Digituki parantaa asukkaiden arkea

Helsingin kaupunki tarjoaa maksutonta digitukea pian kolmen vuosikymmenen kokemuksella. Tukea saa sekä kaupungin toimipisteistä että kotiin tuotuna.
TEKSTI JUKKA NORTIO | kuva joona raevuori
Helsingin kaupungin maksuton digituki alkoi vuonna 1994 Kirjakaapeli-kokeiluna, joka laajeni seuraavana vuonna Lasipalatsiin digitaalisten palveluiden kohtaamispaikaksi. Keskustasta toiminta laajeni vuonna 2002 Kontulan Kontupisteelle.
Idea on ollut alusta saakka sama kuin tänä päivänä: asukkaille ilmainen palvelu – nyt jo yli 150 paikassa kuten kirjastoissa, asukastaloissa ja palvelukeskuksissa.
HelsinkiMissio kehittää yhteistyössä kaupungin kanssa kotidigitukea niille ikäihmisille, joiden on vaikea hakea digitukea kodin ulkopuolelta tai mikäli ei ole läheisiä auttamassa digipulmissa.
– Emme jätä ketään yksin digipulmien kanssa, vakuuttaa HelsinkiMission projektikoordinaattori Sirpa Hirvonen.
– Kun vapaaehtoinen digiopastaja menee asiakkaan kotiin, on aikaa kohdata ja kuunnella häntä muissakin asioissa kuin pelkästään digitaalisuuden kanssa. Olemme tunnettuna järjestönä luotettava taho, jonka puoleen on helppo kääntyä, Hirvonen lisää.
Digitukea saatavilla kaikille laitteille ja palveluille
Kaupunki tarjoaa digitukea kaikille, vaikka asiakkaista suurin osa onkin ikäihmisiä.
– Esimerkiksi vieraskieliset ja nuoret voivat tarvita tukea erilaisten digitaalisten palveluiden käytössä, vaikka laitteen käyttö olisikin ennestään tuttua, toteaa Helsingin kaupunginkanslian neuvontapäällikkö Anne Nissinen.
Kodeissa annettavan digituen tarpeet liittyvät ensisijaisesti senioreiden omien laitteiden, kuten älypuhelinten ja tablettitietokoneiden käyttöön. Älytelevisioihin liittyvä opastus on lisääntynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Seniorit tarvitsevat usein apua myös uuden printterin käyttöönotossa ja värikasettien vaihdossa.
Kirjastoissa neuvotaan usein tulostuksessa ja skannauksessa sekä sähköpostin käytössä. Monet myös tarvitsevat tukea vanhojen dokumenttien digitointiin sekä digitaalisten dokumenttien tulostukseen.
Laaja osaajien joukko tukena
Digitukea tarjoaa Helsingin kaupungin tukipisteissä koko joukko osaajia kuten kirjastojen, Helsinki-infon ja asukastalojen työntekijät sekä Enter ry:n vapaaehtoiset. Enter ry:n vertaistukeen voi myös varata ajan, mutta kaupungin työntekijöiden digitukea saa palvelupisteissä ilman ajanvarausta.
Tietoa digituen palveluista saa keskitetysti Helsingin kaupungin verkkosivulta. Kotidigitukea tarvitseva voi täyttää siellä lomakkeen, jonka tiedot ja yhteydenottopyyntö menee suoraan HelsinkiMissiolle.
Helsinki-infolle voi myös soittaa ja kertoa digipulmistaan. Sieltä avun tarvitsija ohjataan oikeaan paikkaan.
Helsingin kaupungilla digitukea annettiin viime vuonna yhteensä 230 000 kertaa ja näistä suurin osa kirjastoissa. Työväenopistossa järjestettiin yli 20 000 digituen opetustuntia. HelsinkiMissiolla puolestaan oli viime vuonna 250 kotikäyntiasiakasta, joista monien luona käytiin useamman kerran.
Oppimisen iloa
Digituen tarkoitus on sekä ratkoa kansalaisten akuutteja ongelmia että rohkaista helsinkiläisiä tutustumaan digitaalisten laitteiden ja palveluiden mahdollisuuksiin.
– Kaupungin tai HelsinkiMission digineuvoja opastaa henkilöä tarttumaan itse ongelmiin. Monet asiakkaamme ovat innoissaan, kun he huomaavat, että he voivat oppia uusia asioita iästä riippumatta, Nissinen kertoo.
Digitaaliset palvelut ja laitteet kehittyvät jatkuvasti ja niin myös digituki.
Helsinki-infon puhelimitse toimiva etädigituki toimii tällä hetkellä niin, että asiakas jättää palvelupyynnön itse verkkosivuilla tai soittaa Helsinki-infoon. Tämän jälkeen asiakkaaseen otetaan yhteys hänelle ilmoitettuna aikana.
– Kehitämme tämän vuoden aikana puhelimitse annettavaa pikaetätukea, josta saa apua heti, kun tarve vaatii. Toinen kehityshanke on digiystäväpalvelu, josta saimme vuonna 2022 hyviä kokemuksia HelsinkiMission ja DNA:n kanssa tehdyssä kokeilussa, Nissinen päättää.
Helsingin maksuton digituki
- Digituki palvelee yli 150 toimipaikassa kuten kirjastoissa, palvelukeskuksissa, työväenopistoissa ja asukastaloissa.
- Tukea on tarjolla myös kotipalveluna ja etädigipalveluna heille, jotka eivät itse pääse käymään kaupungin palvelupisteissä.
- Vuonna 2022 digitukea annettiin yhteensä 230 000 kertaa, suurin osa kirjastoissa.
- HelsinkiMission kanssa yhteistyössä kehitetyllä kotidigituella oli viime vuonna 250 kotikäyntiasiakasta.
- Tietoa digituen palveluista on saatavilla kaupungin verkkosivuilla osoitteessa digituki.hel.fi.
- Omista digipulmista voi myös soittaa Helsinki-infon numeroon 09 310 11111, josta osataan ohjata avun tarvitsija oikeaan paikkaan.