Hyppää sisältöön

Energiankulutus kuriin hybridijärjestelmällä

Energiankulutus kuriin hybridijärjestelmällä

20.09.2022

Hybridijärjestelmä on järkevä lämmitysratkaisu juuri nyt, kun sähkön hinta on pilvissä. Kuvassa Oiva Hammar LVI-Palvelu Hammar Oy:stä.

Öljylämmityslaitteiston ja rinnakkaisen hybridijärjestelmän päivittäminen voi tiputtaa kodin energiankulutusta jopa kymmeniä prosentteja. Ammattilainen auttaa tilanteen arvioimisessa. 

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | LEY

Nykyaikaisia lämmitysratkaisuja tarjoavan Lämpö-Ölsä Oy:n omistaja Timo Knaapi toteaa, että kulunut vuosi on ollut asennustöiden kannalta erikoinen. 

Puhelin on soinut, kun asiakkaat ovat kyselleet, minkälaisia rinnakkaisratkaisuja öljylämmityksen yhteyteen voidaan asentaa. Lähes puolet kaikista tilauksista onkin ollut pääasiassa hybridijärjestelmien, kuten ilmavesilämpöpumppujen asennustöitä öljylämmitteisiin taloihin. Tällä hetkellä yrityksen työlistat ovat täynnä pitkälle tulevaisuuteen.

Lisää energiatehokkuutta

– Hybridijärjestelmä on todella järkevä lämmitysratkaisu juuri nyt, kun sähkön hinta on pilvissä ja öljykin tavanomaista kalliimpaa. Esimerkiksi ilmavesilämpöpumppu on järkevä pientalossa öljylämmityksen tukena. Kiinteistön omistajan ei tarvitse huolehtia lämmönlähteen vaihtamisesta, sillä öljy lähtee automatiikan avulla tukemaan ilmavesilämpöpumpun toimintaa. Lämpöpumppu hoitaa lämmityksen lauhemmilla keleillä ja öljykattila hoitaa kovemmat, alle 10 asteen pakkaset, Knaapi kertoo.

Yleisiä asennustöitä ovat myös öljypolttimen vaihtaminen uuteen, jolloin poltin päivitetään tai vaihdetaan uuteen. Tällöin lämmityksessä voidaan käyttää kotimaista uusiutuvaa polttoöljyä, jolloin hiilidioksidi- ja typpipäästöt saadaan kuriin. Uusiutuva lämmitysöljy palaa myös puhtaammin ja kirkkaammalla liekillä, joten sen energiatehokkuus on parempi. Öljykattilan ja polttimen vaihdolla säästöt lämmityskuluissa voivat olla satoja litroja vuodessa. Myös öljysäiliön säännöllisellä huollolla ja öljypoltinjärjestelmän kunnostuksella parannetaan energiatehokkuutta.  

– Järjestelmien päivitykset ovat kustannuksiltaan kohtuullisia ja myös taloudellisesti kannattavia, kun päälle saa vielä kotitalousvähennyksenkin, Knaapi toteaa.

Kohtuullisilla investoinneilla merkittäviä hyötyjä 

Öljyllä lämmittäminen on tällä hetkellä yli puolet halvempaa kuin suora sähkölämmitys. Maalämpöurakan toteuttaminen omakotitaloon on puolestaan 4–5 kertaa kalliimpaa kuin uuden öljykattilan uusiminen, vaikka sen toteuttamiseen saa valtiolta tukea. 

– Öljylämmitystaloissa on myös yleensä pienet tekniset tilat, joihin on vaikea vaihtaa kokonaan korvaavaa tekniikkaa. Käytännössä koko lämmitysjärjestelmän vaihto saattaa olla yksittäiselle pientalolle kymmenien tuhansien eurojen urakka, sanoo Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toimitusjohtaja Arto Hannula.

Hannula muistuttaa, että Suomessa pientalojen öljylämmityksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat vain noin kaksi prosenttia koko maan vuosittaisista kokonaispäästöistä.

– Öljylämmityslaitteiston päivittämisellä ja hybridijärjestelmillä pystytään tiputtamaan öljynkulutusta kymmenillä prosenteilla eli tuhansilla kilowattitunneilla vuodessa. Päivitykset eivät vaadi yleensä merkittäviä investointeja, jolloin myöskään takaisinmaksuaikaa ei muodostu, Hannula toteaa.

Öljylämmityksen energiatehokkuutta voidaan parantaa monin tavoin, kuten olemassa olevan laitteiston säännöllisellä huoltamisella, nuohouksella sekä polttimen säätämisellä. Lämmitysverkoston säädöillä, esimerkiksi oikealla virtauksen säädöllä ja toimivilla patteriventtiileillä on suuri merkitys lämmityskuluissa. Lämmityskäyrän oikealla valinnalla voidaan jo pitkälle optimoida lämmitysverkoston menolämpötiloja. Turhan kuuman veden tuottaminen lämmitysverkostoon kuluttaa myös energiaa. 

– Mikäli öljykattila on jo yli 20 vuotta vanha, kannattaa se vaihtaa uuteen, energiatehokkaampaan. Samalla on hyvä kartoittaa myös lämpimän käyttöveden tarve. Päivitettäessä öljylämmitysjärjestelmää kannattaa myös harkita erillistä lämminvesivaraajaa, joka mahdollistaa helpon siirtymisen myöhemmin hybridijärjestelmään.

Mikäli öljykattila on jo 20 vuotta vanha, kannattaa se vaihtaa uuteen, tehokkaampaan.

Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toimitusjohtaja Arto Hannula

Haku