Hyppää sisältöön

Ekologista sekä edullista viileyttä

Ekologista sekä edullista viileyttä

10.05.2021

Bolero Business Parkin ikkunat on suojattu 3M Prestige 70 -auringonsuojakalvolla.

Auringonsuojakalvot armahtavat ihmisiä liialta kuumuudelta ja kalusteita haalistavalta UV-säteilyltä. Suurten ikkunapintojen kalvottaminen on myös ekologista, koska se vähentää merkittävästi rakennuksen jäähdytyskuluja ja hiilidioksidipäästöjä.

TEKSTI | TUOMAS I.LEHTONEN  KUVA | JOONA RAEVUORI

Suomen Kiinteistökalvotuksen toimitusjohtaja Petteri Mäkelän ja Energiakalvot Suomen kalvoasiantuntija Hannu Heikkilän mukaan auringonsuojakalvoilla voidaan säästää merkittävästi energiaa ja vähentää kiinteistön ilmastopäästöjä. 

– Auringon säteily nostaa rakennuksen lämpökuormaa jopa 60 prosenttia. Jos kiinteistö jäähdytetään koneellisesti, energiaa kuluu jopa 3–4 kertaa lämmitystä enemmän. Oikein valituilla ikkunakalvoilla aurinkoenergian kokonaismäärää voidaan vähentää jopa 77 prosenttia, eikä energiaa kulu yhtään, Mäkelä kertoo.

Kalvoilla kiinteistöön saadaan miellyttävä sisälämpötila, joka mahdollistaa tehokkaan työskentelyn. Tutkimuksissa on todettu kalvotuksen myös nopeuttavan potilaiden paranemista. Kalvot blokkaavat 99,9-prosenttisesti UV-säteilyn ja valtaosan infrapunasäteilystä.

– Kirkas kalvo blokkaa lämmön, mutta päästää valon sisään. Tummempi kalvo ehkäisee myös häikäisyä ja näyttöjen heijastuksia sekä suojaa katseilta, Heikkilä avaa.

Merkittävä vähennys päästöihin

Suomen Kiinteistökalvotus ja Energiakalvot Suomi tekevät tiivistä yhteistyötä asiakasprojekteissa. Kymmeniä vuosia 3M-kalvojen parissa työskennellyt Heikkilä tekee kohteisiin ikkunakatselmuksen, jossa selvitetään kiinteistön käyttötarpeet ja -olosuhteet, ikkunatyypit ja -koot sekä myös ikkunoiden g- ja U-arvot. 

– Kerron asiakkaalle, kuinka paljon kalvotus muuttaa ikkunan g-arvoa, eli ikkunan läpi tulevan aurinkoenergian määrää, ja miten paljon voidaan säästää jäähdytyskustannuksissa. Mitä enemmän rakennuksessa on ikkunapintaa, sitä suurempi on säästöpotentiaali. Katselmuksen päätteeksi annan tarjouksen asiakkaan tarpeisiin sopivasta vaihtoehdosta asennuksineen, Heikkilä kertoo.

Mitä enemmän rakennuksessa on ikkunapintaa, sitä enemmän voi säästää. 

Kalvojen asennuksesta vastaa Mäkelän johtama Suomen Kiinteistökalvotus, joka on toteuttanut kalvotukset muun muassa Pauligin toimistotaloon ja Helsingin Oopperataloon. Laajan kumppaniverkoston ansiosta Suomen Kiinteistökalvotus voi toteuttaa asennuksia valtakunnallisesti. 

Mäkelän mukaan kalvotuksissa käytetään Seri-Decon toimittamia, markkinoiden parhaita 3M-kalvoja, joiden valikoima on laaja. Useimmissa kohteissa käytetään uusinta teknologiaa edustavia, metallittomia 3M Prestige-monikerros-nanokalvoja. Niiden takuu on kalvotyypistä riippuen 10–15 vuotta. Kun valitaan huomaamaton kirkas kalvo, rakennuksen ilme ei muutu lainkaan. Nanokalvoja perinteisempiä metallikalvoja käytetään yleensä silloin, kun ikkunoista halutaan ulkonäkösyistä heijastavia. 

– Nanokalvot kestävät oikein käytettyinä kymmeniä vuosia. Ne voidaan pestä runsaalla vedellä ja yleispesuaineilla. Työn valmistuttua luovutamme asiakkaalle asennuspöytäkirjan ja selkeät ohjeet ikkunoiden käytöstä ja puhdistuksesta, Mäkelä sanoo.

Suomen Kiinteistökalvotus asentaa auringonsuojakalvojen ohella myös turva- ja energiakalvoja. Turvakalvo vaimentavat lasiin kohdistuvia iskuja. Se tekee lasista kestävän, sitkeän sekä sirpaloitumattoman.


KIINTEISTOKALVOTUS.FI

Haku