Hyppää sisältöön

Elämyksiä täynnä oleva taidehotelli

Elämyksiä täynnä oleva taidehotelli

10.06.2022

Jätkäsaaressa sijaitseva Hotel AX on kompassi Helsingin taidetarjontaan, samalla kun se on jo itsessään täysin uniikki taide-elämys hotellivieraille. 

Helsingin Jätkäsaareen toukokuussa avattu Hotel AX on aivan uudenlainen taiteen leikkikenttä ja paikka rentouttavan inspiraation syttymiselle. 

TEKSTI I SAANA LEHTINEN KUVA I PRIMEHOTELS

Taideteokset ovat tärkeä osa lähes jokaisen hotellin sisustusta, mutta Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa Hotel AX:ssä taide ei ole taustalla, vaan pääroolissa. Primehotels Oy:n omistama, toukokuussa avattu taidehotelli tarjoilee kokemuksia kaikille aisteille. Esillä olevien kuva-, tekstiili- ja mediataideteoksien lisäksi elämyksellisyys ulottuu niin hotellihuoneissa ja kohtaamistiloissa käytettyihin materiaaleihin, taideteoksia varten sävellettyyn musiikkiin kuin ravintolan ja baarin menuun saakka. 

Hotellinjohtaja Riitta Liikamaan mukaan Hotel AX on ennen kaikkea elämystalo, jonne ovat tervetulleita kaikki aiemmasta taideharrastuneisuudesta riippumatta.

– Meille on tärkeää, että tämä on hauska ja kupliva paikka. Taide ei ole vakava asia, Liikamaa korostaa.

Galleria sekä portti Helsingin taide- ja kulttuuritarjontaan

Taiteilijayhteisön ideasta alkunsa saaneessa Hotel AX:ssä kaikki tuoleista ja astioista henkilökunnan vaatteisiin on suomalaisten suunnittelijoiden käsialaa. Esille pääsevät hotellin pääsuunnittelija Stefan Lindforsin kaltaisten pitkän linjan ammattilaisten lisäksi myös nuoret lupaukset. 

– Näin vahvasti taiteeseen ja kulttuuriin liittyvää kokonaisuutta ei ole muualla Suomessa. En ole myöskään vielä keksinyt, mistäpäin Eurooppaa löytyisi jotain samankaltaista, Liikamaa taustoittaa.

Hotel AX on paitsi taidegalleria myös portti Helsingin taide- ja kulttuuritarjontaan. Hotellin nettisivuilla jaettujen suosituksien avulla hotellivierailija voi löytää tiensä taidemuseoiden lisäksi mitä moninaisimpiin Helsingin piilotettuihin helmiin. Tekemistä riittää paljon myös hotellin naapurustossa – hotellin vieressä sijaitsee teatteri Viirus ja Kaapelitehdas museoineen on kävelymatkan päässä. 

Liikamaa toivoo, että Helsinkiin muualta Euroopasta tai esimerkiksi Japanista matkustavien lisäksi taidehotellin ottaisivat omakseen myös Jätkäsaaren asukkaat.

– Haluamme olla jätkäsaarelaisten olohuone, Liikamaa sanoo.

Hotellivierailun keskiössä on taiteen rentouttava vaikutus

Vaikka jo pelkästään Hotelli AX:ssä ja sen lähiympäristössä on paljon koettavaa, suorittamisen sijaan hotellivierailun keskiössä on taiteen rentouttava vaikutus ja taiteen maailmaan kuuluva leikkisyys. Mieltä inspiroivan ja rauhoittavan kokemuksen tarjoaminen on huomioitu tarkasti myös huoneiden suunnittelussa alusta pitäen. Hotellihuoneet on tarkoitettu rentoutumiseen, palautumiseen ja nukkumiseen. Sosiaalinen kanssakäyminen ja työskenteleminen tapahtuvat hotellin alakerrassa.

– Meillä ei ole ollenkaan juhlimista varten suunniteltuja huoneita, Liikamaa kertoo.

Hotellivieraat pääsevät palautumaan laadukkaissa sängyissä ja nauttimaan ikkunasta avautuvasta upeasta näköalasta eri kirjallisuuden lajien mukaan teemoitetuissa huoneissa. Kaikista huoneista löytyy värityskirja, ja taiteen pariin pääsee sukeltamaan myös hotellin erilaisissa taidepajoissa.

Liikamaa toivoo taidehotellin tuottavan vierailijoilleen ahaa-elämyksiä sekä purkavan stressiä ja ahdistusta. Nykyisessä maailmantilanteessa hän näkee taidehotellin mahdollistamien kokemuksien roolin erityisen tärkeänä.

– Taiteen kokeminen ja aistiminen tekee erittäin hyvää meille kaikille, päättää Liikamaa hymyillen. 

PRIMEHOTELS.FI

Haku