Hyppää sisältöön

Energiansäästöä kustomoiduilla järjestelmillä

Energiansäästöä kustomoiduilla järjestelmillä

26.01.2021

FreshWind Oy:n toimitusjohtaja Marjut Paljakka huomauttaa, että laadukas korkeapainesumujärjestelmä maksaa itsensä takaisin jo kolmessa vuodessa tai nopeammin.

Jyväskyläläinen FreshWind Oy valmistaa energiaa säästäviä korkeapainesumujärjestelmiä teollisuuden tarpeisiin. Niiden avulla voidaan muun muassa tehostaa teollisuuden prosesseja sekä edistää työterveyttä.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | MIKKO KUPARINEN

FreshWind Oy suunnittelee ja myy kotimaassa valmistettuja energiatehokkaita korkeapainesumujärjestelmiä monille teollisuuden eri aloille. Toimitusjohtaja Marjut Paljakan mukaan laadukkaat FreshWind-järjestelmät soveltuvat haastaviinkin teollisuusprosesseihin ja toimitiloihin kattamaan pölynsidonta-, jäähdytys-, ja kostutustarpeet.

– Asiakkaat tarvitsevat ratkaisun tiettyyn ongelmaan. Esimerkiksi puu- ja betoniteollisuudessa on usein tarvetta pölynsidonnalle, kun taas suuria lauhduttimia käyttävät yritykset hakevat lisätehoa jäähdytyksestä. Moniin teollisuuden tuotantotiloihin, esimerkiksi puunjalostukseen, kaivataan myös ilmankostutusta ja kosteuden tarkkaa hallintaa. FreshWind-järjestelmä ratkaisee asiakkaan ydinongelman, mutta samalla asiakas saa käyttöönsä kaikki korkeapainesumutuksen hyödyt, eli paremman ilmankosteuden, pienemmän pölymäärän sekä viileämmät työtilat, Paljakka sanoo. 

Päätuotteita ovat kiinteästi asennettavat FreshWind-korkeapainesumujärjestelmät, joiden sydämenä sykkii kestävä, 95 prosentin hyötysuhteen tarjoava Danfossin korkeapainepumppu. Putkistot tehdään haponkestävistä korkeapaineputkista ja sumu syötetään ilmaan Danfossin erikoissuuttimista. Suuttimet voidaan asentaa suoraan putkiin tai FreshWindin patentoimiin päätelaitteisiin. Järjestelmä on myös asennettavissa asiakkaan vanhan LVI-järjestelmän rinnalle tukemaan prosesseja jälkiasenteisesti. 

– FreshWind -järjestelmä tuottaa vesipisaroita, joiden halkaisija on vain 1/20 hiuksen paksuudesta. Hienojakoinen sumu tuottaa halutun käyttöominaisuuden tehokkaasti, luotettavasti ja pintoja kastelematta. Järjestelmät kustomoidaan aina asiakkaan tilojen ja prosessien tarpeisiin. Useimmiten toimitamme järjestelmän avaimet käteen -periaatteella. Kokonaisuuteen sisältyy suunnittelu, mitoitus, asennus, tarkastukset ja käyttöhyväksyntä, sekä tarvittaessa vuosihuollot. 

Järjestelmää on edullista käyttää

Paljakka luettelee FreshWind -järjestelmän keskeisiksi eduiksi energiatehokkuuden, ympäristöystävällisyyden, laadukkuuden, monipuoliset käyttöominaisuudet, vähäisen huoltotarpeen ja pitkäikäisyyden. Energiatehokkuuden ansiosta järjestelmän takaisinmaksuaika jää useimmiten reilusti alle kolmen vuoden, lauhdutinkäytössä jopa 1–2 kuukauteen. 

– Tarkasti mitoitettu ja laadukkaista komponenteista tehty järjestelmä on energia- ja kustannustehokas, pitkäikäinen ja helppo huoltaa. Danfossin pumput kestävät jopa 10 vuotta ja huoltotarve rajoittuu pääasiassa suodatinten ja suutinten vaihtoon. Järjestelmän avulla teollisuusprosesseissa voidaan saavuttaa merkittäviä energiansäästöjä. Esimerkiksi korkeapainesumujärjestelmän kulutus kostutuskäytössä on noin sadasosa kilpailevaan höyryjärjestelmään verrattuna ja noin viidesosa paineilmajärjestelmään verrattuna. Suurin hyöty saadaan jäähdytyksessä, sillä 5,5 kW:n kulutuksella saadaan aikaan 600 kW:n jäähdytysteho, Paljakka kertoo.

Kiinteiden korkeapainesumujärjestelmien lisäksi FreshWind Oy kehittää, valmistaa ja markkinoi korkeapainesumun tuottamiseen soveltuvia koneikkoja sekä siirrettäviä päätelaitteita. FreshWind toimii myös Danfossin pumppujen ja varaosien jälleenmyyjänä. Kotimaan lisäksi yrityksellä on myös vientitoimintaa, jota ollaan parhaillaan laajentamassa. FreshWindin asiakkaita ovat esimerkiksi UPM, Neste, Metsä Board, Comforta ja Delete.

Haku