Hyppää sisältöön

Ennakoivaa digitaaliseurantaa kylmäketjuihin

Ennakoivaa digitaaliseurantaa kylmäketjuihin

17.12.2021

Sensiren kylmäketjuseuranta toimii IoT-pohjaisten sensorien kautta automaattisesti.

Erilaiset kylmäketjun tuotteet ovat osa jokaisen suomalaisen arkea. Teknologiayritys Sensiren Oy:n uudenlaiset IoT-ratkaisut varmistavat kylmäketjun kustannustehokkaan seurannan.


TEKSTI | SAMU HÄKKINEN   KUVA | SENSIRE

Milloin viimeksi nappasit mukaasi ruokaa pakastealtaasta tai hait reseptilääkkeitä apteekista? Tiesitkö, että näiden tuotteiden turvallisuuden takaamiseksi ne kulkevat koko matkan valmistuspaikasta kauppaan tai apteekkiin tarkasti valvotuissa kylmäketjun olosuhteissa? 

Kylmäketjussa kuljetetaan yhä enemmän hyvin arvokkaita mutta määrällisesti pieniä lähetyksiä, joita pitää seurata laatikkotasolla, jotta niiden turvallisuus voidaan varmistaa parhaalla mahdollisella tavalla.

– Aiemmin kylmäketjun seurantaa tehtiin pääasiassa ihmisvoimin ja satunnaisotantoina. Nykyään työ on systemaattisempaa, mutta edelleen käytetään paljon papereita ja Exceleitä jälkikäteiseen tulosten tarkasteluun, kertoo Sensire Oy:n toimitusjohtaja Jp Asikainen

Vuonna 2007 perustetun Sensiren kehittämä kylmäketjunseuranta puolestaan toimii esineiden internetin IoT-pohjaisten sensoreiden kautta automaattisesti ja jatkuvasti. Tavoite oli poistaa sekä seurannasta koituvaa vaivaa että parantaa kylmäketjujen turvallisuutta.

– Lähdimme siitä, kuinka voisimme auttaa asiakkaita laadun ja turvallisuuden varmistamisessa ilman, että tehokkuus kärsii. Digitalisaation kautta tämä on ollut mahdollista saavuttaa.

Reaaliaikaisuus ehkäisee hävikkiä

Sekä ruuan että lääkkeiden kanssa kylmäketjun ongelmat tulevat näkyviin erityisesti hävikissä.

– Maailmanlaajuisesti esimerkiksi noin kolmannes kaikesta ruoasta menee hävikkiin. Tämän lisäksi myös lääkekuljetuksissa lämpötilanvaihtelut aiheuttavat paljon ongelmia ja kustannuksia, jotka sitovat arvokkaita resursseja turhaan, toteaa Asikainen. 

Reaaliaikainen seuranta antaa avaimet ehkäistä ongelmia ennakoivien hälytysten avulla. Kun resurssit voidaan käyttää ongelmiin reagoinnin sijasta niiden välttämiseen, päästään tilanteeseen, jossa hävikki voidaan minimoida.

– Ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää juuri lääkekuljetuksissa, jossa nykyään kulkee yhä arvokkaampia, jopa vain yhtä potilasta varten tehtyjä lääkkeitä. Ongelmatilanteissa kysymys voi olla kustannusten lisäksi myös konkreettisesti ihmishengistä, Asikainen muistuttaa.

Palveluna helppous 

Digitalisaatio avaa siis mahdollisuuksia sekä turvallisuuden parantamiseen että toiminnan tehostamiseen, mutta miten asiakkaat suhtautuvat uuden teknologian tuomiin muutoksiin?

– Uudenlaiset työskentelytavat herättävät aina epävarmuutta. Silloin on vaarana, että hyvä idea jää hankalan alun jalkoihin, Asikainen huomauttaa. 

Sensirellä tähän lähdettiin hakemaan ratkaisua palvelutuotteella, joka sisältäisi kaiken asiakkaan tarvitseman avun koko projektin elinkaaren ajalle, suunnittelusta aina jatkuvaan käytön aikaiseen tukeen.  

– Saamamme palaute on varmistanut, että tämä on oikea suunta. Eräs tyytyväinen asiakas lähestyi meitä vastikään ja kiitteli, että ratkaisu on niin helppokäyttöinen, että sitä osaa käyttää vaikka maatiaiskissa, Asikainen naurahtaa.

Lähestymistapa on selvästi toiminut, sillä Sensiren ratkaisuille on kova kysyntä myös kansainvälisesti. Alkukesästä saatu miljoonaluokan investointi ja yhteistyö globaalin Yokogawa-yhtymän ja sen 61 maata kattavan myyntiorganisaation kanssa avaakin yhtiölle erinomaisen lisäväylän globaaleille markkinoille.

WWW.SENSIRE.COM

Haku