Hyppää sisältöön

Chaplinin ajaton klassikko saapuu Mikkeliin

Chaplinin ajaton klassikko saapuu Mikkeliin

7.09.2023

Näyttelijä Juha Pulli muistuttaa yleisölle, että Mikkeliin on pääkaupunkiseudulta vain reilun parin tunnin junamatka.

Mikkelin Teatteri tekee historiaa esittämällä Charlie Chaplinin Diktaattori-elokuvan näytelmäversion Suomen kantaesityksen.

TEKSTI LIISA JOENSUU | kuva ANNA-KATRI HÄNNINEN

Syyskuun viimeisenä päivänä Mikkelin Teatterin lavalla nähdään ensi-ilta, joka lupaa suurta herkkua niin syys- kuin kevätkaudeksi. Riemukas komedia tulvii paitsi kielellisiä vitsejä myös piikikästä poliittista satiiria, jonka ajankohtaisuus kylmää. Vuonna 1940 ilmestynyt Diktaattori-elokuva viittasi selkeästi Hitleriin ja natsi Saksaan ja herätti ilmestyessään voimakkaita reaktioita, jopa esityskieltoja. Vaikka näytelmäversiossakin liikutaan historiallisella kentällä, sanoma puree yhä ja löytää kohteensa tänäkin päivänä. 

– Diktaattori on ajankohtainen missä ajassa tahansa. Aina tulee olemaan valtansa sokaisemia johtajia, jotka pyrkimyksissään aiheuttavat ihmisille ja kansakunnille ongelmia, muistuttaa pääosan esittäjä, näyttelijä Juha Pulli.

Pullilla on näytelmässä kaksoisrooli. Hän esittää sekä diktaattori Adenoid Hynkeliä että aivan tämän näköistä, muistinsa menettänyttä juutalaista parturia. Loppukohtaukseen mennessä henkilöt sekoittuvat, ja parturi päätyy puhumaan suurille kansanjoukoille. Hän ei puhukaan totalitaristisen johtajan tavoin, vaan inhimillisyyden, veljeyden ja hyvyyden puolesta.

Kaksoisrooli vaatii tarkkaa sekuntipeliä 

Mikkelissä on odotettavissa vilkkaiden tapahtumien näytelmä, jossa kuljetaan nokkelasti sanaillen milloin sotatantereella, milloin diktaattorin palatsissa tai juutalaiskorttelissa. Elokuvan tuominen näyttämölle vaatii niin ohjaaja Veijo ”Snoopi” Sireniltä kuin koko työryhmältä suurta luovuutta.  Yhdeksän näyttelijää luovat illuusion taisteluista ja muista joukkokohtauksista. Heitä tukee toivon mukaan suurilukuinen yleisö, sillä se toimii ”kansana”, jolle esimerkiksi pontevia puheita kohdistetaan. 

Diktaattori on ajankohtainen missä ajassa tahansa.

Juha Pulli kertoo myös kookkaiden lavasteiden liikuttelun vaatineen pieneltä henkilökunnalta yhteen hiileen puhaltavaa otetta. Jotta kohtaukset etenisivät sulavasti, näyttelijät siirtelevät lavasteita ja tarpeistoja kuin ohimennen. Esitys vaatii kaikilta sekunnintarkkaa ajoitusta. Erityisen kovilla on Juha Pulli itse kaksoisroolissaan, sillä pukujen vaihdon on tapahduttava lennosta.

– Kahden tarinan kuljettaminen yhtä aikaa vaatii tarkkuutta ja hyppäämistä tarinasta toiseen nopealla tahdilla. Voimansa tunnossa oleva Hynkel ja viaton parturi vuorottelevat kohtauksissa kymmeniä kertoja. Hynkel on aktiivinen, johtaa kohtauksia ja vie tarinaa eteenpäin. Parturi on rauhallisempi hahmo ja ajautuu tilanteisiin, Pulli kuvailee.

Lämmin vastaanotto

Vierailevana helsinkiläisenä näyttelijänä Pulli katselee Mikkelin Teatteria tuorein silmin. Hän kertoo työryhmän ottaneen hänet avosylin vastaan ja tunnelman olevan todella lämmin. 

– Harjoituksissa kaikki näyttelijät ovat päässeet ideoimaan, mitä kaikkea lavalla voisi tapahtua. Porukka on osaavaa, idearikasta ja kunnianhimoista. Mikkeli saa olla teatteristaan ylpeä, Pulli kehaisee. 

Diktaattorin teatteridramatisointi on tanskalaisen Nikolaj Cederholmin käsialaa. Tekstin on kääntänyt suomeksi Aino Piirola. Näytelmän toisessa pääosassa vierailee Herringiä esittävä näyttelijä Aapo Oranen. Muut näyttelijät ovat Mikkelin Teatterin omaa väkeä.

Haku