Hyppää sisältöön

Eläintenhoitaja ei vähästä hätkähdä

Eläintenhoitaja ei vähästä hätkähdä

30.09.2021

Eläintenhoitajaksi opiskeleva Ellen Kauppi treenaa eläintenhoidon ohjaaja Miitta Renkolan ohjeistuksella.

Kauhajoella koulutetaan tulevaisuuden eläintenhoitajia. Monipuolinen ja laadukas tutkinto antaa hyvät valmiudet alan töihin.

Teksti Outi Rantala  Kuva Kirsi Tammi

Kauhajoella sijaitsevassa Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksissa voi suorittaa maatalousalan perustutkinnon eläintenhoitajan osaamisalalla. Opiskelija perehtyy koulutuksen aikana monipuolisesti niin tuotanto- kuin pieneläimiin. Tutkintoon kuuluu myös rakennus-, teknologia- ja metsäopinnot, lehtori ja tutkintovastaava Satu Kokkinen kertoo.

Eläintenhoidon ohjaaja Miitta Renkola ohjeistaa opiskelijoille kädestä pitäen, miten eläinten hyvinvoinnista huolehditaan.

– Eläinten hyvinvointi on yksi koulutuksen tärkeimmistä lähtökohdista. Yhä enemmän harjoitellaan tekemään hoitotoimenpiteitä eläinlähtöisin menetelmin. Esimerkiksi kynsienleikkuuseen koiraa totutetaan positiivisesti vahvistamalla, jolloin eläin oppii suhtautumaan toimenpiteeseen myönteisesti.

Yksi oppilaitoksen oppimisympäristöistä on Koirien hyvinvointipalvelut Happy hounds, jossa on muun muassa koirauimala. 

– Koirauimalan lisäksi tiloissa tarjotaan mahdollisuus kuntouttamiseen vesijuoksumatolla sekä koirien ja pienten lemmikkien hoitotoimenpiteisiin ja turkinhoitoon. Toimintoja pyörittävät opiskelijat eläintenhoidon ohjaajan tuella.

Eläintenhoitajaksi opiskeleva Ellen Kauppi pukeutuu märkäpukuun ja siirtyy altaaseen. Renkolan 11-vuotias suomenlapinkoira Jukuri saa ylleen kelluntaliivit ja liukuu tottuneesti altaan lämpimään veteen.

– Ennen altaaseen menoa koira ulkoilutetaan hyvin ja suihkutetaan kunnolla. Uiminen on raskasta liikuntaa, joten 15 minuutin treeni riittää koiralle, joka ei ui säännöllisesti.

ELÄINTEN hyvinvointi on koulutuksen tärkein lähtökohta.

Laajat valmiudet eläinten parissa työskentelyyn

Opintojen aikana pääsee oppimaan paljon erilaista ja koululla on loistavat puitteet käytännön opetukseen. Vuoksin moderni robottinavetta on otettu käyttöön viitisen vuotta sitten. Opiskelijat huolehtivat opintojen aikana myös koulun hevosista ja lampaista. Pieneläintalo Tassulassa majaa puolestaan pitävät kanit, jyrsijät, linnut, fretit, matelijat ja akvaariokalat.

Eläintenhoitajan tutkinto voi toimia hyvänä ponnahduslautana jatko-opinnoille. Kaupin tavoitteena on hakeutua valmistuttuaan klinikkaeläinhoitajan koulutukseen.

– Olen kotoisin maatilalta, joten myös tuotantoeläimet ovat tuttuja minulle. Pidän siitä, että koulutus antaa monipuoliset valmiudet alalla työskentelyyn. Eläintenhoitajalta vaaditaan kärsivällisyyttä, eikä hätiköityjä ratkaisuja saa tehdä, Kauppi huomauttaa ja näyttää sormeaan, jossa pienet hampaanjäljet muistuttavat fretinpennun kohtaamisesta samana aamuna.

Kaupin koulutus kestää kaksi vuotta, sillä hänellä on pohjana lukio. Peruskoulupohjaisena koulutus on kolmivuotinen. Koulutuksen voi tehdä myös kaksoistutkintona tai monimuoto-opintoina, jolloin opiskeluaika voi lyhentyä.

Haku