Hyppää sisältöön

Eläintarhassa riittää nähtävää ja ihmeteltävää

Eläintarhassa riittää nähtävää ja ihmeteltävää

10.06.2021

Korkeasaaressa voi kuunnella ääniopastusta omasta puhelimestaan ja tutustua siten eri lajeihin. Opastus kertoo muun muassa asuvista eläinyksilöistä ja niiden hoidosta. 

Korkeasaaren eläimillä riittää taas tarkkailtavaa, kun vierailijat saapuivat pitkän hiljaiselon jälkeen takaisin aitojen taakse.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Korkeasaari

Jälleen on elämää ympärillä ja monenlaista katsottavaa, Korkeasaaren eläimet tuntuivat ajattelevan, kun viiden kuukauden hiljaiselo saarella toukokuun alussa päättyi. Pystyssä kulkeva, kädellinen nisäkäslaji oli saapunut takaisin erilaisine yksilöineen, monet jopa poikasten kera. 

– Ovien avauduttua huomasimme, että osa eläimistä oli äärettömän kiinnostuneita ihmisistä. Monet asukkaistamme tulivat näkyviin, jopa lähelle, ja tuijottivat. Ihmiset ovat niille virikkeitä. Voisi luulla, että eläimet stressaantuvat vierailijoista, mutta suhtautuminen on lajikohtaista. On sosiaalisia lajeja ja niitä, jotka haluava olla piilossa omassa rauhassaan. Apina kaipaa seuraa, kun taas ahma viihtyy yksin. Monet lajit olivat vierailijoiden saavuttua todella uteliaita, kertoo eläintenhoitaja Alina Kallio.

Marraskuun lopusta toukokuun alkuun asti Korkeasaaressa liikkuivat vain saaren eläinasukkaat ja työntekijät. Eläimiä ruokittiin, hoidettiin ja koulutettiin entiseen tapaan. Esimerkiksi kameleita opetettiin siirtymään merkistä sisätiloihin tai toiseen tarhaan, ja tiikereitä koulutettiin antamaan tassua, jotta verikokeen ottaminen ei aiheuttaisi niissä stressiä.

Iloisia perhetapahtumia

Keväällä saaren eläimistö kasvoi, sillä partakorppikotka sai poikasen ja kengurut useampia. Metsäpeuroilla oli iloinen perhetapahtuma toukokuussa, samoin visenteillä. Korkeasaari on osallistunut molempien lajien luontoonpalautuksiin.

– Mitä eläimiä kävijä näkee, riippuu monesta seikasta, kuten vierailun kellonajasta. Jos haluaa nähdä vaikkapa pikkuapinoita ja kameleita, ne ovat virkeitä päivällä. Sen sijaan leopardi torkkuu päivät ja aktivoituu illalla kuten muutkin kissaeläimet. Kesän Tarhaelämää-reitillä voi tutustua siihen, miten erilaisia eläimet ovat ja miten Korkeasaaressa huolehditaan eläimien tarpeista.

Kävijöiden kannattaa muistaa, ettei elämiä saa ruokkia, sillä kaikilla on oma ruokavalionsa. Esimerkiksi emulle suurinta herkkua ovat voikukanlehdet, pikkumangustille torakka ja tiikerille kunnon annos luista lihaa. On tärkeää, ettei eläin saa vääränlaista ravintoa. 

– Myöskään äänekäs käyttäytyminen tai laseihin koputtelu ei ole sopivaa, sillä Korkeasaari on eläinten koti. Niitä pitää kunnioittaa. Eläimellä on oikeus vetäytyä piiloon. Kaikkia ei näe joka kerta. Parhaiten eri yksilöitä näkee, kun tutkailee rauhallisena ympäristöä. 

Vierailua koskevat ohjeet ja eläintalojen aukiolo kannattaa tarkistaa etukäteen nettisivuilta. Toistaiseksi voimassa on vielä ennakkovarausjärjestelmä, joka rajaa ja porrastaa kävijämäärää. 

Haku