Hyppää sisältöön

Digipalvelu tekee joukkoliikenteestä helppokäyttöistä

Digipalvelu tekee joukkoliikenteestä helppokäyttöistä

24.10.2023

Asiakkuusjohtaja Katja Saarijärvi uskoo, että yhdistämällä kaupunkien, toimittajien ja alihankkijoiden voimat tuotetaan parempia joukkoliikennepalveluita tehokkaammin.

Waltti-järjestelmän takana on joukko yhteistyölle ja teknologian hyödyntämiselle omistautuneita kaupunkiseutuja. Yhtenäinen lippujärjestelmä yhdistää kaupunkien joukkoliikenteen. 

TEKSTI JENNI VALTARI | kuva JOONA RAEVUORI

Valtakunnallinen Waltti-järjestelmä on hyvä esimerkki siitä, miten digitaalinen palvelu vaikuttaa päivittäin satojen tuhansien kaupunkilaisten liikkumiseen. Kahdenkymmenen kaupunkiseudun alueella toimiva yhtenäinen lippujärjestelmä helpottaa joukkoliikenteen käyttöä. 

– Joukkoliikennettä tukevat parhaiten matkustajan näkökulmasta luodut asiointiprosessit. Tuomme monenlaisia tapoja hankkia lippu joukkoliikenteeseen: matkalipun voi ostaa kännykällä, matkan maksaa lähimaksulla tai matkakortin ladata verkkokaupassa, kertoo Waltti Solutions Oy:n asiakkuusjohtaja Katja Saarijärvi

Kattavan lippu- ja ostokanavavalikoiman lisäksi Waltti tarjoaa matkustajille tietoa ennen matkaa ja sen aikana muun muassa reittioppaiden ja pysäkkinäyttöjen kautta.

– Vaikka joukkoliikenteen käytön ydin on pysynyt vuosikymmeniä samana, nykyteknologian avulla pystymme tarjoamaan parempia palveluita käyttäjille. Emme halua, että matkustaja joutuu käyttämään monia eri applikaatioita tai salasanoja. Sama pätee joukkoliikennettä järjestävien kaupunkien suuntaan. Teemme työkaluja, jotta he pystyvät tuottamaan mahdollisimman helppokäyttöistä joukkoliikennettä.

Saarijärven mukaan ytimessä ovat helppous, nopeus ja kustannustehokkuus. Niihin päästään vain oikealla asiakasymmärryksellä ja aidolla kiinnostuksella tekemiseen. 

– Walttia kehitetään järjestelmätoimittajien taitavasti orkestroituna yhteistyönä, johon joukkoliikenteen asiantuntemus ja käytännön kokemus tuovat merkittävää hyötyä.

Toimiva palvelu luodaan yhdessä

Waltti Solutions Oy:n omistaa 23 kaupunkia tai kuntayhtymää aina Helsingin seudun liikenteestä Tornioon saakka, ja Waltin palveluita käyttävät omistajat. Yritys sai alkunsa vuonna 2013 Liikenneviraston aloitteesta käynnistetyllä ”Piletti”-hankkeella, jonka tavoitteena oli yhtenäistää joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmää ja samalla nostaa joukkoliikenteen käyttöastetta.

– Vahvuutemme on yhdessä tekeminen. Kun yhdistämme kaupunkien, toimittajien ja alihankkijoiden voimat, pystymme tuottamaan parempia palveluita tehokkaammin, kuin kukin yksin. Koska Waltti on yhteisöllinen hanke, saamme myös ideoita ja palautetta laajalta rintamalta ympäri Suomea. Monipuolinen näkökulmien kattaus on voimavara palvelunkehityksen näkökulmasta.

Saarijärven mukaan on tärkeää, että kaupungit keskustelevat keskenään. 

– Mitä enemmän kaupunkeja on mukana, sitä enemmän resursseja on käytettävissä ja voimme keskittyä palveluiden parantamiseen ja innovaatioihin, jatkaa Saarijärvi. 

Erilaisia palvelukokonaisuuksia muuttuviin asiakastarpeisiin 

Vaikka Waltti-kortti on näkyvin palvelunosa, Waltti Solutions Oy tarjoaa joukkoliikenteeseen kaupungeille ja liikennepalveluita järjestäville tahoille myös räätälöityjä palvelukokonaisuuksia. 

Yrityksen palveluihin kuuluvat muun muassa Waltti-lippu- ja maksujärjestelmän ylläpito ja kehittäminen, verkkokaupan, mobiilipalveluiden ja lähimaksamisen kehittäminen kuluttaja-asiakkaille sekä yrityksille Waltti-työmatkaetu. 

– Meille on tärkeää, että Waltti-yhteisö tuottaa jäsenilleen digitaalisten ratkaisujen lisäksi lisäarvoa asiantuntijuuden jakamisen myötä. Yhdessä tekeminen ja avoin vuoropuhelu ovat avaimia parempaan ja vetovoimaisempaan joukkoliikenteeseen.

Haku