Hyppää sisältöön

Digitaalinen omavalvonta tuo arjen helpotusta

Digitaalinen omavalvonta tuo arjen helpotusta

20.10.2022

Tiia Koskela toimii eSmileyn toimistopäällikkönä ja elintarviketurvallisuusasiantuntijana.

Digitaalinen omavalvontajärjestelmä mullistaa ravintola- ja elintarvikealan ruokaturvallisuuden ja vähentää paperien pyörittelyä.

TEKSTI | MOONA LAAKSO   KUVA | KERTTU PENTTILÄ

Käsi ylös kuinka moni ravintola-alan ja ruokateollisuuden toimija käyttää vielä omavalvonnassa paperia ja kynää? eSmiley Oy:n mukaan vain 15 prosenttia markkinasta käyttää digitaalista omavalvontajärjestelmää. Määrä on todella pieni maailmassa, jossa kaikki digitalisoituu vauhdilla. Haaste on se, ettei moni edes tiedä, että digitaalisia, arkea helpottavia ratkaisuja on tarjolla.

– Paperi ja kynä voivat tuntua turvalliselta  vaihtoehdolta, kun niihin on tottunut, mutta kun ottaa käyttöön digitaalisen omavalvontajärjestelmän, huomaa, kuinka kaikki helpottuu, nopeutuu ja moni ongelma ratkeaa, kertoo eSmileyn toimistopäällikkö ja elintarviketurvallisuusasiantuntija Tiia Koskela.

Kaikki yhdestä paikasta

eSmiley on ruokaturvallisuuden saralla Pohjoismaiden johtava ohjelmistotarjoaja, joka tarjoaa digitaalisia palveluja omavalvontaan ja ruokahävikin hallintaan. Asiakkaalle tehdään riskianalyysi, jonka pohjalta luodaan elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukainen omavalvontasuunnitelma. Ruokaturvallisuutta koskevia tarkastuksia ei enää tarvitse stressata, sillä digitaalisen omavalvontajärjestelmän ansiosta alan vallitsevat säännökset tulevat noudatetuiksi.

– Järjestelmän etuna on läpinäkyvyys. Toisin kuin papereita täytellessä, kaikki löytyy keskitetysti yhdestä paikasta ja tehdyt merkinnät on helppo tarkistaa, mikä nostaa ruokaturvallisuuden tasoa.

Jätelain muutoksen myötä ruoka-alan toimijoilta vaaditaan myös entistä tarkempaa huomiota ruokahävikin syntyyn. eSmiley on kehittänyt ratkaisun ruokahävikin hallintaan ja vähentämiseen. Työkalussa on eri tasoja, ja omavalvontajärjestelmän asiakkaille starttitaso kuuluu pakettiin. Muille asiakkaille eSmiley tarjoaa 90 päivän maksuttoman kokeilujakson.

– Kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisempia ja kiinnostuneempia hävikin vähentämisestä. Digitaalisen ratkaisun avulla toimija voi käyttää dataa asiakasviestinnässä ja brändin luomisessa, jossa vastuullisuus on yhä merkittävämmässä roolissa.

Vähemmän manuaalista työtä

Palvelun myötä paperien pyörittäminen jää historiaan, mutta myös uusien työntekijöiden perehdytys helpottuu, kun järjestelmä ohjaa ja neuvoo tehtävissä toimenpiteissä.

– Jatkuvasti päivittyvä viikoittainen tehtävälista muistuttaa mitä toimenpiteitä pitää milloinkin tehdä. Kaikki on järjestelmässä, eikä samalla tavalla muistin varassa.

Myös johto voi reaaliajassa seurata, miten omavalvontaa suoritetaan. Se auttaa etenkin, kun toimipaikkoja on useita. Räätälöitävä järjestelmä soveltuu pienistä kahviloista ravintolaketjuihin, päivittäistavarakauppoihin ja isoihin ruokateollisuuden toimijoihin. 

– Ennen kaikkea järjestelmä nopeuttaa työskentelyä, jolloin työntekijöille jää enemmän aikaa oleelliseen eli hyvän ruuan tekemiseen ja tarjoamiseen asiakkailleen.

Haku