Hyppää sisältöön

Eläinlääkäriin etäyhteydellä

Eläinlääkäriin etäyhteydellä

15.01.2021

Vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo, että etävastaanotto on hyvä vaihtoehto, koska myös eläimillä on tarttuvia tauteja, joiden vuoksi turhia klinikkakäyntejä tulisi välttää.

Anne Soukkamäki ja hänen Walle-koiransa saivat apua ja mielenrauhaa FirstVetin tarjoaman eläinlääkärin etävastaanoton kautta.

TEKSTI | ELINA TEERIJOKI   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Seitsemän kuukauden ikäinen kääpiösnautseri Walle elää vauhdikasta pennun elämää, jossa kolhuiltakaan ei ole vältytty.

– Varsinkin pienenä pentuna Walle oli niin vilkas, että melkein jäi jalkoihin, omistaja Anna Soukkamäki kertoo.

Kerran Soukkamäen tehdessä lähtöä töihin Walle pyöri ympärillä ja sai osuman laukusta. Tälli sattui, koska koira vinkaisi ja vetäytyi kauemmas.

– Stressasin heti, sattuiko Walleen niin, että pitää käydä eläinlääkärissä. Sitten muistin, että Wallen vakuutukseen kuuluu mahdollisuus käyttää FirstVetin etävastaanottoa.

Hän latasi FirstVetin sovelluksen, ja vastaanottoaika järjestyi puolen tunnin päähän. Eläinlääkäri totesi videoyhteyden välityksellä jo iloisena leikkivästä koirasta, että nyt taisi omistaja säikähtää enemmän.

– Se rauhoitti mieltäni. Uutena koiranomistajana on paineita hoitaa koiraa mahdollisimman hyvin, Soukkamäki sanoo.

Toisen kerran Soukkamäki varasi etäeläinlääkärin ajan, kun Wallen vatsa oli sekaisin. Hän halusi tietää, onko tilanne normaali ja voiko koiraa vielä hoitaa kotikonstein.

– Sain hyvät kotihoito-ohjeet ja selvisimme apteekkireissulla. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että perjantai-ilta olisi mennyt eläinlääkärikäyntiin.

Anne Soukkamäki ja Walle-koira ovat olleet tyytyväisiä etävastaanottoon. 

Klinikkakäynti voi stressata

Etävastaanoton suosio on kasvanut korona-aikana. FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen muistuttaa, että eläimilläkin on tarttuvia tauteja, joiden vuoksi turhia klinikkakäyntejä kannattaa välttää.

– Esimerkiksi koirien flunssa eli kennelyskä voi tarttua vastaanotolta, Tamminen kertoo.

Klinikkakäynti on myös aina poikkeustilanne eläimelle. Kuljetus ja käynti aiheuttavat stressiä, eikä eläin käyttäydy klinikkaolosuhteissa samoin kuin kotona.

– Vastaanotolle tullessaan eläin on usein virkeämpi kuin kotona. Eläinlääkäri näkee videoyhteydellä saman tilanteen kuin omistaja, jolla on huoli eläimen voinnista.

Omistaja antaa aikaa varatessaan pohjatiedot tilanteesta, ja sovelluksessa voi lähettää myös valokuvia. Vastaanoton aikana lääkäri kysyy omistajalta lisää oireista ja pyytää myös aina saada nähdä eläimen.

– Lääkärin näköhavainto on tärkeä, koska omistajan kertomus eläimen voinnista on aina subjektiivinen, Tamminen avaa.

Moni kokematon lemmikin omistaja etsii apua hakukoneesta tai sosiaalisesta mediasta. Tällöin  usein esiin nousevat kauhutarinat, jotka tosiasiassa ovat harvinaisia.

– Ammattilaisen kotihoito-ohjeet auttavat suurimpaan osaan omistajien huolista. Toisaalta kokenut eläinlääkäri pystyy videon välityksellä arvioimaan, tarvitaanko lisätutkimuksia, Tamminen sanoo.

70–80 prosentissa tapauksista etävastaanotto ja kotihoito-ohjeet ovat riittäneet. Lopuista suurin osa varaa lisätutkimuksiin kiireettömän vastaanottoajan. Pienelle osalle suositellaan kiireellistä käyntiä.

– Ajatus siitä, mitkä eläimen oireet ovat vakavia, vaihtelee paljon. Osa omistajista on hyvin herkästi lähdössä vastaanotolle, jotkut taas eivät mielellään lähde, vaikka syytä olisi. Etävastaanotto hyödyttää molempia, ja joissain tapauksissa eläimen hoitoon pääsyn kynnys madaltuu.

Aloita kotihoito ajoissa

FirstVetin etävastaanottoa on käyttänyt jo yli 15 000 lemmikinomistajaa. Suurin osa käynneistä koskee koirien tai kissojen terveyttä, mutta palvelu soveltuu kaikille lemmikkieläimille hevosista hyönteisiin. FirstVetissä työskentelee yli 20 eläinlääketieteen ammattilaista.

Usein pikkuvaivat hoituvat kotona, jos hoidon aloittaa ajoissa. Pitkittyessään taas vaikkapa korvan kutina voi johtaa tilaan, jossa käynti klinikalla on välttämätön. FirstVetin asiakas saa etävastaanoton jälkeen kirjallisen käyntikertomuksen, jotta hoito-ohjeet jäävät varmasti muistiin.

Etävastaanoton varaaminen on yhtä helppoa kuin selityksen etsiminen netistä.

Haku