Hyppää sisältöön

Eläintuhkaamossa tiedetään pienenkin elämän olevan tärkeä

Eläintuhkaamossa tiedetään pienenkin elämän olevan tärkeä

16.12.2021

Eläintuhkaamo PET Oy:n omistaja Tea Hakola toivoo pääkaupunkiseudun lemmikinomistajien tietävän, että ekologinen vaihtoehto lemmikin hautaamiselle on saatavilla läheltä.

Eläintuhkaamo PET tekee lemmikin viimeisestä matkasta arvokkaan ja kauniin. Vuonna 2019 perustettu yritys on tuonut ekologisen tuhkaamisen helposti saataville myös pääkaupunkiseudulla asuville.

TEKSTI I SAANA LEHTINEN KUVA I JOONA RAEVUORI

Kun Tea Hakola joutui aikoinaan hyvästelemään Doris-koiransa, yllätys oli tuhkauspaikkaa etsittäessä suuri. 16 vuotta rinnalla kulkenut lemmikki oli vietävä kauas kotikaupungista, sillä pääkaupunkiseudulla ei ollut pieneläintuhkaamoa. Kokemuksesta syntyi halu tehdä palvelus kaikille pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille, jotka käyvät jossain vaiheessa läpi rakkaasta lemmikistään luopumisen aiheuttaman surun.

Ajatus tuhkaamon perustamisesta kypsyi vuosia, ja vuonna 2019 Hakola avasi Helsingin Viikkiin pääkaupunkiseudun ainoan pieneläintuhkaamon, Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo PET Oy:n. Yritys tuhkaa kaikkia pienlemmikkieläimiä aina koirista ja kissoista esimerkiksi hamstereihin, marsuihin ja kilpikonniin. 

– Jokainen lemmikki – oli kyse sitten koirasta tai pienestä hamsterista – on tärkeä, Hakola painottaa.

Hautaustoimisto lemmikeille

PET Helsinki ei ole vain tuhkaamo. Kellon ympäri jokaisena päivänä päivystävään yritykseen voi myös saada tilattua yhteistyöeläinlääkärin tekemään eutanasian. Nopeaa apua saa niihinkin tilanteisiin, joissa lemmikki on menehtynyt kotiin tai lenkkipolulle.

Yrityksen tilat on sisustettu kodikkaiksi, ja niissä saa viihtyä niin kauan kuin tarvitsee – aikarajaa lemmikin hyvästelemiselle ei ole. Monelle lohtua työ myös ajatus siitä, että paikalla on vain muita saman kokemuksen jakavia.

– On vaikeaa odottaa eutanasia-aikaa eläinlääkäriaseman odotustilassa, kun paikalla on elämänsä alussa olevia koiranpentuja innokkaine omistajineen. Meillä tilanne on erilainen: kaikki täällä jakavat saman surun.

Halu tarjota lämminhenkinen ja arvokas kokemus näkyy myös tarjolla olevassa muistoesinevalikoimassa. 

– Uurna on mahdollista koristella lemmikin kuvan pohjalta tehdyllä figuurilla. Osa taas haluaa taltioida tassunjäljet taulua, korua tai vaikkapa muistotatuointia varten.

Palvelua saa läheltäkin

Yhä useampi lemmikin omistaja päätyy valitsemaan tuhkauksen hautaamisen sijasta. PET Helsinki tekee tuhkaamisesta entistä ekologisempaa tuomalla palvelun lähelle ja vähentämällä turhia, tuhkan kuljettamiseen liittyviä matkoja.

– Ennen meitä tilanne pääkaupunkiseudulla oli se, että lemmikki lähetettiin poikkeuksetta eläinlääkäriasemalta jonnekin maakunnan sopimustuhkaamoon, josta aiheutuu satojen kilometrien kuljetusmatkoja ja tuhkaaminen kestää jopa viikkoja. Meiltä tuhkan saa nopeimmillaan samana päivänä.

Vaikka kaksi vuotta sitten perustettu yritys tunnetaan jo hyvin, Hakola toivoo, että yhä useampi pääkaupunkiseudun lemmikinomistaja tietäisi, että tuhkausta ei ole pakko toteuttaa maakunnissa sijaitsevissa eläinlääkäriaseman sopimustuhkaamossa, vaan palvelu on saatavilla myös läheltä. Lisäksi toiveena on löytää uusia yhteistyökumppaneita pääkaupunkiseudun eläinlääkäriasemista.

– Lähipalvelut ja ekologisuus ovat tätä päivää, Hakola muistuttaa.

Haku