Hyppää sisältöön

Ei CV-shoppailulle, kyllä laadun kehitykselle

Ei CV-shoppailulle, kyllä laadun kehitykselle

25.11.2021

IT-konsultointia ja ohjelmistokehitystä tarjoavan pelialan yritys Zaibatsu Interactiven toimitus- johtaja Jussi Ultima ja markkinointipäällikkö Lari Kemiläinen tietävät, että pelien parissa työskentely antaa erinomaiset valmiudet softakehitykseen, etenkin mobiilialustoilla.

Peliyritys Zaibatsu Interactive uudistaa ohjelmistokehitysbisnestä luovilla ratkaisumalleilla, joissa asiakkaat saavat apua mestarin ja kisällin muodostamalta työparilta.

Teksti Valtteri Mörttinen  Kuva Mikko Kuparinen

Harva se päivä jokin yritys jossakin kohtaa yhden yleisimmistä tietoyhteiskunnan ongelmista – resurssikadon. Ohjelmistot ovat solmussa, työntekijät umpikujassa, ja kukaan ei ehdi korjata asiaa.

Yrityksessä selataan tässä vaiheessa ahdistuneena puhelinluetteloita hyvien IT-konsulttien perässä, mutta harvalle tulee mieleenkään soittaa hätäpuheluaan pelikehitysfirmaan. Suomalainen Zaibatsu Interactive Oy kuitenkin sanoo, että juuri niin tilanteessa pitäisi tehdä.

– Joku ehkä näkee pelit yhä vain hauskana harrasteluna, mutta todellisuudessa ne ovat äärimmäisen monimutkaisia kokonaisuuksia, joilla on miljoonia käyttäjiä, ja antavat siksi ohjelmistokehittäjälle valmiuksia, joita ei välttämättä muualta saa, kertoo Zaibatsun toimitusjohtaja Jussi Ultima.

Zaibatsu on jyväskyläläinen toimija, joka on tottunut tuottamaan pääasiassa mobiilituotantoja. Pelimaailmassa yrityksen näkyvin tuote tällä hetkellä on yhdessä Fingersoftin kanssa kehitetty mobiilipeli Boom Karts. Heidän reservistään löytyvät niin design-osaajat kuin koodaritkin, ja siksi he ottavat joustavasti monenlaisia toimeksiantoja ja vuokraavat myös työntekijöitään ulkopuolisiin projekteihin.

Pelit antavat erinomaisia valmiuksia softakehitykseen, erityisesti mobiilialustoilla, koska peleistä täytyy tehdä niin houkuttavia ja toimivia, että ne nappaavat käyttäjänsä heti mukaan. Jos pelillä ei ole alusta lähtien yli neljän tähden arviota sovelluskaupassa, sitä ei moni lähde edes kokeilemaan.

– Työntekijällä, joka käyttää työpaikkansa ohjelmistoa, ei toki ole tätä samaa valinnan mahdollisuutta. Hänkin olisi kuitenkin paljon tyytyväisempi ja tuottavampi, jos ohjelmisto palvelisi häntä yhtä käyttäjäystävällisesti, Ultima toteaa.

Nopea reagointi ja reaaliaikainen vastaaminen jopa miljoonien käyttäjien tarpeisiin ovat siksi nykyään pelialan erikoisosaamisaluetta.

Helpotusta osaajapulaan sensein opastuksella

Zaibatsun markkinointipäällikkö Lari Kemiläinen kertoo, että se, mikä ruohonjuuritasolla erottaa Zaibatsun tyypillisestä ohjelmistotalosta, on tiimin kokoonpano.

– Monialaisuutensa ansiosta parinkymmenen työntekijän Zaibatsu on voittanut tarjouskilpailuissa jopa usean sadan hengen firmoja.

Hän näkee päivittäin, kuinka IT-konsultointibisnes ajautuu enemmän pelkkään CV-shoppailuun.

– Vaatimukset kokemusvuosien osalta ovat usein järjettömiä. Joskus niitä odotetaan tietyn ohjelmiston kohdalla enemmän kuin ohjelmisto on ollut edes olemassa.

CV-shoppailumarkkinat vastaavat huonosti osaajapulaan, joka IT-alalla vallitsee. Siksi Zaibatsu on kehittänyt oman mallinsa vastaamaan ilmiöön. He ottavat taloonsa sisään alan uusia ammattilaisia jo kasvuvaiheessa, koska intohimo peleihin motivoi usein näistä nuorista alansa parhaimmistoa. Moni onkin aloittanut ohjelmistokehityksen harrastuspohjalta jo ala-asteiässä.

Asiakkailleen Zaibatsu tarjoaa seniorien ja junioreiden yhdistelmätiimejä ja kutsuu palveluaan leikkisästi Sensei-malliksi. Käytännön tasolla konsepti on sama kuin klassisessa kisällisopimuksessa.

– Eikä kukaan asiakkaistamme ole ilmaissut tähän tyytymättömyyttä. Juniorimme eivät määritelmästä huolimatta todellakaan ole mitään ummikoita vaan ammattilaisia, joilla on pelikehityksen ansiosta kokemusta poikkeuksellisen haastavista toiminnallisuuksista sekä motivoinnista ja mittaamisesta, jotka ovat keskeisiä elementtejä myös  verkkokaupassa ja digimarkkinoinnissa, Kemiläinen painottaa.

Tarjolla aitoa konsultointia

Kieltämättä hassua, mutta se, mitä käsitteeseen IT-konsultointi ei yleensä yhdistetä, on nimenomaan konsultointi. Yleensä termi on vain hienosteleva synonyymi koodarivuokraukselle. Mutta Zaibatsun tapauksessa tilanne on täysin toinen.

Kemiläinen kertoo, että Zaibatsun tavoite on tarjota asiakasyritykselle harkittuja ratkaisumalleja ja uusia näkökulmia pelkän lapiotyön sijaan. Hän kannustaakin kaikkia IT-ostajia panostamaan mieluummin laadukkaisiin prosesseihin kuin halpoihin alihankkijoihin, joiden jälkien siivoaminen kalliiden konsulttien voimin koituu aina pitkällä aikavälillä kalliimmaksi.

Haku