Hyppää sisältöön

Digitalisaatio on kehityksen runsaudensarvi

Digitalisaatio on kehityksen runsaudensarvi

11.04.2023

Datan käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. CSC:n Mikko Kerttula, CEMIS:n Marko Jäntti ja KAMKin Anas Al Natseh luovat uutta bisnestä digitaalisten työkalujen avulla.

Miten yritys voisi hyödyntää dataa ja tekoälyä? Kuinka hankkia rahoitusta liiketoiminnan kasvattamiseen? Tai päästä osaksi kansainvälisiä verkostoja? Kainuussa kysymyksiin vastaa AIKA-ekosysteemi.

TEKSTI helen partti | kuva anu kovalainen


Yrityksellä voi olla idea uudesta tuotteesta tai vaikkapa tarkkaan määritelty tarve mobiilisovellukseen. Omat resurssit eivät kuitenkaan riitä tuotekehittämiseen tai rahoituksen hankkimiseen. Mitä tulisi tehdä: jarruttaa liiketoimintaa vai pyristellä omin voimin eteenpäin?

Kajaanissa ei tarvitse tehdä kumpaakaan. Vuoden alussa käynnistynyt AIKA-ekosysteemi kokoaa yhteisen sateenvarjon alle lukuisia toimijoita, joilla on yhteinen tavoite: johdattaa Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen teknologiayritykset digitalisaation polulle. Kajaani tarjoaa vetovoimaisen ja voimakkaasti kehittyvän toimintaympäristön isoille ja pienille yrityksille sekä osaavalle työvoimalle.

AIKA-ekosysteemin perustajajäsenet Mittaus- ja tietojärjestelmäkeskus (CEMIS), Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) ja Tieteen tietotekniikan keskus Oy (CSC) edustavat teknologisen osaamisen huippua niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Toimijoiden kumppaniverkosto ulottuu Oulun ja Jyväskylän yliopistoihin sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:hen. AIKA-ekosysteemi on myös elimellinen osa Euroopanlaajuista digitalisaatiostrategiaa.

– AIKA-ekosysteemi keskittyy datan ja digin systemaattiseen hyödyntämiseen. Idea ja toimintamalli tulee nimenomaan Euroopan unionista, joka patistaa edistämään digitalisaatiota paikallisesti, tiivistää johtaja Marko Jäntti, CEMIS.

Kajaanissa tehtävää hoitaa arktisen dataälykkyyden ekosysteemi, AIKA DIH – Digital Innovation HUB. Yrityksille yhteys EU:hun tarkoittaa ovien avautumista kotimaan markkinoilta kansainvälisille markkinoille. Kainuun alueelle innovatiivinen toiminta luo talouskasvua, joka näyttäytyy uusina työpaikkoina ja aikaansa seuraavana, elinvoimaisena yritystoimintana.

– Moni yritys luulee, että kotimaan markkinat riittävät omaan liiketoimintaan, mutta ne osoittautuvat nopeasti pieniksi. On kasvettava ulkomaan markkinoille. Me tuemme tässä kasvussa, toteaa johtava liiketoiminnan kehitysasiantuntija Anas Al Natsheh KAMKista.

Yksi tapa luoda uutta bisnestä tai kasvattaa vanhaa tuttua liiketoimintaa on ottaa kunnon niskalenkki digitaalisista työkaluista. AIKA-ekosysteemi auttaa yrityksiä näkemään, miten laaja-alaisesti ja innovatiivisesti data-analytiikkaa, tekoälyä ja superlaskentaa voisi hyödyntää omassa bisneksessä. 

Verkostojen tuki auttaa

Moni yritys yllättyy ottaessaan yhteyttä AIKA-ekosysteemiin. 

– Meidän kauttamme pääsee mukaan kiinnostaviin työpajoihin ja verkostoihin. Autamme tarvittaessa kädestä pitäen rahoitushakemusten teossa ja lähdemme vaikka ELY-keskukseen mukaan sparraamaan. Jos meiltä ei löydy tarvittavaa asiantuntemusta omasta takaa, hankimme sen verkostoistamme,Jäntti kertoo.

Asiakastyytyväisyys ampaisee huippuunsa, kun esimerkiksi vaikealta tuntuva EU-rahoitushakemus saa myöntävän päätöksen. Näin kävi metsäyhtiölle, joka nappasi 70 000 euron tuen digipilottiinsa.

Potkua yritystoimintaan 

AIKA-ekosysteemin palveluvalikoimaan kuuluu suurteholaskennan ulottaminen yritysten käyttöön. CSC:n Kajaanin datakeskuksessa vuonna 2022 käyttöön otetun LUMI-supertietokoneen kansallisesta kapasiteetista on jyvitetty 20 prosenttia suomalaisille yrityksille. 

Suurteholaskennassa ratkaistaan tieteellisesti haastavia ongelmia supertietokoneiden valtavan laskentakapasiteetin avulla. Se tuo yrityksille täysin uudenlaisia tuotekehitys- ja innovaatiomahdollisuuksia. Kapasiteetin myynti on alkanut. 

– Suurteholaskenta ei ole vain suuryritysten yksinoikeus, vaan siitä on hyötyä myös startupeille ja pk-yrityksille. Esimerkkejä startup-käytöstä löytyy muun muassa puheentunnistuksesta, itseohjautuvien laivojen ohjauksesta sekä lääketieteellisten kuvien mallintamisesta. Datan käyttömahdollisuudet ovat siis rajattomat, CSC:n projektipäällikkö Mikko Kerttula luettelee. 

Business Finland tarjoaa pk-yrityksille 30 000–100 000 euron suuruista laskentatukea suurteholaskennan hyödyntämiseen.

AIKA on Euroopan aluekehitysrahaston osittain rahoittama hanke (A78688).

Haku