Hyppää sisältöön

Avotuligrillaus tarjoaa uusia makuelämyksiä

Avotuligrillaus tarjoaa uusia makuelämyksiä

12.03.2021

Avotuligrillaus tuo ruoan laittoon Lapin tunnelmaa ja tuo modernin tvistin perinteiseen tapaan valmistaa ruokaa.

Kevät tuo grillikauden pihoille ja terasseille. Tuli, luonnonläheisyys ja ruoan tuoksut virittävät aistit perusasioiden äärelle. 

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva STAC Products

Juuri Lapin luonnosta, tuntureiden rinteiltä ja revontulten loimotuksesta yrittäjä Ville-Pekka Hamari sai idean tulisijojen muotoiluun. Saman tunnelman hän halusi siirtää jokaisen koettavaksi ulkokäyttöön: kesämökeille, pihoille ja rantalaitureille.

Hamarin suunnittelupöydällä Ylitorniolla alkoi kehkeytyä perinteistä lapinkotaa muistuttavia tulisijoja. Niiden tuotantoa varten Hamari perusti viisi vuotta sitten oman yrityksen, STAC Products Oy Ltd:n, joka toimii nykyään Nokialla. STAC tulee sanoista Straight To Arctic Circle, suoraan napapiirille.

– Avotuligrillaus on ikiaikainen tapa valmistaa ruokaa. Tuotteen alkuperäinen idea on minulle tärkeä, mutta halusin tehdä siitä myös mahdollisimman monikäyttöisen, Hamari sanoo.

Tuotteilla voi grillata, savustaa, loimuttaa, lämmittää ja tunnelmoida. Tulisijojen ohella yritys valmistaa ja myy muita grillaamiseen tarkoitettuja varusteita.

Firehut-tulisijan voi hankkia pelkkänä takkana tai lisävarusteltuna tuotteena, johon kuuluu valurautainen grillausritilä, loimulauta, savustussarja, paisto- ja grillausteline sekä aluspelti. Jos hankkii pelkän takan, tulisijaa voi varustaa myöhemmin myös muilla lisätuotteilla. Saatavana on myös matala avomalli.

Oikeanlaiset polttopuut ovat avainasemassa ruoan valmistuksessa hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Koivuklapi sopii grillaukseen kun taas savustukseen Hamari suosittelee leppää tai pyökkiä. 

– Puutuli ja hiillos antavat ruoalle autenttisen ja puhtaan savun maun. Savustaessa on tärkeää, että tuli saa tarpeeksi happea.

PUUTULI antaa ruoalle puhtaan ja autenttisen savun maun. 

Kestävyyttä ja laatua

Pihagrillit valmistetaan ruostumattomasta teräksestä ja vahvasta säänkestävästä Corten-teräksestä. Teräkseen on seostettu mukaan kuparia, nikkeliä ja kromia. Näin pinta patinoituu luonnollisesti ja suojaa itsensä hapettumiselta. 

– Firehut voidaan jättää ulos ympärivuotisesti peittämättä. Corten-teräksen säänkesto on noin seitsenkertainen käsittelemättömään, tavalliseen teräkseen verrattuna, Hamari huomauttaa. 

Tulisijat ovat kokonaan kotimaisia tuotteita. Metallityöstön yritys teettää alihankkijoilla, mutta jälkikäsittely, viimeistely ja tuotteen pakkaus tehdään omassa hallissa Nokialla. Siellä tuotteet saavat alustavan patinoinnin, jotta ne näyttävät luonnollisilta ostettaessa. Tuloksena on uniikki ja luonnollinen pintakuvio.

Tuotteita voi hankkia nettisivujen kautta tai jälleenmyyjiltä. 

Haku