Hyppää sisältöön

Elämä ilman sähkösopimusta

Elämä ilman sähkösopimusta

1.04.2022

SW Energian kehittämä energiakontti mahdollistaa ympäristöystävällisen elämän ilman sähkösopimusta.

Luontorakas pariskunta muutti kaupungin sykkeestä Virtasalmen metsään ja irtisanoi sähkösopimuksensa.


TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | SW ENERGIA

Luontoa rakastava kaupunkilaismies Arvo Paukkunen haaveili vaimonsa kanssa ympäristöystävällisemmästä elämästä ja päätyi pandemian vauhdittamana vaihtamaan elämänsä kaupungin sykkeestä Virtasalmen metsään. Kun Lauttasaaren kaupunkiasunnon ovet menivät kiinni, sulkeutui myös Paukkusen viimeinen sopimus energiayhtiön kanssa. Paukkunen investoi omaan voimalaan ja teki elinikäisen sähkösopimuksen itsensä kanssa. Nyt Virtasalmella eletään ympärivuotisesti uusiutuvalla energialla.

– Luonnossa oleminen ja sen hyvinvointi ovat olleet lähellä sydämiämme aina, ja ympäristötekijät olivat myös voimalahankkeemme tärkein ajuri. Olemme innostuneita etsimään keinoja ja investoimaan ratkaisuihin, joiden avulla jätämme rakastamaamme luontoon mahdollisimman pienen jalanjäljen, Paukkunen kertoo hankkeen taustasyistä.

Teknisesti orientoituneena henkilönä Paukkunen vakuuttui SW Energian Energiakontista, jonka teknologia mahdollistaa voimalan reaaliaikaisen valvonnan ja tuotannon proaktiivisen optimoinnin. 

– Ymmärsin, että jos haluan kustannustehokkaan voimalan, kannattaa luottaa asiantuntemukseen ja ostaa valmis tuote. Voimalalle tulee kallis hintalappu, jos se toimii vain melkein, eli ei ollenkaan, Paukkkunen naurahtaa.

Ilmaista sähköä riittävästi

SW Energian Energiakontti on mahdollistanut Paukkusen taloudelle toimivat käyttösähköt ympärivuotiseen asumiseen ilman energiayhtiötä tai valtakunnan verkkoa.

– Kotitaloutemme energia tuotetaan pääsääntöisesti aurinkopaneeleilla, jonkin verran myös tuulivoimalla. Varavoimanlähteenä kaamoksessa toimii aggregaatti, joka käynnistyy automaattisesti, jos akuston virta uhkaa loppua.

Paukkunen toteaa, että akkukapasiteetista riittää kotitaloudelle yllin kyllin sähköä vuorokaudeksi, eikä vuorokaudenkaan jälkeen sähköt lopu, sillä tuotanto pelaa jatkuvasti.

Sähkökulut eivät olleet pariskunnan ensisijainen syy siirtyä omavaraiseen energiatuotantoon, mutta ympäristöystävällisen teon kylkiäisenä tullut elinikäinen riippumattomuus sähkölaskuista saa miehen hymyilemään. 

– Olemme saaneet käyttöhetkellä täysin ilmaisen energian, eikä sähkön hintojen heilahtelu vaikuta meihin. Sähköä myös riittää yli tarpeiden, joten voin hyvillä mielin toivottaa kaikki alueen sähköautoilijat tänne ilmaiselle lataukselle. Pullat kun tuo mukanaan, niin keitän kahvit, Paukkunen vinkkaa pilke silmäkulmassa. 

Jokaisen ulottuvilla

Pariskunta kannustaa ihmisiä tutustumaan omavaraisen energiatuotannon mahdollisuuksiin.

– Suosittelen tätä ihan kaikille. Sähkösopimusta ei tarvitse irtisanoa heti, vaan energiariippumattomuuteen voi kasvaa vähitellen. 

Nälkä kasvaa syödessä. Virtasalmelaisten tavoitteena onkin vähentää kulutuksena ympäristökuormaa tulevaisuudessa vielä merkittävästi. 

– Tavoitteena on olla vuoteen 2027 täysin fossiiliton autoja ja moottorisahoja myöten. Tämä on mahdollista, kun teknologia vielä vähän kehittyy, Paukkunen vakuuttaa.

Lisätietoa energiakontista painamalla tästä.

Haku