Energiaoptimointi takaa säästöjä lämmityskuluihin

Taloyhtiön lämpötilan vaihteluun apua tuo järjestelmän energiaoptimointi.
Teksti Elina Teerijoki Kuva Suvi Elo
Lämmitysverkoston ongelmat alkavat näkyä ensin viileytenä kerrostalon ylimpien kerroksien asunnoissa ja rivitaloissa niissä asunnoissa, jotka ovat virtausteknisesti heikoimmassa asemassa, sanoo Tekno-Innovaatio Oy:n yrittäjä Jaakko Nurmi.
Turkulaisessa yrityksessä paiskitaan töitä suomalaisten taloyhtiöiden asumismukavuuden ja energiatehokkuuden eteen. Tekno-Innovaatio on erikoistunut vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien energiaoptimointiin pääosin taloyhtiöissä, mutta yhä enemmän myös liike- ja teollisuuskiinteistöissä, joissa tarve lämmitysjärjestelmän energiaoptimoinnille näkyy usein liian suurina lämmityskustannuksina.
Energiaoptimointiin kuuluvat lämmitysjärjestelmien perussäätösuunnittelu, täyttö- ja huuhtelupalvelu, tasapainotus sekä koko projektin johtaminen.
– Työn jälkeen asuntojen lämpötilaolosuhteet ovat tasaiset, terveelliset ja miellyttävät. Lisäksi yhtiön lämmitysenergian kulutus laskee keskimäärin 10–15 prosenttia. On tärkeä muistaa, että ihmisten tarpeet ovat erilaiset lämmityksen suhteen. Takaamme tilaajan valitseman sisälämpötilan maksimitason, mutta tilan käyttäjä voi säätää sisälämpötilaa alemmaksi patteritermostaatilla, sanoo Nurmi.
Tekno-Innovaatio tekee energiaoptimointeja pääosin saneerauskohteisiin, joissa lämmitysjärjestelmän laitteet, kuten patteriventtiilit ja lämmönjakokeskus, ovat elinkaarensa päässä. Lämmitysjärjestelmän energiaoptimointi voidaan kuitenkin tehdä myös uusimatta laitteita. Mikäli yhtiöön on tulossa ikkunaremontti tai rakenteita lisäeristetään, kannattaa energiaoptimointi toteuttaa samalla.
Innovaatiot työvälineinä
Tekno-Innovaatio Oy on kehittänyt laskentaohjelmiston, joka perustuu rakennuksen ja putkiverkoston matemaattiseen mallintamiseen. Pattereiden massavirrat lasketaan tilojen laskettujen tehontarpeiden mukaan huomioiden menoveden jäähtyminen linjoissa sekä painehäviölaskennassa painovoimaisen kierron vaikutus.
Yritys laatii energiaoptimointi-urakalle työselvityksen ja tarvittaessa kilpailuttaa putkiurakoitsijat. Putkiurakoitsija tekee tarvittavat asennukset, säätää jokaiselle patteriventtiilille Tekno-Innovaation laskeman esisäätöarvon ja koeponnistaa verkoston paineilmalla.
Asennustöiden valmistuttua ja onnistuneen koeponnistuksen jälkeen verkosto täytetään Airsepex®-
vedenkäsittelylaitteella. Näin vedestä poistuvat siihen liuenneet kaasut, jolloin lämmitysverkostoa ei tarvitse ilmata eikä putkistossa tapahdu korroosiota.
– Täyttöprosessin jälkeen huuhtelemme verkoston, mikä poistaa verkostossa olevat epäpuhtaudet. Lopuksi teemme verkoston tasapainoon liittyvät mittaukset. Takuuaikana seuraamme lämmitysjärjestelmien toimintaa järjestelmällisesti, Nurmi kertoo.