Hyppää sisältöön

Energiahoidolla lievitystä stressin tuomiin oireisiin

Energiahoidolla lievitystä stressin tuomiin oireisiin

2.12.2021

Energiahoitajan koulutus on tuonut psyykkisenä valmentajana ja personal trainerina työskentelevän Janika Niemisen asiakastyöskentelyyn uusia tekniikoita ja näkökulmia. Koulutus on antanut välineitä myös omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Yhä useampi kokee pitkittyneen stressin aiheuttamia oireita, joihin energiahoidot voivat tuoda avun. Tekniikoiden opettelemisesta on hyötyä kaikille hyvinvointialalla työskenteleville.

Teksti Saana Lehtinen  Kuva Sanni Hirvonen

Suomen Energiahoitajat Oy:n pääkouluttajana toimiva Petri Filipczak tutustui energiahoitoihin ensimmäistä kertaa vuonna 2001. Aiheeseen tällöin neutraalin uteliaasti suhtautunut Filipczak ei odottanut kokevansa ihmeitä, mutta totesi pian, että hoidot toimivat – ja usein nopeasti. Se, mihin niiden antama apu perustui tuntui kuitenkin vaikealta selittää.

– Käymilläni kursseilla puhuttiin universaalin, parantavan energian kanavoimisesta, Filipczak kertoo. 

Yli 20 vuoden ajan energiahoitoja tehneen ja kymmeniä eri hoitotekniikoita opiskelleen Filipczakin selitys hoitojen vaikuttavuudelle on kuitenkin vähemmän mystinen ja maaginen. 

– Uskon, että kyse on pitkälti muun muassa sydämen sykettä, hengitystä ja ruoansulatuselimiä ohjaavaan autonomiseen hermostoon vaikuttamisesta. Koska autonominen hermosto liittyy lähes kaikkeen kehon toimintaan, voidaan energiahoidoilla hoitaa lähes mitä tahansa.

Suomen Energiahoitajat Oy -koulutusyritys perustettiin vuonna 2011. Koulutusta on mahdollista käydä läpi joustavasti sekä lähiopetuksena että verkossa järjestettävillä kursseilla, joilla käydään läpi niin energiahoitotekniikoita kuin kehon toimintaa.

USKON, että kyse on pitkälti autonomiseen hermostoon vaikuttamisesta.

Krooninen stressi aiheuttaa oireilua

Länsimaista yhteiskuntaa vaivaa krooninen stressi. Jatkuva kiire ja suorittamisen vaatimus estävät rasituksen ja levon tervettä vuorottelua. Kun keho ei pääse palautumaan, autonominen hermosto voi alkaa viestiä elimistöön kertyneestä rasituksesta kiputiloilla, rytmihäiriöillä ja unettomuudella. 

– Länsimainen lääketiede ei tunne vielä hyvin autonomisen hermoston toimintaa, minkä vuoksi stressin aiheuttamia oireita ei osata aina ottaa lääkärin vastaanotolla vakavasti. Energiahoitotekniikat aktivoivat autonomisen hermoston parasympaattista haaraa. Hoidot toimivat, koska aktivointi laukaisee stressiä ja käynnistää kehon luonnollisia paranemisprosesseja.

Koska ihmiset kaipaavat entistä enemmän apua stressin aiheuttamiin oireisiin, sopivat hoitotekniikat täydentämään erityisesti hoitotyötä tekevien osaamista. Kurssit antavat asiakkaiden turvallista harjoittelua tukevan lisän myös esimerkiksi personal trainerina työskenteleville.

Suomen Energiahoitajat Oy:n energiahoitajakoulutuksen käynyt personal trainer ja psyykkinen valmentaja Janika Nieminen kokee tekniikoiden tarjonneen paljon lisäapuja omaan työskentelyyn.

– Koulutuksen ansiosta pystyn auttamaan kokonaisvaltaisemmin asiakkaita, joilla on stressiperäisiä oireita, kuten univaikeuksia tai ongelmia palautumisen kanssa. Kursseilla opetellut itsehoitotekniikat ovat puolestaan tukeneet omaa jaksamistani.

Filipczak toivoo energiahoitojen ja länsimaisen lääketieteen välisen vastakkainasettelun vähenevän tulevaisuudessa. Suomen Energiahoitajat Oy:n yhtenä tavoitteena onkin kasvattaa tietoisuutta energiahoidoista lääketieteen rinnalle sopivana, turvallisena ja tehokkaana hoitomuotona.  

Haku