Hyppää sisältöön

Avaimet sujuvaan asuntokauppaan samassa paketissa

Avaimet sujuvaan asuntokauppaan samassa paketissa

19.09.2023

Asuntoja arvioivan Asuntopuntari-palvelun voi sisällyttää osaksi asuntokaupan ammattilaisille suunnattua OviPro-palvelukokonaisuutta.

Kiinteistönvälittäjän nopeatempoinen työ on perinteisesti ollut sirpaleista poukkoilua eri järjestelmien välillä. Alma Median välittäjille suunnattu uusi OviPro-palvelukokonaisuus ratkaisee ongelman tuomalla kaikki asuntokaupan vaiheet yhteen paikkaan ja yhden kirjautumisen taakse. Asunnon ostajille ja myyjille tämä näkyy entistä parempana palveluna.

TEKSTI tuomas i. lehtonen | kuvat alma media ja atte makkonen

Digitalisaatio on viime vuosikymmenten aikana muuttanut merkittävästi suomalaisten arkea. Asunto- ja kiinteistökauppa ei tee tässä poikkeusta. Asunnon ostajat ja myyjät ovat voineet allekirjoittaa sopimuksia digitaalisesti jo kymmenen vuoden ajan, ja digitaalisia asuntokauppoja on tehty vuodesta 2019 alkaen.

– Vuoteen 2030 mennessä lähes kaikki Suomen asuntokaupat tehdään digitaalisesti, Alma Median kehityspäällikkö Riikka Ranta arvioi. 

Alma Media on kehittänyt toimialan digityökaluja jo yli 25 vuoden ajan. Tänä aikana yrityksestä on kasvanut johtava suomalaisen asuntomarkkinatiedon hyödyntämisen asiantuntija ja välittäjien muuttuvien tarpeiden tulkki. Alma Median tuorein lanseeraus on OviPro-palvelukokonaisuus, joka korvaa vaiheittain lähes 3000 asuntokaupan ammattilaisen käyttämän KIVI-kiinteistönvälitysjärjestelmän. 

– Alma Media on aina ollut asuntokaupan digitalisaation edelläkävijä. Ei ole sattumaa, että Suomen ensimmäinen DIAS-kiinteistökauppa tehtiin viime vuonna juuri KIVIssä.
KIVI kattaa kaikki välittäjien tarvitsemat digitaalisen asuntokaupan työkalut asiakashankinnasta kaupantekoon, mutta OviPro vie niiden käytettävyyden aivan uudelle tasolle, Alma Talentin Property Insights -liiketoiminnan kehityspäällikkö Laura Leskinen sanoo.

Tekee velvollisuuksien hoidosta vaivatonta

Uudessa OviProssa asuntokaupan ammattilaiset pääsevät ensimmäistä kertaa käyttämään kaikkia työssään tarvitsemiaan järjestelmiä yhdellä kirjautumisella. OviPro-palvelun kehittämiseen ovat osallistuneet niin johtavat kiinteistönvälitysketjut kuin pienemmät paikalliset yritykset. Yhteistyön avulla kehitystyössä on voitu huomioida välittäjien tarpeet yrityksen koosta ja rakenteesta riippumatta. 

– Kiinteistönvälittäjällä on iso vastuu asuntokauppojen onnistumisesta. Uusi OviPro kerää välittäjän tärkeät työkalut yhteen paikkaan ja tekee asuntokaupan lakisääteisten velvollisuuksien hoidosta sekä asunnon ostajan ja myyjän laadukkaasta palvelemisesta mahdollisimman vaivatonta, Ranta sanoo.

OviPro-palvelusta löytyvät työkalut niin asuntokaupan datan ja myynti- ja vuokrakohteiden hallintaan kuin yhteydenpitoon asiakkaiden kanssa. Valintoihin perustuvat työnkulut muistutuksineen, tekoälyn hyödyntäminen ja kertaalleen kirjattujen tietojen automaattinen syöttö asiakirjoihin ja markkinointimateriaaleihin säästävät aikaa ja parantavat sirpaleisen työn hallintaa. 

Kaikki tiedot siirtyvät sujuvasti ja tietoturvallisesti OviPron, kiinteistönvälitysliikkeiden tietojärjestelmien ja asuntokaupan viranomaispalveluiden välillä. Välitysliikkeet voivat myös liittää palveluun omia sovelluksiaan ja yritysilmeensä mukaisia visuaalisia personointeja. Edistyksellisen pilviarkkitehtuurin ansiosta palvelun kehittäminen välitysalan muutosten tahdissa onnistuu jatkossakin ketterästi.

Asuntokaupat edistyvät sijainnista riippumatta

Vaikka OviPro on palvelukokonaisuus asuntokaupan ammattilaisille, se helpottaa myös asunnonvaihtajien elämää. Suomalaisista noin kaksi kolmasosaa asuu omistusasunnossa, joten ainakin yhdet asuntokaupat osuvat jossakin vaiheessa enemmistön kohdalle.

– Asuntokaupat mielletään byrokraattisena kuviona, joka vaatii valtavan paperisodan sekä kaikkien osapuolien läsnäolon tietyssä paikassa ja tiettyyn aikaan. OviPron kaltaiset digitaaliset palvelut tekevät asunnonvaihdosta kevyempää kaikille, Ranta toteaa. 

Helppouden lisäksi Alma Media on panostanut OviProssa mobiilikäyttöön. Rannan mukaan asuntokaupan toimenpiteet pankkien tarkastuksista sopimusten allekirjoituksiin, kauppahinnan maksuun ja omistajuuden muutoksiin voidaan tehdä OviPron kautta turvallisesti ja tehokkaasti, missä ja milloin tahansa. 

– Sujuvan mobiilikäytön ansiosta välittäjä pystyy hallinnoimaan jopa kymmenien kohteiden myyntiä etänä – asiakaskäynniltä, näytöltä tai vaikka kesämökin laiturilta. Tämä palvelee myös asunnon myyjää ja ostajaa, sillä välittäjä voi reagoida tilanteisiin nopeammin ja siten tarjota parempaa palvelua.

Sujuvan käytön ansiosta välittäjä voi hallinnoida jopa kymmeniä myyntikohteita etänä – vaikka kesämökin laiturilta käsin.

Suora pääsy OviProsta asuntokaupan digiratkaisuihin heijastuu sekin asunnonvaihtajien kokemukseen kaupoista. OviPron kautta digitaalisesti tehtävien DIAS-kauppojen myötä myyjän ja ostajan ei enää tarvitse matkustaa kaupantekotilaisuuteen. Osakekirjojen etsintä kodin arkistoista tai pankista jää historiaan, kun kaikki asunto-osakeluettelot löytyvät vuoteen 2024 mennessä digitaalisesta Huoneistotietojärjestelmästä. 

Tekoäly tukee työskentelyä

OviPron lisäksi Alma Median tärkeimpiin digitaalisiin palveluihin kuuluvat Etuovi.com- ja Vuokraovi.com-portaalit kuluttajille sekä asunto- ja kiinteistökaupan hinnoittelua sekä kiinteistösijoittamisen ja rakentamisen päätöksentekoa tukevat Asuntopuntari ja Aluepuntari. Kaikki Alma Median tietopalvelut ovat ostettavissa erikseen, mutta ne voidaan sisällyttää myös osaksi OviProta. 

Asuntopuntarissa tekoäly antaa kohteelle hinta-arvion välittäjän syöttämien tietojen pohjalta. Se yhdistää myytävän kohteen automaattisesti oikean taloyhtiön tietoihin, sillä myös taloyhtiön kunto ja tehdyt remontit vaikuttavat asunnon hintaan ja houkuttelevuuteen.

Alma Talentin Property Insights -liiketoiminnan kehityspäällikkö Laura Leskinen ja Alma Median kehityspäällikkö Riikka Ranta.

– Asuntopuntarin tekoälyä hyödyntävästä, ajantasaiseen tietoon pohjautuvasta hinnoittelusta tulee OviProssa entistä luontevampi osa välittäjän palvelua. Tiedon helppo saatavuus on elintärkeää nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa, olisihan näin valtavan datamäärän läpikäynti ihmiselle mahdoton tehtävä, Leskinen kertoo.

Välittäjille, rakennuttajille ja kiinteistösijoittajille suunnattu Aluepuntari auttaa puolestaan vertailemaan asuinalueita ja ennustamaan niiden kehitystä yhdistämällä asuntomarkkinadataa sekä väestötietoja. Tulevaisuudessa palvelu huomioi myös julkisen liikenteen, lähipalvelut, aluerakentamisen sekä ennusteet alueen arvon ja kysynnän kehityksestä. 

OviPro käyttöön vaiheittain

OviProsta julkaistaan välittäjien käyttöön kolme versiota: maksuton Starter, kaikki asuntokaupan vaiheet kattava Standard sekä muun muassa kattavat asiakashallintatyökalut sisältävä Premium. Odotettu ensimmäinen lanseeraus toteutettiin tammikuussa 2023. KIVI-järjestelmän käyttäjät ja useat uudet asiakkaat siirtyvät OviProhon haluamansa aikataulun mukaisesti. 

Ranta kertoo monen välittäjän pohtineen, mitä yrityksen tiedoille tapahtuu siirryttäessä uuteen palveluun. OviPron kehityksessä asia on huomioitu heti alusta lähtien. 

– Yrityksen liiketoiminnan jatkuminen ilman katkoja on tärkeää. Siksi olemme kehittäneet tavan toteuttaa siirrot OviProhon niin, että historiatiedot ovat hyödynnettävissä välittömästi. Kaikki data aina myynti- ja vuokrakohteista asiakasrekisteriin ja liiketoiminnan tunnuslukuihin pysyy koko ajan matkassa mukana, hän valottaa.

Jokainen siirto suunnitellaan asiakkaan kanssa, ja luottamuksellisia tietoja käsitellään yleisten tietosuoja-asetusten sekä 10 vuoden säilytysvaatimusten mukaisesti.

Asiakkaat odottavat innolla

OviPro toteutti kesäkuussa kyselytutkimuksen, jossa kartoitettiin kiinteistönvälittäjien ajatuksia uudesta järjestelmästä. OviProta kuvailtiin muun muassa sanoilla moderni, kokonaisvaltainen, innostava, helppokäyttöinen, luotettava ja ammattimainen. Myös kentältä on tullut hyvin rohkaisevaa palautetta. 

– Asiakkaiden odotukset ovat korkealla, ja palvelua testanneet ovat kiitelleet meidän ymmärtäneen syvällisesti heidän tarpeensa ja toiveensa. Erityisesti olemme saaneet kiitosta palvelun helppokäyttöisyydestä. Jo pelkästään tietokoneen hiiren klikkailutarpeen väheneminen on tehostanut työskentelyä merkittävästi, Leskinen iloitsee. 

ASUMISEN PALVELUIDEN UUDISTAJA

  • Alma Median OviPro on markkinoiden laajin palvelukokonaisuus kiinteistönvälittäjille, joka kattaa digitaaliset asuntokaupat alusta loppuun.
  • OviProsta on suora yhteys kaikkiin asuntokaupan viranomaispalveluihin, kuten vero.fi-sivustolle, Maanmittauslaitokselle, huoneistotietojärjestelmään sekä yritys- ja yhteisötietojärjestelmään.
  • Alma Median digitaalisiin palveluihin lukeutuvat myös Suomen suurimmat ja tunnetuimmat asumisen markkinapaikat Etuovi.com ja Vuokraovi.com.
  • Alma Talentin kiinteistötietopalvelut tarjoaa luotettavaa ja kattavaa tietoa kiinteistönvälitysalan ammattilaisille. Valikoimasta löytyy myös digitaaliset asunto- ja kiinteistökaupat mahdollistava DIAS.

Haku