Hyppää sisältöön

Betonipumppaus sähköllä säästää ympäristöä ja korvia

Betonipumppaus sähköllä säästää ympäristöä ja korvia

7.03.2023

Betonipumppaus Laatikainen Oy on investoinut vähäpäästöisiin ja vähä-äänisiin pumppuautoihin – ensimmäisenä Suomessa.

Uusissa hybridimallisissa betonipumppuautoissa on valinnanmahdollisuus, sillä niiden käyttövoimana on sekä polttomoottori että sähkömoottori.

TEKSTI | MARJA HAKOLA   KUVA | PATRIK PESONEN

Rakentaminen ja rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Jotta Suomi pystyisi saavuttamaan kansalliset ja kansainväliset ilmastotavoitteensa, on myös rakennussektorin päästöjä vähennettävä. Näissä talkoissa haluaa olla mukana myös betonialan konkari, vuonna 1997 perustettu Betonipumppaus Laatikainen Oy.

– Yhtiömme periaatteisiin on aina kuulunut joustavuus, asiakkaan kuuleminen ja pyrkimys erottua muista. Investoimalla sähköllä toimiviin pumppuautoihin vahvistamme näitä tavoitteita, sanoo myyntipäällikkö Juuso Siitonen Betonipumppaus Laatikaiselta. 

Betonipumppauksella aloittanut yritys laajensi toimintaansa vuonna 2020, jolloin syntyi neljä yritystä käsittävä kokonaisuus, BPL Group. Yhtiö tarjoaa monipuolisia betoniin liittyviä palveluita aina myynnistä kuljetukseen ja valutöihin. Lisäksi yhtiö toteuttaa erilaisia maanrakennusurakoita. Pääkaupunkiseudun lisäksi yhtiö toimii Hämeenlinnan, Tampereen ja Jyväskylän talousalueilla. 

Vihreämpää rakentamista

Julkisille rakennushankkeille on jo nyt olemassa vapaaehtoisia suosituksia, joilla pyritään ympäristöystävällisempään rakentamiseen.

– Rakennuttajat, valtio ja isot kaupungit sekä isot rakennusliikkeet tiedostavat hyvin vähähiilisen rakentamisen tärkeyden. Me haluamme olla valmiina ja vastata markkinoiden kysyntään. Sähköistämällä konekantaamme voimme tarjota asiakkaalle mahdollisuuden vähentää hiilijalanjälkeään.

Perinteisesti toimivia ratkaisuja ei ole unohdettu, vaan ne ovat myös edelleen laajasti käytössä.

– Uusien koneiden ansiosta pumppauksen työmaalla voi tehdä sähköllä tai polttoaineella. Sähkökäytöstä dieselkäyttöön – tai päin vastoin – voi vaihtaa koska tahansa: betonin pumppaus sujuu yhtä helposti molemmilla tavoilla.

Sähkötilassa työskentely on Siitosen mukaan yksinkertaista: kuljettaja ajaa koneen työmaalle, laittaa sen parkkiin ja sammuttaa moottorin. Sitten hän yhdistää pumpun kaapelilla sähköpääkeskukseen – ja pumppaus voi alkaa. 

Uusilla koneilla melutaso voidaan lähes puolittaa

Voimakkaan sähkömoottorin ansiosta pumppausteho voi olla jopa 100 kuutiota betonia tunnissa. Paikallisesta sähköntuotannosta riippuen hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää jopa sata prosenttia.

Toistaiseksi hybridiautot tarvitsevat verkkovirtaa, joten toiminta on mahdollista vain suuremmilla työmailla. Kun akut tulevat kuvaan mukaan, voidaan ympäristöä säästävää pumppausta hyödyntää myös pienemmissä rakennuskohteissa.

Sähköllä pumppaaminen tarkoittaa myös huomattavasti vähemmän melua: uusien koneiden avulla melutaso voidaan lähes puolittaa.

– Tästä on iloa etenkin silloin, rakentaminen tapahtuu asutuilla alueilla tai ilta-aikaan. Vähä-äänisyys ja saasteettomuus on tärkeää myös silloin, kun töitä tehdään maan alla tai tunneleissa.

Haku