Hyppää sisältöön

Elämysmatkailua mammuttien mailla

Elämysmatkailua mammuttien mailla

21.05.2021

Kivikausiteeman pohjalta alueelle on rakennettu kivikauden sauna. Suunnitteilla on laajentaa aluetta tulevaisuudessa saunamaailmalla ja kivikauden kylällä. 

Padasjoella matkailija pääsee yhtäaikaa mammutinmetsästäjien jäljille ja kokemaan modernia lomailua Päijänteen rannan tuntumassa. 

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Lasse Simpanen

Matkailijoita on jo runsaan vuosikymmenen vetänyt Padasjoelle monen toiminnan lomakeskus Kullasmarina, joka tarjoaa sekä rauhaa että ohjelmaa kaikkina vuodenaikoina. Kuluneen vuoden aikana sitä ovat suosineet etätöiden tekijät, sillä korkeatasoissa mökeissä on kaiken tarpeellisen lisäksi hyvin toimiva laajakaista. Lomailijoita houkuttelevat maisemien lisäksi hiihto- ja kalastusmahdollisuudet, luontopolut ja opastetut retket. 

Padasjoki sijaitsee noin 50 kilometriä Lahdesta pohjoiseen. Kullasmarinan lomakeskus toimii parin kilometrin päässä kunnan keskustasta, laivarannan vieressä, Päijänteen ja Isojärven kansallispuistojen kainalossa. Vieraita viedään opastetuille retkille lähisaariin ja kansallispuistoihin, esimerkiksi Haukkasaloon tutustumaan harvinaiseen esihistorialliseen kalliomaalaukseen. 

– Museoviraston kaivausten mukaan Padasjoella Päijänteen rannalla on asuttu jo 8 000 vuotta sitten. Siperialaisten mammutinmetsästäjien jälkeläiset elivät täällä metsästäen ja kalastaen. Olemmekin kehittäneet matkailua kivikausiteeman pohjalta ja rakentaneet kivikauden saunan. Tilaussaunaan mahtuu kerralla toistakymmentä ihmistä. Suunnitteilla on itse asiassa kokonainen saunamaailma ja kivikauden kylä, Kiinteistö Oy Kullasmarinan toimitusjohtaja Kalevi Porvari kertoo.

Kivikauden sauna täydentyy savusaunalla, puusaunalla ja perhesaunalla. Niissä voi käydä vaikka vuoronperään ja pulahtaa sitten raikkaaseen Päijänteeseen. Kivikauden kylässä voi majoittua kivikauden asumuksessa, ja ohjelmapalvelut rakentuvat teeman, kuten aikakauden ruoanlaiton ja tarvekalujen valmistuksen, ympärille.

HAUKKASALOSSA voi tutustua harvinaiseen, esihistorialliseen kalliomaalaukseen.

Päijänteen uusi elämyskeidas

Kullasmarinan tuntumaan suunnitellaan parasta aikaa suuren mittakaavan luonto- ja lomaparatiisi Aarnia. Päijänteen rannalle on kasvamassa kansainvälisesti vetovoimainen elämyskeidas, joka kohottaa sekä kunnan että koko Päijät-Hämeen profiilia. 

Yleissuunnitteluvaiheessa oleva Aarni hotelleineen tuo aikanaan Kullasmarinan naapuriin 500 majoituspaikkaa. Suunnitteilla on kokonainen luontomatkailu- ja eräkeskus ravintoloineen ja satamineen. Uusi satama palveluineen yhdistyy Padasjoen kunnan satamaan. Tulossa on lisäksi eränkäyntiin ja ampumaharrastukseen keskittyvä Hunter Center.

– Hankkeessa on mukana useita toimijoita, kunnan ja matkailuyritysten lisäksi Lahden seudun kehitysyhtiö LADEC ja LAB-ammattikorkeakoulu. Mukaan on vielä mahdollista päästä; yhteistyökumppanit ja rahoittajat ovat tervetulleita. Aarni toimii ympärivuotisesti ja tarjoaa valmistuttuaan työpaikan noin 100 henkilölle.

Päijänteen Loma Oy:n ja Aarnin kehityspäällikkö ja Padasjoen paikallisopas Nina Lehtovirta kertoo Aarnin kuuluvan Salpausselkä Geopark -alueeseen. 

– Sijainti geologisesti merkittävällä Salpausselkien alueella tekee Aarnista kansainvälisesti merkittävän matkailukohteen. Harjoitamme kestävää luontomatkailua ja tuomme esille alueen historiaa. 

Haku