Digitaalisten innovaatioiden rakennusmestari

Sangre haluaa olla asiakkailleen kuunteleva kumppani, jonka avulla yritykset digitalisoivat tuotteitaan ja palveluitaan. Tavoitteena on tuoda kestäviä vaikutuksia asiakkaan liiketoimintaan teknologian avulla.
TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON KUVA | NIKLAS SANDSTRÖM
Digitaalisia palveluita tuottavan Sangre Oy:n ultramoderneissa työtiloissa Helsingin keskustassa toimitusjohtaja Mikael Koskimaa puhuu intohimoisesti digitalisaatiosta, muutoksesta ja palvelumuotoillun asiakaskokemuksen tärkeydestä. Mutta yhtä omistautunut asialle digitaalisten ratkaisujen asiantuntija on myös silloin, kun vastaan tulee perinteisemmän toimialan yritys, jolla on tarve uudistua.
Kaikilla toimialoilla on tarvetta innovaatioille. Innovointia eivät tee ainoastaan startupit, vaan perinteisillä toimialoilla on hyvin paljon potentiaalia. Innovaatio voi liittyä johonkin tiettyyn osaan yrityksen prosesseja, esimerkiksi asiakasrajapintaan, tai se voi muuttaa koko liiketoimintamallia.
– Monet toimialat jakautuvat muutamaan selkeään voittajaan, ja on paljon häviäjiä. Sellaiset yritykset jotka lähtevät ensimmäisenä haastamaan omaa toimialaansa, saavat etumatkaa kilpailussa. Heillä on suurempi mahdollisuus päätyä voittajaporukkaan.
Haasteet innostavat koko Sangren tiimiä. Erityisesti silloin, kun asiakkaan toimiala ei ole entuudestaan tuttu ja digitaaliset ratkaisut vaativat alan ymmärrystä.
– Kun innovoimme asiakkaamme kanssa digitaalisia ratkaisuja, asiakas tuo syvän ymmärryksen omasta liiketoiminnastaan, ja me puolestamme tuomme pöytään tietämyksemme siitä, miten teknologia voidaan valjastaa kyseisen toimialan käyttöön. Nämä yhdistämällä syntyy innovaatio.
Asiakkaan näkökulmasta innovaatioiden toteuttamista helpottaa, kun on kumppani, joka ymmärtää paitsi teknologian tuomat mahdollisuudet myös rajoitukset, ja sen mitä erilaisten digitaalisten ratkaisujen toteuttaminen vaatii.
Osaaminen käyttöön
Puuttuuko suomalaisyrittäjiltä rohkeutta kehittää digitaalisia palveluja? Koskimaa myöntää, että kyseessä ei ole suomalainen piirre. Enemmänkin kyse on siitä, ettei tiedetä mistä aloittaa. Osittain ongelma johtuu siitä, että monissa yrityksissä innovointi ei varsinaisesti kuulu kenenkään vastuulle, vaan se vaatisi eri liiketoimintaosastojen yhteistyötä. Tähän innovointi usein tyssää.
Koskimaan mielestä yrittäjillä on vahvaa substanssiosaamista, joka syntyy intohimosta omaan toimialaan. Osaamiseen ei välttämättä tarvitsekaan kuulua digitaalisten ratkaisujen mukanaan tuomien etujen syvällistä ymmärrystä, koska sen voi hankkia myös ulkopuolelta.
– Digitiimin ulkoistamisen puolesta puhuu se laaja osaaminen, jonka esimerkiksi meiltä saa. Samalla kertaa saa käyttöönsä niin koodarin kuin palvelumuotoilun ammattilaisenkin. Näiden osaajien rekrytointi ulkopuolelta olisi iso investointi.
Kevyt ja riskitön tapa investoida uuteen digitaaliseen ratkaisuun, palvelumuotoilukonseptiin tai tuotteistamiseen on Business Finlandin tarjoama innovaatioseteli, jonka virallinen toimittaja Sangre on. 5000 euron asiantuntijatyöhön oikeuttavalla innovaatiosetelillä Sangre voi tukea asiakasta esimerkiksi prototyypin luomisessa tai digitaalisen strategian selkeyttämisessä.