Hyppää sisältöön

Energiatehokkuuteen kannattaa panostaa

Energiatehokkuuteen kannattaa panostaa

9.01.2023

Paulig on yhteistyössä L&T:n kanssa saanut aikaan erinomaisia energiatehokkuuden tuloksia, säästöt ovat olleet suuremmat kuin investointien kustannukset. 

Lassila & Tikanojan Energiapalveluiden käyttöönoton jälkeen asiakkaiden energiankäyttö ja ilmastopäästöt ovat vähentyneet jopa 35 prosenttia.

TEKSTI | TEEMU SIMOLA   KUVA | LASSILA JA TIKANOJA

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen lähtee liikkeelle lähtötilanteen ymmärtämisellä: 

– Tyypillisesti yhteistyö asiakkaamme kanssa alkaa kohteen energiatehokkuuskartoituksella. Aloituspalaverissa tutustumme kohteen tietoihin, kuten energiankäyttöön ja tekniseen dokumentaatioon. Kohdekäynnin aikana puolestaan havainnoidaan olosuhteita sekä arvioidaan kohteen laitekantaa ja parannetaan niiden ohjausta, kertoo L&T Energiapalveluiden energiatehokkuus- ja vastuullisuuspäällikkö Oskari Raitanen.

Kartoituksen keskeisimpänä tavoitteena on varmistaa, että nykylaitekantaa käytetään energiatehokkaimmalla tavalla. Toinen tavoite on, että tulevissa laiteinvestoinneissa osataan huomioida olosuhteiden ja elinkaarikustannusten kannalta keskeiset asiat. 

– Tilaajan kanssa pidettävässä purkupalaverissa arvioidaan myös mahdollisuudet jopa 40 prosentin energiatukiin. Palaverissa kartoituksen tehnyt asiantuntijamme esittelee raportin, jossa on lista tehdyistä ja ehdotetuista toimenpiteistä säästö- ja kannattavuuslaskelmineen.

Säästöjä automaation avulla

L&T:n Energianhallintakeskuksen asiantuntijat ovat yhteydessä satojen kiinteistöjen rakennusautomaatiojärjestelmiin ja tekevät sekä ehdottavat käytännön muutoksia kohteiden olosuhteiden ja energiankäytön optimoimiseksi. L&T:n kehittämän Smartti Automaation avulla voidaan valvoa taloteknisiä järjestelmiä jatkuvasti, tuoden samalla asiantuntijoiden tietoon merkittävät poikkeamat, kuten tarpeettomasti päällä olevan ilmanvaihdon. 

Analyysin lisäksi Smartti optimoi sisäolosuhteita jatkuvasti myös sääennusteen perusteella, mikä johtaa keskimäärin yli 20 prosentin säästöön lämmitys- ja sähköenergiassa. Smartin avulla talotekniikkaa voidaan ohjata tarpeenmukaisesti myös ulkoisen datan, kuten IoT-antureiden, varausjärjestelmien sekä kävijämäärätiedon perusteella. Lisäksi Smartti hyödyntää pörssisähkön hintaa optimoidessaan taloteknisten laitteiden käyttöä.

– Kiinteistönomistajat ovatkin ottaneet Smartin hienosti vastaan. Smartti on laiteriippumaton ja voidaan liittää kattavasti 2000-luvulla rakennettuihin rakennusautomaatiojärjestelmiin, kuten Siemensin, Schneiderin, Honeywellin, Trendin ja Fidelixin järjestelmiin. Tällä hetkellä Smartti on kiinni noin 70 kiinteistössä ja palvelu laajenee Suomen lisäksi myös muihin pohjoismaihin, Raitanen kertoo.

Energiankulutus ja päästöt kuriin managerin avulla

L&T tarjoaa myös energia- ja vastuullisuusmanagerointia. Energiamanageerauksessa on tällä hetkellä noin 600 kohdetta, joiden vuotuinen energiakustannus on noin 55 miljoonaa euroa. 

– Energiamanageri selvittää kulutuspoikkeamat sekä ehdottaa ja toteuttaa toimenpiteitä ja kartoitettavia kohteita proaktiivisesti.

Vastuullisuusmanagerointi keskittyy puolestaan energiankäytön ja ympäristövastuun näkökulmiin, ja on laajalla rintamalla asiakkaiden apuna esimerkiksi Scope 1, 2 ja 3 -kasvihuonekaasupäästöjen määrittämisessä ja päästösitoumuksien, kuten Science Based Targetin, asettamisessa ja saavuttamisessa.

– L&T:n Energiapalveluiden asiakkailla on Suomen parhaat säästötulokset. Nyrkkisääntömme on, että säästöt ovat aina kustannuksia suuremmat.

Haku