hiustenlähtö saattaa aiheuttaa kriisin. Moni turvautuu epätoivossaan tuotteisiin, joilla ei välttämättä ole tieteellisiä perusteita tai jotka aiheuttavat haitallisia sivuvaikutuksia, Lindström kertoo.

Joskus hiustenlähtö voi olla oire sairaudesta tai lääkityksestä. Myös elintavat, kuten tupakointi tai stressi, vaikuttavat hiusten hyvinvointiin. Naisetkin voivat kärsiä hiustenlähdöstä hormonaalisista syistä. Perinnöllinen hiustenlähtö on kuitenkin yksi suurimmista hiustenlähdön aiheuttajista, ja se koskettaa jopa 50 prosenttia miehistä ja 30 prosenttia naisista. 

Hetkellinenkin hiustenlähtö voi aiheuttaa suurta huolta. 

– Myös trendikkäät hiustenhoitometodit saattavat tukkeuttaa hiuspohjan ihon ja vaikuttaa hiusten kasvuun merkittävästi, Lindström varoittaa.

MITÄ AIEMMIN hoito aloitetaan, sitä parempia tuloksia saadaan.

Tärkeintä terve hiuspohja

Lindström korostaa, että tärkeintä hiustenlähdön hoidossa on hiuspohjan hyvinvointi. Terveen ja puhtaan hiuspohjan kautta hiusjuuria on mahdollista aktivoida ja luoda niiden toiminnalle ihanteelliset olosuhteet. Lindström kehottaakin pesemään hiukset joka päivä, jotta hiuspohja pysyy kunnossa. 

– Tällöin hiustenlähtö hidastuu ja uudelle kasvulle luodaan optimaalinen pohja. Tärkeintä on vaikuttaa hiustenlähtöön heti alkuvaiheessa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä parempia tuloksia saadaan. Näin lääkehoitoa ei välttämättä tarvita. 

Hiusjuuria voidaan stimuloida esimerkiksi aktiivisilla ja terapeuttisilla TR2- ja TR3-hoitonesteillä. Myös vitamiinien, hivenaineiden ja mineraalien saanti on tärkeää.

Lindström on ollut kehittämässä trikologi Mark Birchin kanssa hiustenlähtöön ja hiuspohjaongelmiin erikoistunutta tuotesarjaa, joka kantaa Markin nimeä. 

– Tuotteiden vaikutus perustuu aktiivisiin ja luonnollisiin kasvipohjaisiin ainesosiin, kuten sahapalmu-uutteeseen, biotiiniin ja eteerisiin öljyihin. Sarjassa yhdistyvät minun hiussoluosaamiseni ja Markin pitkä kokemus alalta sekä jatkuva tuotekehitys. 

Lindström on huomannut potilastyössä erinomaisia vasteita näihin tuotteisiin. Jopa niin hyviä, että invasiivisia hoitoja hiustenlähtöön ei lopulta ole tarvittu. Aiemmin tuotesarja oli käytössä vain hiussiirtokirurgeilla ja ihotautilääkäreillä. Nyt sarja on tuotu kaikkien saataville apteekkeihin. 

– Haluamme, että mahdollisimman moni saa avun hiustenlähtöön ja hiuspohjaongelmiin. Olen huomannut, että Suomessa erilaiset hiuspohjan ongelmat, kuten psoriasis, ekseemat ja hilse, ovat yllättävän yleisiä, Lindström avaa. 

Mark Birch -tuotesarjan Triple Action Scalp Therapy Shampoo on suunnattu juuri näihin ongelmiin. Se syväpuhdistaa ihon ja lievittää vaikeitakin psoriasiksen oireita. 

– Olemme erityisen ylpeitä shampoosta, sillä se on rekisteröity lääkinnälliseksi laitteeksi ja tuotteen teho on tieteellisesti todistettu.

Kun hiuksia irtoaa enemmän kuin normaalisti tai hius muuttuu aiempaa ohuemmaksi, ei asian kanssa kannata jäädä yksin. 

– Vaikka hiukset olisivat ohuita haivenia, mutta aktiivisia hiustuppeja on jäljellä, niin toivoa on, Lindström kannustaa. 

Haku