Hyppää sisältöön

Ekologiset lämmitysratkaisut kasvattavat yhä suosiotaan 

Ekologiset lämmitysratkaisut kasvattavat yhä suosiotaan 

7.03.2023

Renoa Group Oy hoitaa vanhat sähköjärjestelmät vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia. Tällä hetkellä uusitaan erityisesti 30–40 vuotta vanhaa talotekniikkaa.

Pientaloasujien suuri kiinnostus kohdistuu nyt lämmitysremontteihin, joilla asunto saadaan lämpiämään sekä ympäristöystävällisesti että energiatehokkaasti. 

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Omakotitalojen sekä pienkiinteistöjen korjausrakentamiseen erikoistunut Renoa Group Oy palvelee asiakkaita valtakunnallisesti ja tarjoaa kokonaisvaltaista taloteknistä osaamista saman katon alta.

– Arvioimme saneerauksen tarvetta käyttöiän perusteella. Pientaloasujilla on kiusaus siirtää korjaustoimia tuonnemmaksi, vaikka käyttöikä olisi tullut tiensä päähän, avaa toimitusjohtaja Pauli Mäkitalo Renoa Putkipalveluista. 

Pientalojen teknisillä järjestelmillä on oma käyttöikänsä, jonka jälkeen saneeraaminen on suositeltavaa. Sähköjärjestelmän ja putkiston tekninen käyttöikä vaihtelee rakennusajankohdan ja materiaalien mukaan, mutta tavallisesti se on noin 30–50 vuotta.

Nykyaikaisiin tarpeisiin 

Sähkösaneeraus nykyaikaistaa kodin vastaamaan niitä tarpeita, joita lisääntyneiden sähkölaitteiden määrä ja asennuskäytäntöjen muutokset ovat tuoneet tullessaan. Esimerkiksi monissa 1970–1980-luvuilla tehdyissä asennuksissa pistorasioita on aivan liian vähän.

– Käyttömukavuutta tulee huomattavasti lisää, kun taloon saadaan riittävästi pistorasioita kaikille laitteille ja päästään eroon jatkojohdoista. Samalla voidaan asentaa latausasema sähköautolle, sanoo Renoa Sähköpalvelujen asennusjohtaja Tommi Blohin.

Sähköremontista tehdään kustannusarvio ja suunnitelma muutostarpeiden pohjalta. Työn edetessä kodin pinnat suojataan, vanhat sähkökalusteet ja johtimet puretaan ja uudet asennetaan joko vanhoihin putkiin tai pinta-asennuskohteissa entisiä reittejä pitkin.

– Asennamme myös maadoitetut pistorasiat, sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet, liesivahdin ja kiinteän sammutusyksikön sähkökaappiin. Tarvittaessa voimme myös vaihtaa vanhat sähkölämmittimet energiatehokkaampiin, Blohin mainitsee.

Kotona voi asua koko saneerauksen ajan, sillä työ tehdään tila kerrallaan.

Kodin kokonaisvaltaiseen sähköremonttiin kuuluu lisäksi uuden sähkökeskuksen asennus. Modernissa keskuksessa on automaattisulakkeet, vikavirtasuoja ja lisäksi siihen on mahdollista asentaa ylijännitesuoja. 

Asukkaat voivat asua kotona koko saneerauksen ajan, sillä työ tehdään tila kerrallaan. Aikaa sähköremonttiin menee yleensä noin viikko. Renoa antaa sähköjärjestelmälle viiden vuoden takuun.

Lämpöä energiatehokkaasti

Pientaloasujien kiinnostus energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä lämmitysratkaisuja kohtaan on näkynyt Renoalla ilma-vesilämpöpumppujen ja lämpöverkkoremonttien vilkkaana kysyntänä.

– Viime vuonna kärsittiin komponenttipulasta, mutta onneksi pystymme jälleen vastaamaan kasvavaan kysyntään, Mäkitalo toteaa.

Renoa käyttää toimintavarmoja ja pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitettyjä, ruotsalaisvalmisteisia CTC:n ilma-vesilämpöpumppuja. Niitä asennetaan erityisesti öljylämmityksen tilalle mutta myös hillitsemään suoran sähkölämmityksen kustannuksia ja korvaamaan kauko-, puu- ja pellettilämmitystä. 

Viimeistään silloin, kun siirrytään ilma-vesilämpöpumppuun, on syytä uusia lämmitysputket sekä patterit.

– Ilman matalalämpöpattereita ja toimivaa lämpöverkkoa menee lämpöpumppuinvestointi osittain hukkaan. Myös hyötysuhde ja käyttöikä kärsivät, Mäkitalo huomauttaa.

Tekninen käyttöikä tulee vastaan myös lämmitysputkissa, joissa jatkuva lämpölaajenemisen rasittaa liitoksia. 

Mäkitalo on myös havainnut, että moni pientaloasuja pitää paineiden laskua normaalina ja ratkaisee pulman vain lisäämällä vettä putkistoon, vaikka aina pitäisi selvittää ongelman juurisyy. Jos lisätty vesimäärä ei ole poistunut varoventtiilistä, jossain on suurella todennäköisyydellä jo vuoto.

Haku