Hyppää sisältöön

Betonifirmasta kasvoi monen alan asiantuntija

Betonifirmasta kasvoi monen alan asiantuntija

25.01.2022

Vankalla kokemuksella toimiva Betonipumppaus Laatikainen kykenee pumppaamaan betonia jopa yli kilometrin päähän betoniautosta.

Seppo Laatikaisella on 25 vuoden kokemus yrittäjyydestä. Tuona aikana Betonipumppaus Laatikainen Oy on kasvanut 50 henkilöä työllistäväksi toimijaksi ja tekee yhä uusia aluevaltauksia.

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Betonin kuljetukseen ja pumppaukseen liittyvää kalustoa seisoo suuren hallin liepeillä Nurmijärven Karhunkorven teollisuusalueella. Yksi kuljetusautoista työntyy ulos hallin sisältä ja lähtee töihinsä.

25 vuotta sitten yrittäjä Seppo Laatikainen pyöritti yritystään samaisella teollisuusalueella yksin. Hän aloitti vuonna 1997 tekemällä betoninkuljetusta ja -pumppausta alihankintatyönä entiselle työnantajalleen, jonka palveluksesta joutui lopulta irtautumaan terveydellisistä syistä. 

— Aluksi kalustolle ei ollut edes hallitilaa, vaan hommat hoituivat niin sanotusti kuusen alla, Laatikainen muistelee vaatimatonta alkua.

Kun töitä riitti ja tilauksia sateli, Laatikainen palkkasi ensimmäisen työntekijän 1999, hommasi lisää kalustoa ja hankki läheisestä kiinteistöstä 2001 pienen hallin ja vähin erin siihen lisätilaa. Vuonna 2004 yritykseen tuli töihin alalla jo aiemmin toiminut innokas nuori mies Juuso Siitonen, josta tuli yhtiön osakas 2007.

Koko vuosituhannen ensimmäinen kymmenluku oli yritykselle voimakasta kasvua. Sillä oli työntekijöitäkin jo 15, mutta sitten tapahtui katastrofi.

Tuhkasta noustiin jaloilleen

Seppo Laatikainen huokaisee, nojaa tuolin selkämykseen ja pitää tauon. Asia on edelleen vaikea. 

– Talvella 2011 tulipalo vei toimitilat ja suurimman osan kalustoa. Silloin tuntui, ettei sellaisesta vastoinkäymisestä voi selvitä, mutta jotenkin siitäkin lopulta noustiin jaloilleen, Laatikainen muistelee.

Yritykseltä kesti vuoden päivät saattaa toiminta onnettomuutta edeltäneelle tasolle. Aluksi turvauduttiin vuokrakalustoon, koska omasta oli jäljellä vain kolmasosa. Kun tilanne alkoi näyttää valoisammalta, tuli aika etsiä korvaavia tiloja.

— Lähellä entistä paikkaa, samalla Karhunkorven teollisuusalueella, oli tontti vapaana ja rakensimme sille nykyiset halli- ja toimistotilat, Laatikainen kertoo.

Nykyään yhtiöllä on käytössä osuus myös naapurihallista ja naapurilta hankittu tontti, jonne suuntautuu tilojen laajentamisaikeita.

Yhteistyö siivittänyt kasvua

Toiminnan laajentaminen oikeille liiketoiminta-aloille on ollut yrityksen kasvun salaisuus. Sitä on siivittänyt omistajien saumaton yhteistyö, jossa Juuso toimii ideanikkarina ja Seppo pitää ohjat käsissä.

Vuonna 2013 yritys osti betonilattiafirman liiketoiminnan ja sen mukana osaavan henkilökunnan. Kolme vuotta myöhemmin ryhdyttiin sattuman kautta tarjoamaan myös maanrakennusurakointia.

Liiketoimintoja varten muodostettiin vuonna 2020 BPL Group, johon kuuluvat emoyhtiön Betonipumppaus Laatikaisen lisäksi Lattia Laatikainen, Laatikainen Infra ja Betoni Laatikainen. Infraan tuli viime vuonna vetomieheksi ja osakkaaksi pitkän linjan ammattilainen Juha Matsi.

Palveluita tarjotaan kaikenkokoisille työmaille eteläisessä Suomessa mukaan lukien Häme, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Kaakkois-Suomi. Kauempanakin yritys on käynyt tekemässä tietynlaista erikoisosaamista vaativia urakoita.

Pitkälle ja korkealle

Betonipumppaus ja perustyömaat muodostavat suurimman osan tilauksista, mutta kalustolla kyetään työskentelemään myös vaativissa olosuhteissa poikkeuksellisen pitkälle ja korkealle. 

— Vastikään suoritimme urakan, jossa betoni pumpattiin 1,1 kilometrin päähän betoniautosta.

Pumppuautojen puomien pituus vaihtelee 24 metristä 62 metriin. Jälkimmäinen kuuluu Suomen pisimpiin. Kalustoon kuuluu myös saumapumppuja ja tornipumppauskalustoa. Pumppuautoja on käytössä 15 ja kuljetusautoja 11. 

Betonipumppaus Laatikaisen referenssiluettelo on niin kattava, että siitä voi tässä mainita vain tuoreimpia esimerkkejä: Kauppakeskus Redin tornit, Raide-Jokerin työmaa, Kanta-Hämeen keskussairaalan rakennustyömaa Hämeenlinnassa ja Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennustyö Lahdessa.

Yrityksellä on kasvusuunnitelmien vuoksi rekrytointitarpeita, ja se perehdyttää erikoiskaluston kuljettajat työhönsä. 

— Kasvua on mukava suunnitella, kun perheyhtiössämme ovat töissä myös omat elämänkumppanimme omilla osaamisalueillaan, Laatikainen summaa. 

Haku