Hyppää sisältöön

Digialusta tarjoaa uusia vaihtoehtoja sijoittamiseen

Digialusta tarjoaa uusia vaihtoehtoja sijoittamiseen

22.02.2022

Invesdor Oy:n toimitusjohtaja Lasse Mäkelä kertoo, että digitaalisen palvelun avulla sijoittaminen onnistuu helposti vaikka kotisohvalta.

Invesdor tunnetaan pohjoismaisten kasvuyritysten rahoittajana. Yhtiön digitaalisen palvelun kautta voi pian sijoittaa myös Euroopan saksankielisen alueen vakavaraisiin keskisuuriin yrityksiin.

TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN KUVA | JOONA RAEVUORI

Invesdor yhdistyi keväällä itävaltalaisen Finnestin kanssa. Finnestin digitaalinen joukkorahoitusalusta on suunnattu keskisuurille yrityksille, jotka toimivat saksankielisessä Euroopassa ja Slovakiassa sekä Kroatiassa.

– Yhdistymällä Finnestin kanssa voimme tarjota suomalaisille sijoittajille yritysten osakkeiden lisäksi myös joukkovelkakirjalainoja. Samalla laajennamme palvelumme maantieteellistä kattavuutta syvemmälle Keski-Eurooppaan, Invesdor Oy:n toimitusjohtaja Lasse Mäkelä kertoo.

Itävaltalainen Finnest on kasvanut saksankielisen Euroopan johtavaksi alustaksi vakavaraisten, keskisuurten yritysten lainarahoituksessa. Alustan yritykset ovat toimineet vähintään kymmenen vuotta ja pyörittävät minimissään kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa.

Toimijoiden yhdistymisen ensimmäisenä konkreettisena tuloksena Invesdor valmistelee parhaillaan rahoituskierrosta tunnetulle itävaltalaiselle hotelliketjulle, jonka liikevaihto on noin 180 miljoonaa euroa. Invesdorin on myös tarkoitus julkaista kyseinen rahoituskierros alustallaan ensi vuoden puolella.


Suuret riskit ja suuret odotukset

Invesdorin digitaalinen alusta avaa kaikenlaisille sijoittajille mahdollisuuden enkelisijoittamiseen. Siihen ei tarvita mittavia summia tai suurta omaisuutta. Minimisijoitukset alkavatkin vain muutamasta sadasta eurosta.

Kasvuyrityksiin sijoitettaessa riskit riippuvat monesta eri tekijästä. Yksi suurimmista on tietenkin se, kuinka pitkälle sijoituksen kohteena oleva yritys on edennyt omassa kasvussaan. 

– Listaamattomiin yrityksiin sijoittaessa riskit ovat suuret. Riskien pienentämiseksi sijoitukset kannattaakin hajauttaa useaan yritykseen. Lisäksi suosittelemme hajautusta muihinkin sijoitusmuotoihin, jolloin listaamattomien yritysten osuus sijoitussalkussa tulisi olla noin viidestä kymmeneen prosenttia, Mäkelä neuvoo.

Sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman yrityksen ajautuessa konkurssiin. Vastapainona on sen sijaan mahdollisuus korkeisiin tuottoihin, kun sijoituksen kohteena oleva yritys listautuu pörssiin tai isompi yritys ostaa sen.

Enkelisijoittamisessa tuottojen arviointi on hankalaa, koska ne voivat vaihdella nollasta jopa satoihin prosentteihin. 

– Enkelisijoittamisen tuotoista on vain vähän tutkittua tietoa. Tietämäni harvojen analyysien mukaan tuotot ovat keskimäärin noin 20–25 prosenttia, mikäli sijoitukset on hajautettu tehokkaasti. Matka kasvuvaiheesta tuottoihin saattaa kuitenkin kestää pidemmän aikaa, eikä listaamattomista yrityksistä usein saa tuottoa lyhyellä tähtäimellä, Mäkelä jatkaa.


Vastuullista sijoittamista

Mäkelän mukaan Invesdor haluaa osallistua paremman Euroopan ja paremman maailman rakentamiseen. 

Yhtiö tarjoaa kanavan, jonka kautta asiakkaat voivat vastuullisen sijoittamisen avulla edistää isojen yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemista. Niitä tarjoavat esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta, vähäpäästöinen energiantuotanto ja kiertotalouden kehittäminen.

– Uskomme, että innovaatiot tapahtuvat usein pk-sektorin yrityksissä. Autamme kasvuyrityksiä, joiden suurimpana ongelmana lähes poikkeuksetta on rahoituksen järjestäminen, Mäkelä toteaa.

Haku