Hyppää sisältöön

Ennakoiva rintatutkimus edistää varhaista diagnoosia

Ennakoiva rintatutkimus edistää varhaista diagnoosia

18.01.2022

3D-ultraäänitutkimus sopii hyvin osaksi vuosittaisia terveysrutiineja, eikä siihen tarvita lähetettä. Tutkimus tehdään ylävartalo paljaana.

Suomalaiset voivat nyt huolehtia ennaltaehkäisevästi rintojen terveydestä säteilyttömän ja kivuttoman 3D-ultraäänitutkimuksen avulla.

TEKSTI | MARI KORHONEN KUVA | JOONA RAEVUORI

Lisääntyneet mahdollisuudet oman terveydentilan seurantaan ja hyvinvoinnista huolehtimiseen ulottuvat nyt myös rintojen tutkimiseen. Säteilyä koskevan lainsäädännön tiukentumisen ja oma-aloitteisten terveystarkastusten kysynnän kasvun seurauksena SYNLAB toi noin vuosi sitten Suomen markkinoille rintojen 3D-ultraäänitutkimukset. Tutkimuksen avulla oireettomat rinnat voi tarkastuttaa esimerkiksi mammografiaseulontojen välissä. Tämä säteilystä täysin vapaa tutkimusmenetelmä tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden rintojen terveystarkastukseen ilman lääkärin lähetettä.

– Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä, mutta varhain havaittuna ennuste on useimmiten hyvä. Rintojen säännöllinen tutkiminen edistää varhaista diagnoosia, jolloin hoidon aloittaminen nopeutuu ja tulokset paranevat, rintatutkimusten tuotepäällikkö Sarah-Maria de la Rosa Zorita SYNLABilta kertoo.

Suomalaiset selvittävät omaa terveydentilaansa aiempaa aktiivisemmin, mikä näkyy esimerkiksi erilaisten laboratoriotestien käytön kasvuna. Rintojen säännöllisen tutkimisen merkityskin tiedostetaan hyvin, joten 3D-ultraäänitutkimus näyttää olevan kaivattu lisä matalan kynnyksen terveystutkimusten kentällä.

– Tällaiselle säteilyvapaalle, kivuttomalle ja helpolle tavalle huolehtia ennaltaehkäisevästi rintojen terveydestä on ollut kysyntää. Etenkin tiivisrintaiset naiset, joiden on omin käsin hankala havaita muutoksia, ovat kiitelleet 3D-ultraäänitutkimusta. Menetelmän erotuskyky on hyvä, sillä sen avulla päästään tutkimaan myös nesterakkulan sisään, de la Rosa Zorita kertoo.

Luotettava sekä turvallinen

SYNLAB tekee rintojen 3D-ultraäänitutkimuksia ensimmäisenä Suomessa. Tällä hetkellä tutkimuksia tehdään Helsingin Kampin sekä Turun Brahenkadun SYNLAB-toimipisteissä. Tutkimusprosessi on vaivaton ja nopea.

– Tutkimukseen pääsee varaamalla ajan asiakaspalvelustamme, ilman ylimääräistä byrokratiaa tai lääkärissäkäyntiä. Tutkimusmenetelmään perehtynyt röntgenhoitaja toteuttaa kivuttoman ultraäänitutkimuksen, joka kestää noin 10–15 minuuttia rintaa kohden. Tutkimustapa ei aiheuta säteilyä tai puristusta. Tämän jälkeen radiologian erikoislääkäri analysoi kuvat, ja lausunto tuloksista on asiakkaan saatavilla sähköisessä terveyskansiossa noin kolmessa arkipäivässä. Jos tulokset antavat aihetta jatkotutkimuksiin, hoitajamme on suoraan yhteydessä asiakkaaseen.

3D-ultraäänitutkimus on sopiva menetelmä erityisesti silloin, kun halutaan varmistaa oireettomien rintojen vointi ennaltaehkäisevästi.

– Jos taas rinnoissa on selkeitä oireita tai muita hälytysmerkkejä, on syytä hakeutua suoraan lääkärin vastaanotolle. 3D-ultraäänitutkimus sopii itsestään huolta pitävän naisen vuosittaiseksi terveysrutiiniksi samaan tapaan kuin gynekologilla käynti. Sen tarkoitus ei ole korvata, vaan täydentää seulontamammografiaa, de la Rosa Zorita sanoo.

Haku