Hyppää sisältöön

Automatisoitu älyrele manageroi sähkökulutusta

Automatisoitu älyrele manageroi sähkökulutusta

3.06.2021

Älyreleen taustalla on My-Solarin teknisen johtajan Timo Anttilan mukaan ajatus siitä, että sähkön saisi omaan käyttöön järkevällä hinnalla, eikä sitä tarvitsisi myydä sähköyhtiölle. 

Aurinkosähkö-järjestelmien kysyntä on kovassa kasvussa. Järjestelmään kytkettävä älyrele taltioi ylijäämäsähkön kodin omaan käyttöön. 

Teksti Maria Paldanius  Kuva Mikko Suutarinen

Vuonna 2021 aurinkosähköjärjestelmien hinta nousee, kun vanhat varastot on myyty loppuun. Tähän vaikuttavat alumiinipula, tuotteiden saatavuus sekä korona. Aurinkosähköön erikoistuneen My-Solar Oy:n tiimi ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan kanavoi energiansa jo vuosia kehitteillä olleen MSP-SR-älyreleen kehitystyön viimeistelyyn. 

– Korona mahdollisti sen, että tuote saatiin kaupallistettua ja suunniteltua loppuun. Suomen markkinoilla oleva tuote on 100-pro-senttisesti kotimainen, kertoo My-Solarin tekninen johtaja ja älyreleen kehittäjä Timo Anttila

Kyseessä on täysin automatisoitu laite, joka ohjaa aurinkosähköstä jäävän ylituotannon oman kodin tarpeisiin, kuten sähköauton lataamiseen tai vaikka ulkoaltaan lämmitykseen. Aurinkoisina päivinä se on erityisen tarpeen: silloin sähkön kulutus on vähäisempää ja aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli tarpeen. 

– Smart Relay on älykäs automaatiojärjestelmä, joka maksimoi ylijämäsähkön hyödyt ja mahdollistaa sähkön käytön omiin tarpeisiin sen sijaan, että se myytäisiin sähköyhtiöille. Sehän ei koskaan ole kannattavaa. 

Älyrelettä hallinnoidaan helposti esimerkiksi tabletin kautta. 

Oma sähkömanageri 

MSP-SR-älyrele on kodin sähkökeskuksen manageri. Se on aina ajan tasalla talon sähkön kulutuksesta ja ylijäämästä, sekä ostetun ja myydyn sähkön tuotto- ja tehostusar-vioista. Releessä oleva energiamittari seuraa laitteen kautta kulkevaa sähköä ja kertoo, paljonko ylituotonohjaus on säästänyt rahaa. Rele on kytkettävissä uusiin tai jo olemassa oleviin aurinkosähköjärjestelmiin, sekä kodin Wifi-verkkoon. 

– Relettä voi hallinnoida älypuhelimen tai tabletin kautta. Kun asiakas kirjautuu Home Manager ja Sunny Portal -portaaleihin, hän pääsee seuraamaan talonsa energiatietoja sekä kertyneitä säästöjä, Anttila kertoo. 

Muiden erityisominaisuuksiensa lisäksi älyrele tunnistaa pörssisähkön ja ilmoittaa hinnan vuorokautta etukäteen. Ohjaustavan voi niin ollen valita aurinkosähköntuoton tai pörssisähkön hinnan mukaan. 

– Jos esimerkiksi lämminvesivaraajaa täytyy käyttää kolme tuntia päivässä, älyreleen voi ohjelmoida käynnistämään varaajan sen mukaan, milloin pörssisähkö on halvinta. Sähkön hintahan vaihtelee eri vuorokauden aikoina, Anttila havainnoi. 

Rele toimii myös langattomana. Sen voi asentaa vaikka lämminvesivaraajan vastuksen väliin ohjaamaan sähköntuottoa itsenäisesti. 

– Kaikki järjestelmämme asennetaan asiakkaalle yksilöllisesti, ja koulutetut asentajamme huolehtivat sekä integroinnista että säädöistä. Kuluttajille laitteiden käyttö on tehty erittäin helpoksi. 

Maailman parhaat paneelit 

Vuonna 2021 aurinkosähköjärjestelmien myynti lähti uuteen nousuun. My-Solarilta kysytään enenevässä määrin koko järjestelmää, joka kattaa sekä ainutlaatuiset paneelit että älyreleen. My-Solar on ainoa toimija Suomessa, jonka valikoimiin kuuluvat tutkitusti maailman parhaat, yksikiteiset N-tyypin paneelit. 

MY-SOLAR.FI

Haku