Bitcoinista on tulossa kultaa harvinaisempi hyödyke

Louhinnan lähestyvä puolittuminen ja finanssikriisin uhka vahvistavat kryptovaluutta Bitcoinin asemaa sijoituskohteena. Prasos Oy:n uusi palvelu tekee kryptovaluuttoihin sijoittamisesta kätevämpää kuin aiemmin.
TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | MIKKO KUPARINEN
Bitcoinin kurssi on viime vuosina liikkunut vauhdilla niin ylä- kuin alamäkeenkin. Kryptovaluuttavälittäjä Prasos Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja varatoimitusjohtaja Henry Brade ei ole tilanteesta kuitenkaan huolissaan. Bitcoin on toki korkean riskin sijoituskohde, mutta pitkän tähtäimen sijoittajan näkökulmasta suurimman kryptovaluutan tulevaisuus näyttää valoisalta.
Bitcoinin suosiota tulee kasvattamaan erityisesti louhintamäärän puolittuminen ensi keväänä. Bitcoinia on olemassa yhteensä vain 21 miljoonaa kappaletta, joista on ainoastaan noin kolme miljoonaa kappaletta enää louhimatta.
– Ensi vuoden jälkeen Bitcoin on jo kultaakin niukempi hyödyke. Valuutan louhinta on puolitettu aiemmin kahteen otteeseen ja molempia kertoja on seurannut voimakas kurssinousu. Niin saattaa käydä nytkin, Brade kertoo.
Osa sijoittajista epäilee Bitcoinin selviytymistä seuraavasta talouskriisistä. Brade puolestaan uskoo sen olevan vahvoilla juuri erilaisten kriisien ja katastrofien iskiessä.
– Bitcoin korreloi huonosti useimpien sijoitusmuotojen, kuten esimerkiksi osakkeiden ja muiden valuuttojen kanssa. Pitäisinkin sitä varsin hyvänä tapana hajauttaa sijoitussalkkua. Bitcoin voi myös toimia kriisitilanteissa kullan kaltaisena turvasatamasijoituksena, Brade pohtii.
Viimeisen vuoden aikana Bitcoinin dominanssi kryptovaluutoissa on kasvanut selvästi, ja se on myös syönyt jalansijaa muilta isoilta kryptovaluutoilta. Suurimpia kärsijöitä kehityksessä ovat kuitenkin olleet kaikkein pienimmät kryptovaluutat.
Toimilupa ensimmäisenä
Bitcoineista voi käydä kauppaa kansainvälisten kryptovaluuttavälittäjien verkkopalveluissa. Prasoksen Coinmotion -palvelussa asiakkaat voivat tehdä välittömiä osto- ja myyntitoimeksiantoja tai rajahintatoimeksiantoja Bitcoin -, Litecoin -, Ethereum -, XRP – ja XLM -kryptovaluutoista. Coinmotionista voi myös tulostaa verottajaa varten tarkan raportin, josta näkyvät kaikki toimeksiannot.
– Coinmotionissa voi tehdä ostoja minimissään 10 eurolla ja sijoitettavan summan voi hajauttaa useamman kryptovaluutan hankintaan. Ostot on myös mahdollista automatisoida esimerkiksi kerran kuukaudessa tapahtuviksi. Säilytyksestä emme peri maksua. Bitcoinin kurssi voi lyhyellä aikavälillä elää paljonkin, joten ostojen ajallinen hajauttaminen on järkevää, Brade kertoo.
Coinmotionissa voi säilyttää kryptovaluuttoja samalla tavoin kuin osakkeita arvo-osuustilillä. Osto- ja myyntitoimeksiantojen välityskomissio on 1–2 prosenttia ostovolyymistä riippuen.
Bitcoin voi toimia kriisitilanteissa kullan kaltaisena turvasatamasijoituksena.
Useimmilla kryptovaluuttavälittäjillä ei ole maksulaitostoimilupaa, mikä tuo rajoitteita niiden toimintaan. Prasos sai maksulaitostoimiluvan tänä vuonna ensimmäisenä suomalaisena ja kolmantena eurooppalaisena välittäjänä.
– Meille myönnetyn maksulaitostoimintaluvan myötä olemme pystyneet kehittämään muun muassa pankkiyhteyksiämme. Sen ansiosta asiakas pystyy nyt siirtämään Coinmotion-tililleen viiveettä ja ilman kuluja jopa 5000 euroa Paytrailin avulla. Aiemmin viiveettömät siirrot onnistuivat ainoastaan luottokortilla ja siirrosta aiheutui asiakkaalle neljän prosentin kulu, Brade kertoo.
Maksaminen helpottuu
Bitcoinit ovat luonteeltaan superlikvidejä, eli niiden ostaminen ja myyminen on helppoa. Ostosten maksaminen kryptovaluutalla on ollut kuitenkin hankalaa.
– Viime vuonna käyttöönotettu, turvallinen ja helppokäyttöinen salamaverkko – Lighting Network – tulee lähivuosina tuhatkertaistamaan Bitcoineilla tehdyt transaktiot. Verkkoa voidaan käyttää yksinkertaisella mobiilisovelluksella ja maksamisesta syntyvät kulut ovat erittäin pienet. Salamaverkon käyttö yleistynee siinä vaiheessa, kun markkinoille saadaan toimiva käyttöliittymä vähittäiskaupoille, Brade ennustaa.