Hyppää sisältöön

Biohajoavista ainesosista tehty metalliruuvi hajoaa elimistöön

Biohajoavista ainesosista tehty metalliruuvi hajoaa elimistöön

28.02.2022

Tampereen Hervannassa päämajaansa pitävä, biohajoavia implantteja valmistava Bioretec Oy työllistää Suomessa reilut 20 henkeä.

Tamperelainen Bioretec tuo markkinoille biohajoavasta magnesiumseoksesta valmistetut kompressioruuvit, joita käytetään murtumien hoidossa perinteisten metalliruuvien tavoin.


TEKSTI | VIRPI EKHOLM   KUVA | EINO ANSIO

Biohajoava magnesiumruuvi näyttää aivan tavalliselta metalliruuvilta. Luuhun asennettuna se kuitenkin hajoaa hiljalleen elimistön luonnollisiksi aineiksi ja tilalle muodostuu uutta, tervettä luuta.

Kyseessä on aivan uudenlainen, magnesiumseoksesta valmistettu biohajoava implantti, jonka tamperelainen Bioretec Oy on tuomassa markkinoille ja terveydenhuollon käyttöön todennäköisesti vuoden 2021 aikana.

– Ruuvi on valmistettu ihmiskehon luonnollisista ainesosista, eli magnesiumista, kalsiumista ja sinkistä. Se ei aiheuta elimistössä mitään hylkimisreaktioita ja on turvallinen käyttää, Bioretecin toimitusjohtaja Timo Lehtonen kertoo.

Markkinoilla on tähänkin saakka ollut biohajoavia, polymeereistä valmistettuja implantteja, joita on voitu käyttää luunmurtumien korjausleikkauksissa. Ne eivät ole kuitenkaan soveltuneet sellaisten luiden korjaamiseen, joihin kohdistuu merkittävää voimaa ja kuormitusta.

Bioretec Oy:n magnesiumseoksesta valmistetut implantit ovat yhtä lujia kuin titaani- ja teräsruuvit. Suurin etu verrattuna perinteisiin metalliruuveihin on, että niitä ei biohajoavina tarvitse poistaa.

– Erityisesti tästä on hyötyä lapsilla, joiden luut vielä kasvavat ja kehittyvät. Heiltä perinteiset metalli-implantit joudutaan lähes aina poistamaan uudessa leikkauksessa, koska ne häiritsevät luun paranemista ja kasvua.

Bioretec Oy:n tarina alkoi jo 2000-luvun alussa, jolloin alan pioneeri, biomateriaalitekniikan professori Pertti Törmälä perusti yrityksen keksintöjensä kaupallistamiseen.

Biohajoavia implantteja valmistava yritys pitää päämajaansa Tampereen Hervannassa, josta tuotteet lähtevät sairaaloihin ympäri maailmaa. Noin 90 prosenttia tuotteista menee vientiin.

– Jakelua on tällä hetkellä noin 40 maassa. Myymme tuotteita esimerkiksi Etelä-Amerikkaan, Yhdysvaltoihin, Eurooppaan, Kiinaan ja Venäjälle, Lehtonen luettelee.

Yritys työllistää Suomessa reilut 20 henkilöä, joista noin puolet työskentelee tuotannossa. Lehtonen itse aloitti toimitusjohtajana vuoden 2019 maaliskuussa. Sitä ennen hän ehti työskennellä 20 vuotta erilaisissa materiaalikehityksen tehtävissä.

– Meillä on erittäin hyvä ja pätevä tiimi, jota ilman menestys ei olisi mahdollista, Lehtonen kiittelee.

Yritysosto Itävallasta

Viime keväänä Bioretec osti Itävallasta BRI.Tech-nimisen yrityksen, joka oli kehittänyt biohajoaviin implantteihin soveltuvan, patentoidun magnesiumseoksen.

Uutta materiaalia testataan parhaillaan kliinisessä tutkimuksessa, johon osallistuu luunmurtumista kärsiviä potilaita.

– Kliinisen tutkimuksen tulokset valmistuvat ensi syksynä, jonka jälkeen haemme tuotteelle myyntilupaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ensimmäiset tulokset ovat olleet lupaavia: kaikki potilaat ovat parantuneet ilman mitään haittavaikutuksia, Lehtonen paljastaa.

Aluksi uutta implanttimateriaaliteknologiaa sovelletaan kompressioruuveissa, joita käytetään nilkan, säären ja varpaiden alueen murtumissa. Myöhemmin käyttöaiheita on tarkoitus laajentaa muidenkin luunmurtumien hoitoon.

Huikea markkinapotentiaali

Lehtosen mukaan uusien magnesiumpohjaisten implanttien markkinapotentiaali on huikea. Kenelläkään muulla maailmassa ei ole vielä vastaavaa biometalliteknologiaa, jossa käytettäisiin elimistölle täysin luonnollisia ainesosia.

Tuotteen taustalla on tieteellinen asiantuntijaryhmä, joka koostuu arvostetuista lääkäreistä ja terveydenhuollon ammattilaisista.

– Haluamme kehittää juuri oikeanlaisia tuotteita, joille on todellinen lääketieteellinen tarve, Lehtonen perustelee.

Yksi suuri etu magnesiumpohjaisilla implanteilla on, että niiden käytettävyys on samanlaista kuin perinteisillä metalli-implanteilla. Leikkauksen aikana ei tarvita poikkeavia leikkaustekniikoita tai instrumentteja. Se näkyy leikkausajassa, jossa jokainen minuutti maksaa.

Yhteiskunnalle biohajoavat implantit tuovat huomattavat säästöt, koska uusintaleikkauksia tarvitaan aiempaa vähemmän. Lisäksi lapset ja heidän perheensä säästyvät turhilta, raskailta leikkaustoimenpiteiltä.

– Yrityksenä haemme totta kai myyntiä ja kasvua, mutta samalla haluamme parantaa erityisesti lasten ja perheiden elämänlaatua, Lehtonen kiteyttää.

Haku