Elämyksellinen museo johdattaa sotilaan elämään

Sotamuseo on elävä ympäristö, jossa pääsee kokeilemaan esillä olevaa materiaalia.
Teksti Tuomas I. Lehtonen Kuva Sanni Hirvonen
Minkälainen on Suomi-konepistooli ja miltä tuntuu pidellä sitä, paljonko painoivat sodanaikainen mantteli ja sotilaskypärä, kuinka ahdasta on Draken-hävittäjäkoneen ohjaamossa? Suomenlinnan Tykistömaneesissa esillä olevassa erikoisnäyttelyssä kävijät pääsevät tutustumaan sotilaan elämään niin sodan kuin rauhankin aikana. Samalla voi kokeilla myös sotilaan elämään kuuluvia asioita ja miettiä, täyttäisikö itse sotilaalle asetettavat henkiset ja fyysiset vaatimukset.
– Näyttelyssä on haluttu tuoda mahdollisimman realistisesti näkyville, miltä tuntuu olla sodassa tai armeijassa. Sotamuseossa pääsee kokeilemaan laajasti univormuja ja päähineitä. Samalla voi pidellä Suomi-konepistoolin kaltaista legendaarista asetta, joka on luonnollisesti tehty toimintakyvyttömäksi, kertoo näyttelypäällikkö Lauri Haavisto.
Sotilaan elämää -näyttelyssä kävijä pääsee tutustumaan myös muiden maiden armeijoihin ja niiden tapoihin, kalustomääriin, henkilöstöön ja budjetteihin.
Virtuaalinäyttely lisänä
Haavisto uskoo, että monia kävijöitä kiinnostavat jo pelkästään näytteillä olevien esineet ja niiden tarinat. Näistä hän mainitsee muun muassa Lauri Törnille myönnetyt mitalit sekä Simo Häyhän käyttämän univormun. Kesäaikana on mahdollista vierailla myös sodanaikaisen sukellusvene Vesikon sisätiloissa, jotka avataan yleisölle jälleen toukokuussa 2022.
Sotamuseon tarjonnassa ovat uutta myös virtuaalinäyttelyt, joiden avulla pääsee tutustumaan näyttelyihin teksteineen opastuksen kera. Sotamuseon Maneesin ja Tykistömaneesin näyttelyosiot ovat virtuaalisina ThingLink-palvelussa. Näyttelyesittelyitä voi katsoa kaikilla päätelaitteilla, eivätkä ne vaadi erillisen sovelluksen asentamista laitteelle. Vierailu virtuaalinäyttelyissä on maksutonta. Projektit on toteutettu yhteistyössä Merisotakoulun kanssa.
– Virtuaalinäyttely palvelee mielestäni mainiosti myös jo paikan päällä käyneitä näyttelyvieraita. Pelkästään sotahistoriasta on esillä niin paljon materiaalia, ettei yhden näyttelyvierailun aikana saa välttämättä käytyä läpi kaikkea haluamaansa aineistoa. Näyttelytekstit ovat luettavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, Haavisto kertoo.
Kokoelmat ja lahjoitukset
Sotilaan elämää -näyttelyn yhteydessä pääsee tutustumaan myös Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan työssä -näyttelyn antiin. Sotamuseon näyttelyihin pääsee Museokortilla ilmaiseksi sisään. Myös kaikki alle 18-vuotiaat sekä sotaveteraanit ja kansainvälisissä rauhanturvatehtävissä palvelleet kriisinhallintaveteraanit pääsevät näyttelyihin maksutta.
Sotamuseon kokoelmat ja saadut lahjoitukset muodostavat koko museotoiminnan perustan. Ne tarjoavat materiaalia myös tuleviin näyttelyihin sekä aineistoa tutkijoille.
– Kokoelmat ovat moniin muihin museoihin verrattuna suuret. Niihin kuuluu tuhansia esineitä ja valokuvia, jotka ulottuvat ajallisesti 1800-luvulta nykypäivään. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle.